blank

Sítúra csak biztonságos autóval, felkészült sofőrrel

blank

Mivel a céges autók jellemzően több extrával vannak felszerelve, sokan döntenek úgy, hogy flottaautóval indulnak el a családi sítúrákra. Ám még a legmodernebb rendszerek sem pótolják a volán mögött ülők felkészültségét. A kiváló műszaki állapot szükséges, de nem elégséges feltétele a biztonságos utazásnak. Igaz ez abban az esetben is, ha az egyre népszerűbb SUV-okról és négykerék-meghajtású járművekről van szó. A nehéz poggyásszal, sífelszerelésekkel megpakolt autó, a kanyargós, fagyos utak, a korai sötétedés együttesen követelik meg a lehető legnagyobb odafigyelést. Indulás előtt fontos azt is felmérni, hogy a célországban milyen szabályok vonatkoznak a hóláncra és téligumikra.

„Tapasztalataink szerint számos cég választ a magánéleti igényeknek is megfelelő autót munkatársainak. A családosok esetében például fontos szempont, hogy a járművek a nagyobb utazások alkalmával is kényelmesek legyenek és a legnagyobb biztonságot nyújtsák. A téli sportokat kedvelő családok körében például megnövekedett a négykerék-meghajtású járművek iránti igény, amelyek a rossz minőségű útburkolatokon, havas, jeges felületeken is megfelelő tapadást biztosítanak” – mondja Kovách Kristóf, az Arval értékesítési igazgatója. „A megfelelő vezetéstechnikai felkészültséggel kiegészülve a biztonságos járművek nagyban elősegítik a kellemetlenségek, esetlegesen balesettel járó helyzetek elkerülését” – tette hozzá Kovách Kristóf.

A zökkenőmentes utazás érdekében feltétlenül járjunk utána, hogy a célországban milyen szabályozás vonatkozik a hóláncokra, illetve téli gumikra. Magyarországgal ellentétben ugyanis több országban a téli gumi is kötelező. Érdemes még hazai pályán gyakorolni a hólánc felrakását is, hogy, amennyiben szükséges, már rutinosan, a lehető legkevesebb idegeskedéssel tudjuk felhelyezni. Ne hagyjuk otthon a pótkulcsot sem, a hideg, sötét időben sok kellemetlenséget okozhat egy elkallódott, hóba beleesett slusszkulcs.

Havas, jeges utakon a kormány és a fék is jóval érzékenyebben reagál, ezért tartózkodjunk annak hirtelen elrántásától vagy a hirtelen fékezéstől, különösen a kanyargós hegyi utakon. Ha van rá lehetőség, tetőcsomagtartóba pakoljuk a sífelszerelést, hogy a belső térben minden utas kényelmesen elférjen. Ami a legfontosabb, hogy semmiképpen ne induljunk el olyan járművel, amit nem érzünk biztonságosnak. A négykerék-meghajtású járművek jóval nagyobb felületen tapadnak, így például a hegyen való feljutás is egyszerűbb az ilyen típusú autókkal. Természetesen a koncentráció hiányát még a négykerék-meghajtás sem kompenzálja. A rutinos sofőri jelenlét és megfelelő felszereltség mellett is előfordulhatnak olyan külső tényezők, amelyekre érdemes jó előre felkészülni. Elakadás vagy hosszú várakozás esetén például elengedhetetlen egy meleg takaró, folyadék és megfelelő mennyiségű élelem, így ezeket feltétlenül készítsük be indulás előtt.

Az utazás során felmerülő nehézségek esetén az Arvalassistance 24 órás szolgálatban áll a sofőrök rendelkezésére. Az európai hálózattal rendelkező szolgáltatás számos helyzetben segíti az utazókat, így például a vontatás és javítás megszervezésében, vagy akár csereautó biztosításával.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top