Keresés
Close this search box.
Fotó: Franz Gerdl

Napfényes téli üdülés az Alpok déli oldalán

Fotó: Franz Gerdl

Az Alpok déli oldalán különösen naposak a sípályák. Ezzel is magyarázható, hogy a téli sportok kedvelői egyre gyakrabban választják úti célul Karintiát. A napsütötte sípályák délies vendégszeretettel fűszerezve és a karintiai Alpok-Adria konyha kulináris finomságaival kiegészítve garanciát jelentenek a tökéletes téli pihenésre. A napsütés mennyiségét természetesen számokban is ki lehet fejezni. A karintiai síterületeken 100 órával többet süt a nap a téli hónapokban, mint az Alpok fővonulatától északra eső területeken. A mérést a nassfeldi téli napórával végzik, amely közvetlenül a hegyállomás mellett található. Karintia télen az Alpok legnagyobb napozóterasza – a természet páratlan ajándéka!

Reggeltől estig a napos oldalon síelhetnek a vendégek – ezt az élményt nyújtja például a Karintia szívében, a Gerlitzen Alpén kínált Stella Ronda téli kihívás. Egy másik síterepen, a Turracher Höhén italokat is kaphatnak a vendégek a sípályakomornyiktól. Aki valóban szeretné kihasználni síelés közben a napsütést, az semmiképp se hagyja ki a kora reggeli síelést, azaz az Early Morning Skiinget. Bad Kleinkirchheimben maga Franz Klammer olimpiai bajnok kíséri a sípályán a korán kelőket. A síelés után ízletes brunch várja a résztvevőket az Alpok-Adria konyha remekeivel. 2020-ban négy időponban élhetjük át ezt a különleges élményt: 2020. január 2. és 4., február 11. és 20.

A tömegturizmustól távol, Karintia top síterületei ideális feltételeket biztosítanak a pihentető téli üdüléshez a sípályákon és azokon kívül. A liftüzemeltetők gondosan ügyelnek a biztonságra, a kényelemre és a hóbiztosságra. A fűtött ülésekkel felszerelt, kényelmes felvonók a Nassfelden és a Gerlitzenen, az igényesen kialakított lesiklópályák a Turracher Höhén és a Katschbergen, valamint Karintia legmagasabban fekvő sípályái a Mölltaler Gletscher/Ankogel, illetve a Grossglockner/Heiligenblut síterületén egészen tavasz közepéig garantálják a hóbiztos téli élményeket. A kisebb karintiai síterületek – köztük a lavanttali és a nockbergi – könnyen áttekinthető, családbarát pályákkal várják a vendégeket.

„Egy bérlettel mindenhova” – ez a jelszava a karintiai TOPSKIPass síbérletnek, amely hozzáférést biztosít minden karintiai és kelet-tiroli síterülethez. Ezzel párhuzamosan regionális síbérletek is válthatók, melyek számos vonzó szolgáltatást tartalmaznak, mint például a Bad Kleinkirchheim fürdőibe belépést biztosító kombinált bérlet.

 

Napsütés és érintetlen természet – sítúrák az új Nockberge trailen

Az új Nockberge Trail öt síterepet – a Katschberget, az Innerkremset, a Turracher Höhét, a Falkertet és a Bad Kleinkirchheim/St. Oswald síterületet köti össze egymással. A trail elsősorban olyan sítúrázóknak ajánlott, akik kényelmes, de gyakorlott és jó erőnlétű túrázók, de kerülik a magashegyi szakaszokat. Az 5 napos túra egy-egy szakaszára legfeljebb hat órát kell betervezni. Mivel egyes helyeken felvonókkal is utazhatnak a sítúrázók, ezért minden szakaszon ki lehet váltani némi szintkülönbséget. A Nockberge-trail Ausztria első online foglalható sítúra ösvénye, amelyen bárhol, bármikor, bárkivel útnak indulhatnak a vendégek. A Nockberge trail mentén válogatott partnerszállások találhatók, praktikus csomagszállítás és transzfer is igénybe vehető, valamint egy trail forródrót is elérhető. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge trailen más többnapos sítúrákkal ellentétben nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő alpesi-adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness-) hotelekben éjszakázhatnak a túrázók.

Egész egyszerűen csak kikapcsolódni

Aki nem szeret síelni és sítúrázni sem, de mégis aktív kikapcsolódásra vágyna, a karintiai télben az is megtalálhatja a számítását. Csodás téli túraútvonalak és szánkózási lehetőségek gondoskodnak a vidám kikapcsolódásról a szabad levegőn. Igazán lenyűgöző téli táj fogadja a hótalpas kirándulásra indulókat a Klippitztörlön, a Dobratsch Natúrparkban és a Dreiländerecken is. Aki szeretne részt vehet vezetett túrákon is.

A napfény és a téli sportok jó kiegészítője a téli wellness

A napsütés és a téli sportok tökéletes kiegészítése Karintában a téli wellness. A tavi szaunák és a Millstatti-tó vagy a Wörthi-tó fürdőházainak üvegfelülete mögött különösen intenzív a téli napsütés. A szabadban, csupán fürdőruhában élvezhetik a téli napsütést mindazok, akik ellátogatnak a Warmbad Villachban található Karintia termálfürdőbe vagy a Bad Kleinkirchheim két fürdőjébe, a St. Kathrein és a Római termálfürdőbe. A téli wellness vonatkozásában nem feledkezhetünk meg a Millstatti-tó, a Wörthi-tó és Turrachi-tó partján álló szállodák fűtött vizű tavi fürdőiről sem.

Téli Karintia-kártya

A téli Karintia-kártyát az elmúlt évben vezették be. A különleges téli üdülőkártya univerzális kulcsként működik, legyen szó a hófödte hegycsúcsok meghódításáról vagy a hóborította téli tájon át tett hótalpas kirándulásokról. A kínálat a Pyramidenkogel kilátóból nyíló impozáns kilátástól, a karintiai múzeumok kulturális kínálatán át, a számtalan hegyi felvonóig terjed. A téli Karintia-kártya 29 eurótól vásárolható meg.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top