Keresés
Close this search box.
Fotó: Barbara Brandstaetter

Tavaszi programkínálat Bécsben

Fotó: Barbara Brandstaetter

Bécs bőségen programkínálattal várja azokat, akiknek a húsvét nem csak a nagy lakomákban merül ki. A harmonikafesztivál már javában zajlik, amit blues és elektronikus zene követ, de női animációs filmfesztivál és komplett húsvéti programsorozat is várja az érdeklődőket.

Viva Espana a mottója a 2017. március 26-ig tartó Akkordeonfestivalnak, amelynek középpontjában idén a spanyol zene áll. A 18. harmonikafesztivál kínálatában olyan együtteseket találunk, mint az Ander Tellelria, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra vagy az Els 3 Peus Del Gat. A fellépők között van a The Klezmatics, a Dobrek Project valamint Asja Valcic és Klaus Paier is az új kvartettjével. A fesztivál két nagyszerű koncerttel búcsúzik majd a közönségtől: március 24-én Attwenger, a zárónapon pedig az olasz harmonikás, Riccardo Tesi játszik. A közönségnek idén sem kell nélkülöznie a jól bevált programokat. A fesztivál ideje alatt vasárnaponként a Filmcasinoban némafilm-klasszikusokat mutatnak be élőzenével kísérve, szerdánként pedig szving-est várja a táncoslábúakat az Aerában. A rendezvény hivatalos weboldala ide kattintva érhető el.

A japán animációs filmkultúra stilisztikai sokszínűségére világít rá az idei Tricky Women női animációs filmfesztivál, amelyet 2017. március 15-19. között rendeznek meg a Metro Kinokulturhausban. Az olyan világhírű anime-adaptációk mint az In This Corner of the World vagy az első szerelemről és a felnőtté válásról szóló Tamako Love Story bemutatója mellett közönségtalálkozók, manga rajzworkshop és Shinjuko többnapos élő rajzperformansza színesítik a programot. Az animációs filmfesztivált két kiállítás egészíti ki, amelyek keretében mangákat, rajzokat, filmeket, vázlatokat és szobrokat láthatnak az érdeklődők a Bildraum 07-ben és Kro Art contemporary galériában. A Tricky Women keretében zajló nemzetközi verseny pedig az elmúlt két év animációs filmtermését gyűjti csokorba, és egyben áttekintést is ad a műfajban uralkodó trendekről. A Tricky Women hivatalos oldala itt érhető el.

Szintén elmaradhatatlan eleme az osztrák főváros tavaszi eseménynaptárának a Vienna Blues Spring, amelyet 2017. március 19. és április 30. között rendeznek meg négy helyszínen, tizenhárom ország háromszáz előadójának részvételével. Nagy várakozás övezi például a Mojo fellépését a Theater Akzentben. A fesztivál állandó fellépőjének számító együttes 40. jubileumát ünnepli, és nem mást szerződtetett az estére mint a világszerte elismert Gisele Jacksont. De fellép a Deep Purple billentyűse, Don Alrey is együttesével, vagy Miller Anderson Woodstocklegenda. Természetesen az osztrák blues-szcéna is képviselteti magát többek között Lilli Kern énekessel és Jürgen Posch énekes-dalszerzővel. Martin Pyrker zongorista, az osztrák bluesélet egyik meghatározó alakja pedig egész estés Boogie Night-tal ünnepli színpadra lépésének 45. évfordulóját. A hivatalos webdolal eléréséhez kattints ide.

A tánc áll a középpontjában Bécs hagyományos húsvéti fesztiváljának, az OsterKlang Wiennek, amelyet 2017. április 3. és 16. között rendeznek meg. Első alkalommal, és rögtön két produkcióval lesz látható a Theater an der Wienben a Norvég Nemzeti Balett. Április 3-án az Ibsen családi drámája alapján készült Szellemek című darabbal lépnek színpadra, április 8-tól pedig a Carment láthatja tőlük a közönség Liam Scarlett koreográfiájával. A Hölle kabarészínház elmúlt nyolc évének legjobb előadásait gyúrta egybe Georg Wack Höllentanz című produkciójában. A nagycsütörtök az orosz balett jegyében telik majd: az Orosz Állami Szimfonikus Zenekar Prokofjev Rómeó és Júliáját, valamint Sztravinszkij „Le sacre du printemps” című művét adja elő. Nagypénteken Schubert, Muszorgszkij és Liszt szerzeményeket hallhat a közönség a Hofmusikkapellében, ahol Markus Butter baritont Christopher Hinterhuber kíséri zongorán. Húsvét vasárnapján – a hagyományoknak megfelelően – a Bécsi Szimfonikusok lépnek fel a Wiener Konzerthausban, ahol Leonard Bernstein és George Gershwin darabjainak köszönhetően ezúttal amerikai fűszerezést kap a tavaszi koncertjük. Az OsterKlang Wien hivatalos oldala itt érhető el.

Igazi fiatal gyöngyszeme Bécs tavaszi fesztiváltérképének az Electric Spring a MuseumsQuartierban. A 2017. április 20-tól 21-ig tartó, ingyenesen látogatható koncertsorozat az elektronikus zene és a hiphop osztrák képviselőinek ad találkozási és bemutatkozási lehetőséget. A nyitókoncertet a londoni rapper és grazi producer, Mr. Dero & Klumzy Tung jegyzik, akiket másnap a welsi születésű Gerard követ a színpadon. De fellép a linzi Mavi Phoenix, a bécsi Motsa, Lulu Schmidt és a grazi Clara Moto is. A hivatalos oldalra ide kattintva tudsz elnavigálni.

Természetesen a bécsi zenének, a wienerliednek is van saját fesztiválja – a wean hean. Ezt 2017. április 21. és május 18. között rendezik meg különböző helyszíneken, az ingyenes nyitóestnek például a Bécsi Egyetem előadótermei adnak otthont. Itt például a Die Ohrreichen Üben-t, Martin Spengler & die foischn Wiener-t vagy a Die Strottern-t hallhatja közönség, de lesznek előadások a wienerlied történetéről és helyszíneiről is. Idén először egészen a Waldviertelig ér majd a fesztivál, április 30-án ugyanis Drosendorfba kirándulhatnak az érdeklődők a Reblaus Express-szel, ahol városnézés, filmvetítések és boros, zenés hazaút várja őket. A fesztivál május 18-án a Porgy & Bess-ben ér véget a Jazz Revue Bruckner & IG(eh) Hop wean swing-jével. 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top