Fotó: Toroczkai Zsolt

Alkonyattól pirkadatig tartó jógafesztivált tartanak a Citadellán

Fotó: Toroczkai Zsolt

Egyedülálló sporteseményre várják az érdeklődőket a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad keretében. Augusztus 10-én és 11-én a jógázók vehetik birtokba a Citadellát, ahol szombat délutántól késő estig, valamint vasárnap hajnalban csoportos órák keretében, óránkénti váltásban, egyszerre nyolcvan ember gyakorolhatja a különböző jóga irányzatok gyakorlatait, ismerkedhet meg mélyebben ennek a mozgásformának pozitív fizikai, illetve mentális hatásaival. A Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig rendezvényen neves, tapasztalt hazai oktatók vezetésével zajlanak a foglalkozások, amelyeket kiegészítenek a Jóga Piknik programjai. Ez utóbbiakon mutatkoznak be a jógaiskolák, illetve a különböző jóga irányzatok.

Magyarországon komoly múltja és hagyományai vannak a jógázásnak. Még 1896-ban érkeztek Indiából az első jógik hazánkba, akiknek révén gyorsan ismertté vált ez a testi-és lelki megújulást elősegítő mozgásforma. Oly annyira, hogy pár évtizeddel később Budapesten nyílt meg Európában az első jógaiskola is. A két világháború közti töretlen fejlődés után a szocializmus évtizedei alatt is sikerült megteremteni a jógázás feltételeit. Elsősorban a fővárosban, ahol 1968-tól már folyamatosan lehetett újra foglalkozásokat tartani, köszönhetően az elkötelezett oktatóknak, köztük Lehményi Zoltánnak, illetve Dely Károlynak. A rendszerváltás után pedig a jógázás ismét visszanyerte korábbi elismertségét, népszerűségét. Mára pedig az egyik legkedveltebb sporttá vált Budapesten is, aminek köszönhetően a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozatban is kiemelt figyelmet kapott.

„A városszerte működő több tucatnyi stúdió is azt mutatja, hogy óriási az érdeklődés a jógázás iránt. Korosztálytól függetlenül sokan gyakorolják ennek a mozgásformának valamely irányzatát. Épp ezért mindenképpen szeretünk volna a több ezer fős budapesti jóga közösség bevonásával egy olyan eseményt szervezni a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat részeként, amelyen átfogóan bemutatható ez a sport azoknak, akik nap, mint nap művelik, és azoknak is, akik még csak ismerkednek, vagy éppen először találkoznak vele.” – hangsúlyozta Dr. Kégler Ádám, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az augusztus második hétvégéjére tervezett Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig rendezvény szombat délután 5 órakor veszi kezdetét, és óránkénti váltásban, 50 perces órák keretében, egyszerre nyolcvanan jógázhatnak együtt a helyszínen. Így 23 óráig Sivananda, Iyengar , Vrindávan Gangótri, Himalájai, a Kundalini, illetve Forrójóga foglalkozásokon vehetnek részt az előre beregisztrált érdeklődők. Másnap, vasárnap reggel pedig a korán kelők Napüdvözlő és Astánga Vinyásza jógával indíthatják a hétvége második felét hajnal 4:30 és 6 óra között. Az órákat a jóga legismertebb irányzatainak vezető hazai oktatói tartják meg.

Azoknak is érdemes lesz kilátogatniuk augusztus 10-én az eseményre, akik a jóga hagyományaira, múltjára, jelenére és elméleti hátterére kíváncsiak. Őket a Gellérthegyen közvetlenül a Citadella alatt elhelyezkedő parkosított területen várják a Jóga-pikniken, ahol bemutatkoznak a különböző jógaiskolák, jógairányzatok, valamint szakmai előadások, beszélgetések, közös zenélés, illetve gyermekjóga színesíti a programot.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top