Keresés
Close this search box.
pexels polina tankilevitch 5469026

Hasznos étkezési tanácsok cukorbetegeknek

Miért is kulcsfontosságú a cukorbetegek kezelése során a megfelelő étrend összeállítása? Azért, mert ez segít a vércukorszint stabilizálásában az 1-es és 2-es típusú betegeknél egyaránt. A betegek 25%-ának szinte elég csak egy speciális étrendet követniük, de 25%-uk emellett még inzulint is kap, és 50%-nak étrendi megkötéseket is figyelembe kell venniük étkezéseik során, vagy éppen gyógyszeres kezelésben is részesülnek. Mindemellett nagy súlyt kell fektetniük a teljes értékű élelmiszerekre, vitaminokra és az ásványi anyagokra, hiszen ezek rendkívül értékesek számukra is.

Étrend összeállítása

Az étrendet mindig az adott cukorbeteg igényeihez kell igazítani, hiszen fő célja a vércukorszint ingadozásának elkerülése, pontosabban a megfelelő értékek fenntartása. Valamint fontos a cukorbetegség típusának figyelembevétele is az étrendkészítés során, mert ez határozza meg a szénhidrátok és zsiradékok arányát, valamint a kalóriamennyiséget.

Szénhidrátok

Az egyszerű szénhidrátok és a komplex szénhidrátok közötti fő különbség, hogy más-más arányban szívódnak fel a vérben. Az egyszerű szénhidrátok (például: tejcukor, laktóz) fogyasztása után nagymértékű inzuliningadozás következik be, és a kalóriamennyiségük is nagyon magas, tehát sokkal kevesebb mennyiséget tudunk belőlük fogyasztani. Igaz, hogy a szervezet perceken belül energiához jut, de a fel nem használt energia könnyebben raktározódik, mégpedig zsír formájában.

Az összetett szénhidrátok viszont lassabban emésztődnek meg, feldolgozásuk komolyabb munkát igényel a szervezettől, a vércukorszintet lassabban emelik, és az elfogyasztásuk után hosszabb ideig teltségérzetet okoznak. Ennek tudatában így már érthető is, hogy az étrend fő vonalát miért a magas rosttartalmú élelmiszerek, mint például a teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, zabpehely és a zöldségek adják meg. Ezek finomítatlan, de lassan emészthető szénhidrátok, és lebontásukhoz kevés inzulinra van szüksége a szervezetnek. Valamint nem elhanyagolható, hogy a zab és a teljes kiőrlésű gabonafélék még a vér koleszterinszintjét is csökkentik.

Tehát a napi étrendnek, hogy elkerülhessük a vércukorszint-ingadozást, és hogy optimális kalóriamennyiséget nyerhessünk az élelmiszerekből, valamint hogy a lebontás lassú és egyenletes legyen, 60-80% összetett szénhidrátot kell tartalmaznia, amelyet 3-5 étkezésre kell elosztani. Azt, hogy mit milyen arányban tartalmazzon, függ a cukorbetegség fajtájától, valamint a páciens súlyától is. Tulajdonképpen három dologra kell odafigyelni: a glikémiás indexre, a szénhidrátra és az energiatartalomra.

Mi történik azonban, ha édességre vágyik az ember, vagy ha születésnapja van, esetleg valamilyen ünnepség van, ahol az asztal roskadásig van sütivel? Van egy jó hírem: megoldás ebben az esetben a diétás süti vagy keksz, amely nem tartalmaz cukrot, így a megfelelő mennyiségben fogyasztható és alkalmazható heti 1-2 alkalommal is az étrendbe beleillesztve.

Most olyan édességeket mutatok, amelyek kellően édesek, beleilleszthetőek a napi szénhidrátadagba. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a cukorbetegség tehát nem egyenlő az étkezések élményének elvesztésével, mivel számos olyan étel van, amely számukra is fogyasztható, és egyben ízgazdag is.

Mákos guba újragondolva

4 személy részére (a zárójelben lévő számok egyszemélyes adagok mennyiségére vonatkoznak)

4 db (1 db = 45 g) szikkadt korpás kifli
300 ml (75 ml) 1,5%-os tej – kiflik leöntéséhez
100 ml (25 ml) 1,5%-os tej – mákhoz
100 g (25 g) darált mák
1 alma
4 púpos evőkanál eritritol (1 ek.)
20 g (5 g) mazsola
1 db bionarancs héja lereszelve

Vaníliamártás

400 (100 ml) 1,5%-os tej
20 g vaníliapuding-por (cukormentes)
3 evőkanál eritritol

A felkarikázott kifliket leöntjük a fellangyosított tejjel. Meghámozzuk az almát, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd elkeverjük a darált mákkal és édesítőszerrel. Hozzáadjuk a mazsolát és a narancshéjat, pár percig főzzük, majd a tejjel lágyítunk a krémen. Hozzáadjuk a kiflikhez a mákos masszát, és egy picit átforgatjuk, majd üvegtálba tesszük.

A pudingport csomómentesre főzzük a tejjel és édesítővel, majd tálalásnál leöntjük vele a mákos sütit.

1 adag: energia: 360 kcal, szénhidrát: 43 g, rost: 6 g, zsír: 13 g, fehérje: 16 g

Banános zabkeksz

125 g margarin
4 evőkanál eritritol
2 db banán
170 g zabliszt vagy szénhidrátcsökkentett liszt
100g zabpehely
fél csomag sütőpor
1 teáskanál fahéj

A banánt villával összetörjük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a formákra (akár karácsonyi motívumok is lehetnek) kiszúrt kekszeket. 180 fokos előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Forró tea vagy kávé mellé is tökéletes választás lehet.

1 db tápértéke: energia: 82 kcal, fehérje: 4 g, szénhidrát: 10 g, rostok: 2 g, zsír: 4 g

Szerző: Kerata Dóra

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top