Keresés
Close this search box.
Törökország elkötelezetten halad a fenntartható gasztronómia útján, ötvözve gazdag kulináris örökségét a modern, környezettudatos megközelítésekkel.

Törökország és a fenntartható gasztronómia találkozása

Törökország elkötelezetten halad a fenntartható gasztronómia útján, ötvözve gazdag kulináris örökségét a modern, környezettudatos megközelítésekkel.

A Török Fenntartható Turizmus Program sikeres megvalósítását követően az ország újabb mérföldkőhöz érkezett: a vendéglátóipari szolgáltatók fenntarthatósági tanúsítványának bevezetésére készül. Emellett az ország 10 Michelin Zöld Csillagos éttermével és egyre növekvő számú földrajzi eredetmegjelöléssel büszkélkedhet.

Fenntartható gasztronómia: Úttörő kezdeményezések Törökországban

Törökország nemcsak a fenntartható turizmusban érte el a világelsőséget, hanem gasztronómiai téren is példát mutat. Az országban jelenleg több mint 19 000 szálláshely rendelkezik ellenőrzött és tanúsított fenntarthatósági minősítéssel, és hamarosan a vendéglátóipari szektor is bekapcsolódik ebbe a folyamatba. A vendéglátóipari szolgáltatók számára kidolgozott GSTC (Global Sustainable Tourism Council) Kritériumok világszintű fenntarthatósági szabványként fognak szolgálni, és Törökország egyedülálló pilot programot indít ezek helyi alkalmazására.

Michelin Zöld Csillagos Éttermek Törökországban

Törökország fiatal séfjei és étteremtulajdonosai elhivatottan dolgoznak azon, hogy az anatóliai földek kulináris örökségét megőrizzék, és modern interpretációk révén jövőbe mutatóvá tegyék. Eme elkötelezettségüknek köszönhetően az ország összesen 10 étterme kapta meg a Michelin Zöld Csillagot, amely az ökotudatos gasztronómia iránti elhivatottság elismerését jelzi.

Földrajzi eredetmegjelölések: Az ökológiai ízek alapjai

Törökország minden szegletében megtalálhatók az ökológiai piacokról származó, földrajzi eredetmegjelöléssel rendelkező, helyi és minőségi élelmiszerek. Az országban jelenleg 2218 termék rendelkezik a Török Szabadalmi Intézet által kiadott regisztrációval, és 29 az Európai Unió által elismert. Ezek az eredetmegjelölések garantálják a tradicionális ízek, a természetes előállítási módok és a minőség megőrzését.

Fedezd fel a török fenntartható gasztronómiát te is, és ismerd meg az ország Michelin Zöld Csillagos éttermeit itt: Michelin Guide

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top