Keresés
Close this search box.
collage medical issue with blood stool

Hogyan függ össze a bélrendszer a depresszióval és a szorongással?

Manapság nagyon sok ember küzd szorongással vagy depresszióval. Konzultációim 80%-ánál jelzik a vendégek, hogy szorongó típusúak és olykor a depresszióval is meg kell küzdeniük.  Sajnos felgyorsult világban élünk és nekünk, nőknek több feladatkörben is meg kell felelnünk, ami már alapból szorongást idéz elő sokakban. Strompf Andi írása.

Ezek az állapotok nagyban összefüggenek a szerotonin nevű hormonunk szintjével.  Ez a hormon egy neurotranszmitter, más néven ingerület átvivő anyag, de sokan boldogsághormonként ismerik, aminek a 90%-a a bélben keletkezik. Az optimális szerotonin szint kiemelkedően fontos a mentális és fizikai egészség szempontjából, mert szintjének változása hatással van a hangulatunkra. Ha magas a szintje, akkor boldogságérzetet és elégedettségérzetet tapasztalunk, viszont ha alacsony, akkor szomorúság, depresszió, szorongás és pánikroham is kialakulhat.

Nagyon gyakran a beleket a „második agynak” is hívják, mert a belek falait több millió neuron (idegsejt) öleli körbe, amik reagálnak a bélbaktériumokra. Ez a „második agy” felelős a szerotonin és a dopamin termelés több mint 60%-áért. Ha a bél mikrobiomban egyensúlytalanság (diszbiózis) áll fenn, akkor a patogén (kórokozó) baktériumok megzavarják ezeknek a neurotranszmittereknek a termelését. Ha kevés „jó” baktérium van a bélrendszeredben, akkor kevesebb neurotranszmittert fogsz termelni! Tehát alacsony lesz a szerotonin szinted, ami depresszióhoz és szorongáshoz fog vezetni. Látod, minden a bélben dől el…

A beleinkben található mikróbák és idegsejtek folyamatosan kommunikálnak az agyunkkal a bél-agy tengelyen keresztül, aminek a középpontja a X. agyideg, a bolygóideg (Nervus Vagus). Ez az ideg összeköti az agyat a belekkel, a gyomorral, a szívvel, a májjal, a hasnyálmiriggyel, az epehólyaggal, a vesékkel és az ivarszervekkel. Ráadásul a legnagyobb ideg, ami a nyugalomért és ellazulásért felel! Biztosan hallottad már azt a kifejezést, hogy „pillangók vannak a hasamban” vagy azt, hogy „gyomoridegem van”. Ezek nem véletlenek.

A bolygóideg feladatai (a teljesség igénye nélkül):

 1. Segíti kontrollálni az agyban a szorongást és a hangulatot.
 2. Az emésztőrendszerben megnöveli a gyomorsavszintjét, serkenti a bélmozgásokat, emésztőenzimek termelődését.
 3. Kontrollálja a szívritmust, a vérnyomást.
 4. Kontrollálja az epesav kiáramlást.
 5. Segíti a vese általános funkcióit (vércukor kontroll és nátrium kiválasztás, ami fontos a vérnyomás szabályozás miatt).

Láthatod, hogy a bolygóidegnek mennyire fontos szerepe van a szervezetben! Ha megtanulod stimulálni ezt az ideget, hamarabb nyugalomba kerülsz! Pár tipp a bolygóideg stimulálására: énekelj hangosan, próbáld ki a meditációt vagy a jógát, hangosan gargalizálj, sétálj mezítláb a földön, alkalmazz légzőgyakorlatokat, menj el masszázsra, használj illóolajokat és próbáld ki a hideg vizes zuhanyt.

És íme 10 tipp, hogy hogyan csökkentsd a depressziót és a szorongást!

 1. Minden főétkezéshez egyél egy nagy adag zöldséget! Részesítsd előnyben a zöld leveleseket!
 2. Fogyassz hosszan főtt csontlevest a bélrendszered támogatására!
 3. A táplálkozásod alapját az igazi ételek tegyék ki!
 4. Hagyd el az ultrafeldolgozott élelmiszereket!
 5. Fogyassz helyit, szezonálisat!
 6. Minimalizáld a cukorfogyasztást!
 7. Heti szinten fogyassz halat, májat!
 8. Alkalmazd napi szinten a stresszkezelést a bolygóideg stimulálásával!
 9. Alkalmazz légzéstechnikákat!
 10. Ne szégyellj segítséget kérni szakembertől!

(Nyitókép: freepik)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top