Keresés
Close this search box.
losonctimi2

A Szlovák Paradicsom vagy a Magas-Tátra Szlovákiában?

A közelmúltban két csodás helyen jártam a szlovák hegyekben, amelyekről megosztanék egy rövid úti tippet, hátha valaki kedvet kap hozzá, hogy felfedezze ezeket a vidékeket. (A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2020/3. számában került publikálásra.)

Budapestről 3-3,5 órás autóútra van a Szlovák Paradicsom (Slovensky Raj). A patakok, vízesések, völgyek, szurdokok Mekkája. A túraútvonalak szabadon variálhatók, egynapos kirándulásnak is tökéletes választás hajnali indulással, éjszakai hazaérkezéssel. Persze akinek ideje engedi, többnapos, hétvégi túrákat is érdemes ide szervezni.

Felkészültség szempontjából érdemes tudni, hogy a szurdokvölgyekben létrákon, pallókon, néha láncokkal biztosított részeken történő közlekedés adhat némi nehézséget a kevésbé jártas természetjáróknak. A tériszony szintén minimális akadályokat gördíthet az oda látogatok elé, de igazából nagyobb nehézségek nélkül leküzdhetőek ezek a kihívások. Fontos szabály, hogy a szurdokvölgyekben a haladás egyirányúsított, vagyis meg van adva, hogy melyik irányba szabad megkezdeni a túrát. Ez azért van, mert vannak olyan hosszú, keskeny szakaszok, vagy épp magas létrák, amelyeken egyszerre nem tud több ember közlekedni, és az akadálytalan, könnyebb és biztonságosabb túrázás érdekében ezt betartatják az oda látogatókkal.

Több kiindulási pontot lehet megcélozni, érdemes előre megtervezni az útvonalat, hogy betartsuk az egyirányúsított menetet. Egy-egy kört rajzolva 15-25 kilométert is megtehetünk a völgyekben, attól függően, hogy a kondíciónk, időnk mit enged meg. Konkrét útvonal helyett az általam is ismert látnivalók közül javasolnám az alábbiakat felkeresni (ez egy hétvégi 2-3 napos programba nagyon kényelmesen belefér): Nagy-Fehérvíz völgyét (Vel’ka Bela), a Nagy-Sólyom szurdokvölgyet (Velky Sokol), Száraz-Fehér-völgy szurdok (Suchá Belá), Vöröskolostor (Klastorisko), Hernád-áttörés, Kolostor-szakadék (Klástorska roklina), Tamásfalvi-kilátó (Tomásovsky vyhlad), Sólyom-völgy (Sokolia dolina).

A másik túratippem pedig a Magas-Tátrába visz, itt egy konkrét útvonalat szeretnék megosztani, amelyet nemrég jómagam is bejártam. Július közepén az edzőtáboros, nyári felkészülésem közepére betervezett kiruccanás nagyon jól jött. Egynapos túrával is megoldható, ha kicsit haladósabbra vesszük a tempót, és így a hajnali kiutazás, éjszakai hazautazás keretében letudhatjuk. Természetesen, ha a szabadidőnk engedi, érdemes hosszabb időre is kiutazni.

A magashegyi túrázásban kell egy kis jártasság, hogy ide eljussunk, illetve a tériszony és a láncos, létrás szakaszok leküzdéséhez is kell egy kis rutin. Azt mondanám, hogy egy könnyebb túrát érdemes előtte megnézni, ahol a kihívások megpróbáltatást adnak, és ha azt legyőztük, akkor bátran nekiindulhatunk ennek az útnak is.

A kiindulási pont Ótátrafüred (Stary Smokovec), ahol biztonságosan tudunk parkolni. Innen két lehetőség van, hogy megkezdjük utunkat. Felsétálhatunk Tarajkára (Hrebienok) az ösvényen, vagy a fogaskerekűre jegyet váltunk, és gyönyörködhetünk a panorámában, amíg megérkezünk 1285 méter magasságba, ahonnan a túra igazán indul. Utunk eleinte a patak mellett, vízeséssel tarkított részen halad végig. Kényelmesen lehet közlekedni ezen a szakaszon. A téli zárlat ideje alatt is járható út elvisz bennünket elsőként a Zamkovszky menedékházhoz, majd a Téry menedékház irányában haladunk tovább. A téli zárlat november 1. és június 15. között tart, ilyenkor a felsőbb szakaszokra csak engedéllyel, hegymászók, természetvédők mehetnek. Ezt érdemes szem előtt tartani egyébként is, mivel a nyári időszakban is vannak olyan szakaszok, amelyek hóval borítottak a felső részeken. Nyár közepén hómacskát érdemes a táskába tenni, mert egy hideg, fagyos nyári napon is érhet bennünket az a meglepetés, hogy a haladáshoz szükségünk lesz a karmokra a hóban.

A menedékháztól már egyre több kihívás vár ránk. A jól jelzett úton lesznek nyomos szakaszok, kitettebb részek, illetve a Vöröstorony-hágóhoz felkapaszkodni már szintesebb részeken fogunk. A menetirány itt nem egyirányúsított, úgyhogy előfordulhat, hogy sorba kell állni a falnál, hogy átjussunk. A türelem fontos erény ilyenkor is, valamint az időjárást is érdemes figyelni, hogy csapadék, szél nélküli időszakot próbáljunk kifogni. Napközben már egyre nagyobb itt is a forgalom, amelyet elkerülendő jó taktika, ha időben érkezünk ehhez a részhez.

A hágón átkelve újabb menedékházhoz fogunk majd megérkezni, itt meg is pihenhetünk egy jó kis panorámás kilátást élvezve, a helyi teát szürcsölgetve. Akinek elsőre ennyi elegendő, az a Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnicka chata) vissza is tud jutni a kiindulási ponthoz. Ezzel egy rövidebb, de kihívásokban így is bővelkedő túrát tudhat magáénak.

Ha még úgy érzed, hogy van benned erő, akkor érdemes megnézni egy csúcsmászást, amely kilátásban, csúcsélményben is gazdag emlék marad. A Kis-Viszoka (Vychodna Vysoka) nevű csúcs 2428 méter magas, egy kis oda-vissza kitérővel a körünkbe beiktatható. Ez a csúcs már csak egy jó vertikált tartalmaz, egy kisebb tériszonyt itt is le kell küzdeni, de aki a hágón is átjut, ide már csak erőt kell hogy tartalékoljon.

A csúcsmászás után pedig további tavakat érintünk, majd folyamatosan ereszkedünk vissza Ótátrafüredre. Ha időnk engedi, sztrapacskával és kofolával megjutalmazva magunkat a túráért tegyünk pontot a nap végére.

(Szerző: Losonc Timi)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top