Keresés
Close this search box.

Egyre több hölgy indul Európa egyik legnehezebb futóversenyén

blank

Csak néhány szám, amit az Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB®), Európa legjelentősebb terepfutó versenyét jellemzi: 171 km, 10.000 méter szintkülönbség, 20 helikopter, 303 egészségügyi szakember, 13.000 liter leves, 5500 liter isoital. A megmérettetés egy egy francia kisvárosban, Chamonix-ban startol, s a három országon áthaladó, jó edzettséget és kitartást igénylő verseny idén augusztus 28-én indul és szeptember 3-ig tart, s számos magyar női versenyző is részt vesz rajta.

A tavalyi megmérettetésen 41 fő képviselte hazánkat, ebből 10 női versenyzőnek szoríthattunk. Idén eddig 48 magyar indulóról tudunk, és az eredményeket tekintve bizakodóak lehetünk, ugyanis Wermescher Ildikó tavaly a női mezőny előkelő 7. helyén végzett a klasszikus, legkeményebb távon.

Hogy pontosan mi is ez a verseny? Minden évben terepfutók és futó zarándokok ezrei keresik fel augusztusban a francia kisvárost, Chamonix-t, ahol a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb terepversenyét, az úgynevezett UTMB®-t (Ultra-Trail du Mont Blanc) rendezik. A versenyt idén augusztus 28 és szeptember 3 között tartják.

A futók először 2003-ban mérték össze itt az erejüket, azóta viszont egy teljes hetes rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. A verseny klasszikus távja 171 km, amelynek teljesítése során az indulóknak mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebb küzdelmeként jegyzik. Az évek óta a Columbia márka által támogatott UTMB® azonban több versenyt is takar, az említett 171 km mellett még négy rövidebb táv közül választhatnak a sportolók. A versenyek útvonala kis mértékben minden évben változhat, mivel a szervezőknek biztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük.

A verseny komolyságát mutatja, hogy 2000 jelzőtábla mutatja a futóknak a helyes irányt, és 20 helikopter köröz majd a pályák felett, hogy biztonságban tudják az indulókat. A rendezvény alatt 303 egészségügyi szakember segíti a versenyzőket. A szervezők 13.000 liter levest készítenek, hogy meleg ételként ezt fogyaszthassák a futók, emellett többek között 15.000 liter kólával várják őket, és 500 kg isoporból, 5500 liter isoitalt kevernek a frissítőpontokra, ami 37 teli kád folyadékkal egyenlő.

Miért ideális sport a futás?

Noha korunk technikai eszközei mozgásszegény életmódra szoktatnak minket, testi és lelki egészségünk érdekében mondjunk nemet a lustaságra, és húzzunk futócipőt! Szakemberek szerint a mozgás ezen formája jótékonyan hat testünkre és elménkre egyaránt, emellett kitűnően oldja a feszültséget és javítja az önbecsülést is. És akkor még azt a felszabadult állapotot nem is említettük, amibe futás közben kerülünk, és képessé válunk saját belső gondolati világunk felé fordulni.
A rendszeres futás nemcsak erősíti, de javítja is az állóképességet, emellett az egyik leghatékonyabb kalóriaégető sportág. Egy kényelmes, 10 km/h körüli sebességgel megtett 30-40 perces futóedzés során nagyjából 3-400 kalóriát használ fel a szervezet, a gyorsabb tempó pedig még tovább fokozza az energiafelhasználást. Minden bizonnyal próbára teszi a szervezetet az UTMB® 171 km-es távja is, ahol a versenyzőknek mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebbje. A jó fizikumot igénylő verseny több versenyt is takar, összesen öt versenyszám közül választhatnak a sportolók. A kitartás persze itt is kulcskérdés, a világ legjobb terepfutóiból kikerülő élversenyzők 20 óra körüli időkkel érnek célba, míg a mezőny legnagyobb részének ugyanez 30-45 órába telik. Ennek ellenére az Alpokban közel 10 000 futó küzd meg évente.

Egyre több a női futó

A korábban inkább férfiasnak tartott sportág ma már abszolút nem nevezhető annak, ami jól mérhető a női nevezések folyamatosan emelkedő számában is. Bár még mindig többen vannak a férfiak ebben a sportágban, az összetételt vizsgálva az látszik, hogy a nők egyre nagyobb arányban jelennek meg. Az Egyesült Államokban például az ultramaratonisták közel harmada már . Megfigyelhető az is, hogy egyre több fut egyre hosszabb és nehezebb távokat, Lizzy Hawker például már ötszörös UTMB® nyertes. Ez jelentős mérföldkő ahhoz képest, hogy az ókori olimpiákon a hölgyek még a nézőtéren sem foglalhattak helyet. Érdekesség, hogy a hosszútáv futásban nem mindig vehettek részt nők, a példának okáért, 1971-ig egyenesen ki voltak tiltva például a világhírű Bostoni Maratonról is. Ma már szerencsére ez másként van – a 2015 óta már a Columbia által támogatott UTMB®-n induló 87 országot együtt véve a tavalyi év során a teljes mezőny 13 %-át már a nők képviselték.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top