Keresés
Close this search box.

Hétvégén újra Vizesgála

blank

November 25-én ismét a vízi sportok legnagyobb hazai ünnepére várják világklasszis bajnokaink a sportbarátokat, ezúttal a Duna Arénába. A showelemekben bővelkedő produkciók 8 vizes sikersportágat vonultatnak majd fel, barátságos meccsek és bemutatók keretében. A közönség a szurkoláson túl akár csobbanhat is az ország legprofibb medencéjében: a program része egy amatőr Ötpróba úszóverseny is.

„Gyakori probléma, hogy az élsport és a tömegsport elszakad egymástól. A Vizesgála többek között azért fantasztikus esemény, mert keretében élsportolók és hobbisportolók mozoghatnak együtt, egy medencében” – mondta el a rendezvény sajtótájékoztatóján Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Megemlítette továbbá, hogy az immár több mint 20 000 regisztrált tagot számláló Ötpróba mozgalom szintén ezt a szemléletet igyekszik követni: nagykövetei maguk is olimpikonok, akik aktívan részt vesznek a tömegsport népszerűsítésében is.

Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Ötpróba futónagykövete örömét fejezte ki, hogy az idei gálán már 3–4000 ember fog szurkolni a lelátókon, az úszóverseny résztvevőinek száma pedig meghaladja az 1000 főt. Elmondta azt is, hogy mára a rendezvény kinőtte a korábbi helyszínt. A gálának idén otthont adó Duna Aréna nagy előnye, hogy lehetővé teszi ilyen sok ember megmozgatását. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel pedig a DIGI TV élőben közvetíti majd az eseményt. Kiss felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendezvényen felvonultatott sztárparádé túlmutat a vizes sportokon: az úszók párban fognak versenyezni, párjaik pedig más sportágak világklasszisai közül kerülnek ki.

Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, az Ötpróba kajak-kenu nagykövete kiemelte, hogy a rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy a többi vizes sportág szépségei mellett megmutassa a kajak-kenu sport sokszínűségét. Megtudhattuk tőle, hogy több szakág is képviselteti majd magát az Arénában, a klasszikus kajak-kenutól a SUP-on és a kajakpólón át a sárkányhajóig. Storcz megemlítette azt is, hogy az egyik legnépszerűbb látványosság tavaly a gálán éppen a sárkányhajó-bemutató volt, játékosságának köszönhetően.

Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó, az Ötpróba úszónagykövete számára nagy öröm, hogy a tavalyinál jóval több úszó, köztük Hosszú Katinka tiszteli meg a jelenlétével a rendezvényt. Cseh azt is elárulta, hogy bár játéknak tűnhet a bajnokok barátságos összecsapása, valójában presztízsértéke van, és mindenki a maximumot fogja nyújtani, így izgalmakban nem lesz hiány. Elmondta még, hogy egy profi úszó számára mindig nagy öröm a Duna Arénában edzeni és versenyezni, mert fantasztikusan gyors a medence, ezért kimondottan jó időket lehet úszni benne. Az idei év különlegessége, hogy most ezt a hobbiúszók is megtapasztalhatják a délelőtti amatőr úszóversenyen.

A gálán a testvérével szintén fellépő Rippel Viktor kilencszeres világrekorder artistától megtudtuk, hogy az általuk bemutatott cirkuszi produkciót a Duna Aréna egyedi atmoszférája és a szokatlan, vizes környezet teszi majd felejthetetlenné.

Balogh Sándor, a rendezvény helyszínét biztosító Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója személyes, sporttal kapcsolatos élményeit említette. Egy gyermekotthon lakójaként már korán megtapasztalta, hogy a sport igazi gyorsítópálya lehet a gyerekek számára, akik kiemelkedhetnek azáltal. Ennek szellemében a Duna Aréna örömmel áll egy olyan nemes kezdeményezés mellé, mint a Vizesgála, amely bajnokok aktív jelenlétével motiválja a jövő nemzedékét.

Varga Csaba, a Bp2017 Nonprofit Kft. logisztikai és üzemeltetési igazgatója méltatta a Vizesgála szervezőinek munkáját. Beszámolt arról is, hogy milyen izgalmas kihívásokat tartogatott a világrekordok és világklasszisok otthonaként működő Duna Aréna alkalmassá tétele a legkülönfélébb vizes sportágak befogadására.

Szilveszter Tibor, a Mercedes-Benz Hungária Kft. haszongépjármű-értékesítési és marketingigazgatójától megtudtuk, hogy a cég Világszínvonal Magyarországról nevű programja keretében 2012 óta aktívan támogatnak több, nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai sportszövetséget – többek között a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget és a Magyar Vívó Szövetséget. A jövőben azonban nem csupán a profi sportot szeretnék erősíteni, hanem a szabadidős mozgás térnyerését is, hiszen hitvallásuk szerint azokból a gyermekekből lesznek a jövő kiemelkedő sportolói, akik ma még talán el sem tudják dönteni, hogy mely mozgásformába fektessenek energiát. Ebben játszik szerepet az a hosszú távú együttműködési szerződés, melyet a Mercedes-Benz kötött a Nagy Sportágválasztó szervezőivel, és melynek keretében a Vizesgála számára is támogatást nyújtanak.

A Vizesgála előtt a szurkolóknak is lehetőségük lesz kipróbálni a legrangosabb világversenyeknek otthont adó medencét egy hobbiúszók számára rendezett úszóversenyen, ahol a távok teljesítésével Ötpróba-pontokat szerezhetnek. (Az Ötpróba az ország egyik legnagyobb szabadidősport-közössége. Az ötpróbázók a rendszeres sportolás jutalmaként pontokat gyűjthetnek, amelyeket később értékes sportfelszerelésekre válthatnak be.)

Az úszóverseny résztvevői úszósapkát és Ötpróba regisztrációt kapnak ajándékba, illetve részt vehetnek egy ingyenes kardiológiai szűrésen is. A vizsgálatokat dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanár, az MTA doktora vezeti. A sportorvosi vizsgálatok fontosságára – amelyre a gála szervezői is szeretnék felhívni a figyelmet – éppen ő világított rá néhány éve, amikor megmentette Szivós Márton világbajnok vízilabdázó életét. Szivós a Vizesgálán nagy örömünkre ismét topformában jelenik majd meg.

A rendezvényhez kapcsolódóan a Magyar Edzők Társasága kerekasztal-beszélgetésre várja az érdeklődőket, Nyerő párosok címmel. A beszélgetés témája a sikerhez vezető út, amelyről bajnokok és edzőik cserélnek eszmét. Jelen lesz dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és dr. Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya; Cseh László, sokszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszó és edzője, Plagányi Zsolt; illetve Kovács Kokó István olimpiai bajnok, profi világbajnok ökölvívó és edzője, Szántó Imre (Öcsi bácsi).

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top