Keresés
Close this search box.

A csapból is ez folyik – légy tudatos vízfelhasználó!

blank

A víz az egyik legfontosabb dolog mindannyiuk életében, hiszen nélküle elképzelhetetlen az élet a Földön. Azonban akármennyire is alapszükségletünk, fontos, hogy tudatos vízfelhasználókká váljunk.

A magyarországi vízfogyasztási statisztikák szerint egy átlagos, négyfős városi család naponta 400 liter vizet használ el, ez évente 144.000 litert jelent háztartásonként. Országosan egy főre 36.000 liter víz jut évente.

A napi vízfogyasztásból a legtöbbet a fürdésre használjuk el: egy átlagos kád fürdővíz 100-150 liter, míg egy normális hosszúságú zuhanyozás legalább 15-50 liter vizet vesz igénybe. Egy mosogatás körülbelül 10-40 litert jelent, a WC öblítésre 3-16 litert használunk el. A ruhák mosására alkalmanként 40-120 liter vizünk fogy, nem beszélve a kézmosásokról, a takarításról, locsolásról, kocsimosásról, vagy akár a főzésre-ivásra használt vízről. Utóbbi kapcsán 5-10 litert fogyasztunk személyenként naponta – ezek mind plusz fogyasztást jelentenek.

A mennyiségen túl fontos foglalkoznunk az eszközeinken átfolyó, valamint a főzéshez, étkezéshez igénybe vett víz minőségével is. A háztartási gépeink esetében sem mindegy, hogy lágyított vizet használunk-e, illetve rendelkezünk-e olyan szűrőberendezéssel, amely a lebegő szennyeződéseket is képes kiszűrni – nézzük, hogyan is határozzák meg mindezek hétköznapjainkat!

A kemény víz a gépeknél vízkőlerakódást okoz, ez tipikusan először a kávéfőző, a mosógép vagy a vasaló esetében válik szemmel láthatóvá, de a vízkő a kerámiabetétes csaptelep alkatrészeibe is belerakódik: ez a folyamat a csap csepegéséhez vezet, így felesleges fogyasztást generál. „A kemény víz miatt egy mosógép a vásárlástól számított 2,5-3 éven belül szerelésre szorulhat, és a vízkő lerakódások akár a szivattyút is tönkretehetik. Lágy víz használatával ezt az időt duplájára nyújthatjuk – ugyanis ebben az esetben nincs minek lerakódnia az alkatrészekben” – mondta el Horváth György háztartásigép-szervizvezető, a Best Water Technology (BWT) szakértője, aki azt is hozzátette, hogy a kemény víztől a ruhák szürkébbeké válhatnak, és friss illatukat is elveszíthetik. A szakember azt is megosztotta, hogy a nem-automata mosógépek korából sokan magunkkal hozunk egy régi, rossz beidegződést, és hajlamosak vagyunk feleslegesen, az előírtnál több mosószert használni, amely szintén lerakódást okozhat a mosógép alkatrészeiben. Pedig lágy víz használata esetén a mosószer mennyiségével is spórolhatunk, megfelelő szűrőberendezéssel pedig megelőzhetjük, hogy a lebegő szennyeződések lerakódjanak a gép tartozékaiban.

A háztartási vízfelhasználáson és takarékosságon túl az sem mindegy, hogy milyen minőségű vízzel főzünk vagy mi az, amit megiszunk. A konyhai vízfelhasználást illetően Sass Dani gasztroblogger mutat nekünk irányt. „A vízhez általában a világ legtermészetesebb dolgaként nyúlunk, jelenléte számunkra evidens, és ezért nem is figyelünk oda a minőségre – pedig ez az alapja mindennek. A kenyérkészítéshez például csak négy dolog kell: víz, liszt, élesztő és só – az első kettőt szinte egy-egy arányban használjuk például egy rozskenyér esetében, ezért is elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb minőségű vízzel állítsuk össze a tésztát, hiszen azon kívül nem kerül bele más folyadék. A frissen sült kenyér illata is csak akkor bontakozik ki igazán, ha az alapanyagok tekintetében minden szempontból a legjobbra törekszünk. Hasonló a helyzet például a jus vagy más néven zsü készítésekor: a visszaforralt húsleves redukció során elpárologtatjuk a vizet, de a kapott ízek akkor lesznek igazán tartalmasak és intenzívek, ha tiszta, lágy vizet használtunk alapul. Ha tökéletességre törekszünk a konyhában, akkor fontos odafigyelnünk minden felhasznált alapanyagra, így tehát a vízre is” – osztotta meg tanácsait a gasztroblogger.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top