Keresés
Close this search box.
elekrolit

Elektrolit – a test motorolaja

A kalória- és folyadékpótláson túlmenően az edzés közbeni megfelelő üzemanyag feltöltéshez állandó és elegendő elektrolit támogatás szükséges. Míg általában a kalória- és folyadékszükséglet iránti igényeket könnyedén ki lehet elégíteni, a megfelelő elektrolit-utánpótlás némi erőfeszítést igényel.

Ennek az az oka, hogy az elektrolitigény nem csak speciális és mindenkinél más, hanem folyamatosan változik is, függ az edzettségi és akklimatizációs szinttől, valamint az edzés időtartamától és intenzitásától is. Valójában az időjárás is megváltoztathatja az elektrolit szükségletet edzés vagy verseny közben, így amire szükséged van 14 órakor, teljesen eltérhet attól, amire reggel 9-kor volt szükséged.

Sok sportoló elhanyagolja a következetes elektrolit-utánpótlást, mert „soha nem voltak görcsös problémáik”. De még abban az esetben is, ha soha nem szenvedtél a görcsök fájdalmas, legyengítő hatásaitól, gondoskodnod kell szervezeted állandó és megfelelő elektrolit ellátásáról. Miért? Mert az emésztő-, ideg-, szív- és izomrendszer megfelelő működése a megfelelő elektrolit szinttől függ.

Ezért fogalmazhatunk úgy, hogy az elektrolitok hasonlóak az autóban lévő motorolajhoz – nem járatják a motort, de szükségük van rá annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen működjön.

Most pedig térjünk vissza az izomgörcsökhöz. Bár sok elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért történik izomgörcs, az oka általában a nem megfelelő hidratálás és/vagy elektrolit-utánpótlás. Természetesen senki sem akar görcsölni, de ne feledd, hogy a görcsölésig, azaz az elektrolit kimerüléséig hosszú az út – és soha nem akarod elérni ezt a pontot, hiszen rendkívül fájdalmas, és a teljesítményedet is súlyosan veszélyezteti. Ahogyan nem várod meg, amíg kiszáradsz vagy elfogysz, mielőtt feltöltöd magad folyadékkal vagy a kalóriákkal, az elektrolit pótlásával se várj addig, amíg görcsölni kezdesz.

Összegezve

Az elektrolitok következetes pótlása ugyanolyan fontos, mint az elfogyasztott kalóriák és az edzés közben elfogyasztott víz.

A Hammer Nutrition elektrolit termékeivel egyénre szabhatod elektrolit igényed a körülmények figyelembevétele szerint.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top