Keresés
Close this search box.
fish 3424058 1280

Omega-3 zsírsavak – a szív legjobb barátja

Még 2017 januárjában egy metaanalízis eredményeit publikálták a Mayo Clinic Proceedings folyóiratban, amelyet „az általános és belgyógyászat egyik elsőszámú, szakértő által lektorált klinikai folyóirataként határoztak meg”. Sajnos a tanulmány csekély érdeklődést váltott ki a mainstream médiából. Bár a tanulmány közzététele óta közel 6 év telt el, az eredmények ugyanolyan mélyrehatóak – és még mindig 100%-ban alkalmazhatók –, mint akkoriban.

A lényeg: Az omega-3 zsírsavak, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) bevitelének növelése segíthet csökkenteni a szívkoszorúér-betegség (CHD) kockázatát 4 amerikaiból legalább 1 esetben.

Dominik D. Alexander, PhD vezetésével a kutatók 18 randomizált, kontrollált vizsgálatot (RCT) és 16 prospektív kohorsz-vizsgálatot tekintettek át, amelyekben 93 000, illetve 732 000 alany vett részt. A tanulmány olyan kimeneteleket vizsgált, mint a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál és a koszorúér-halál. A tanulmány összehasonlította a szigorú klinikai feltételek mellett végzett beavatkozásokat feltáró RCT-k eredményeket a prospektív kohorsz-vizsgálatok eredményeivel, amelyek megfigyelésesek, és hosszabb ideig követtek nagyobb populációkat.

Az RCT-k között összességében 6%-kal csökkent a CHD esemény – halálos vagy nem végzetes szívroham, hirtelen szívhalál és angina – kockázata az omega-3-at kapók körében, összehasonlítva azokkal, akik nem kaptak ilyen zsírsavat. A csökkenés még nagyobb volt a magas kockázatú vizsgálati résztvevőknél:

  • A magas trigliceridszinttel rendelkezőknél, akik omega-3 zsírsavakat kaptak, 16%-kal csökkent a CHD kockázata.
  • Azok, akiknél megemelkedett az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszint – amelyet gyakran „rossz koleszterinnek” is neveznek – 14%-kal alacsonyabb volt a kockázat, mint azoknál a résztvevőknél, akik nem kaptak EPA-t és DHA-t.

Amikor Dr. Alexander és munkatársai elemezték a prospektív kohorsz tanulmányokat, azt találták, hogy 18%-kal csökkent a szívkoszorúér-betegség kockázata azoknál a résztvevőknél, akik magasabb EPA- és DHA-bevitelt kaptak, összehasonlítva az alacsonyabb bevitellel rendelkezőkkel. Az egyik CHD esemény – a hirtelen szívhalál – különösen az omega-3 bevitelre volt hatással, és 47%-kal csökkent a kockázat a magasabb omega-3 fogyasztásnál.

Dr. Alexander így foglalta össze: „A tanulmányt az teszi egyedivé, hogy az EPA és a DHA szívkoszorúér-betegségre gyakorolt ​​hatásait vizsgálta, ami fontos árnyalat, tekintve, hogy az Egyesült Államokban a szívkoszorúér-betegség okozza a szív- és érrendszeri halálozások felét. A véletlen besorolásos kontrollos vizsgálatok százalékos kockázatának csökkentése, valamint a prospektív kohorsz-vizsgálatok 18 százalékos kockázatcsökkenése – amelyek általában több valós táplálkozási forgatókönyvet tartalmaznak hosszabb időn keresztül –, lenyűgöző történetet mesélnek el az EPA és DHA omega-3 fontosságáról a szív- és érrendszer egészségére vonatkozólag.”

Dr. Harry Rice hozzátette: „A szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkentésének fontos közegészségügyi vonatkozásai vannak, ezért ennek az átfogó elemzésnek az eredményei bátorítanak bennünket. Az is fontos, hogy a megfigyelt kockázatcsökkenés még erősebb volt azoknál a betegeknél, akiknél megemelkedett a triglicerid- és LDL-koleszterinszint, ami két olyan kockázati tényező, amely az amerikai lakosság több, mint egynegyedét érinti.”

Összefoglalás

Adam Ismail, az EPA és DHA Omega-3s Globális Szervezetének (GOED) ügyvezető igazgatója kijelentette: „A tanulmány eredményei megerősítik, hogy az omega-3 növelése olyan egészséges életmódbeli beavatkozás, amely hozzájárulhat a CHD kockázatának csökkentéséhez. Ne feledd, hogy az omega-3 bevitel növelése alapvetően csak az étrend minőségének enyhe javítását jelenti, például csökkenti a nátrium mennyiségét vagy növeli az élelmi rost mennyiségét. Ez egy egyszerű, olcsó és megvalósítható változtatás, amelyet az embernek meg kell tennie az egészsége optimalizálása érdekében.”

Nyilvánvalónak kell lennie, hogy mindannyiunknak több omega-3-ra van szüksége. A hal ideális forrása ezeknek az esszenciális zsírsavaknak, de megfelelő mennyiségű, jó minőségű hal rendszeres fogyasztása nehéz és költséges.

A Hammer Nutrition EndurOmega a könnyű és megfizethető módja annak, hogy növeld az EPA és DHA fogyasztását. Számos egyéb előnye van, ezért győződj meg arról, hogy az EndurOmega-t naponta szeded. Szíved minden nap hálás lesz neked!

Szerző: Steve Born

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top