Keresés
Close this search box.
pexels nathan cowley 1199590

Futás közben meditálni? Lehetséges!

Futás közben tudok a legjobban lelassulni még akkor is, amikor az időt figyelem. Szerintem, sokunk számára ismerős érzés, amikor a testünkre nem úgy tekintünk futás, kocogás közben, mint egy taxira, ami a fejünket és a gondolatainkat szállítja, hanem egyek vagyunk minden egyes porcikánkkal. Amikor a testünk nem tárgy és eszköz arra, hogy mozogjunk. Kelemenné Szilágyi Noémi írása.

Miután megéltem, milyen az, hogy mozgásképtelen vagyok (sokízületi gyulladásom miatt szinte járóképtelen lettem, de mára már – hála a modern orvoslásnak – újra futok), és csak álmodoztam a testmozgásról, bátran ki merem jelenteni, hogy nekem a mozgás maga az élet, a testem pedig a mozgásom kulcsa, ezért értek egyet azzal a definícióval, miszerint a mozgás az ember létezése és nem az, amit csinál. Testként gondolok magamra, figyelek magamra, megfigyelem magamat, és kedves vagyok magammal. A természet közelsége futás közben még jobban megerősíti azt a felismerést, hogy a testem által megélt tapasztalat olyan élményekhez vezet, amitől képes vagyok magamra figyelni, és akármilyen ellentmondásosnak hangzik is, meditálni tudok futás közben. Ez nem az a klasszikus flow-élmény, inkább ahhoz tudnám hasonlítani, hogy lescannelem a testemet, beazonosítom a testrészeimet, és fejlesztem a testemre irányuló éber figyelmet.

Coach-ként pedig gyakran adom azt a feladatot a klienseimnek is, hogy rajzolják le a testüket az adott pillanatban. Azt tapasztalom, hogy megérzés alapján az emberek általában helyesen ítélik meg a testüket, a megjelenésüket, ahogy most kinéznek, de nem tudják szavakba önteni a leírását. Erre jó eszköz, ha megrajzolják magukat, és közben akár kommentálják is, hogy mit rajzolnak. Nem kell profi testrajzokat képzelni, bármilyen ovis stílusú testrajz segít kapcsolódni a saját testünkkel, azaz önmagunkkal. Misszióm, hogy megértessem klienseimmel, hogy ebben az eltárgyiasult világban a testünk nem tárgy, hanem mi magunk vagyunk, nemcsak a gondolataink és az agyunk szállítóeszköze.

Dédnagymamám mindig azt mondta, amikor kicsi voltam, hogy úgy járkáljak, mint a büszke csikó. Akkor viccesnek tartottam még elképzelni is magamat így. Ma már hálás vagyok Dédikémnek, hogy erre tanított, mert még így, a betegségem miatti néha akadályozott mozgásomban sem hagyom szétesni magamat, és a lelkemben még mindig csikó vagyok. Büszke vagyok és nem nagyképű, mert tudom, hogy mit tettem már le az asztalra. Erre biztatlak téged is: írd le magadnak, mennyi mindenre vagy büszke, ami csak a te érdemed. Mindannyiunkban ott lakik a büszke csikó, csak önismeret nélkül észre sem vesszük.

Figyeld meg a testtartásodat!

Milyen állat lennél te most, ahogy jársz? Milyen színű virág lennél? Milyen a kapcsolatod a lábfejeddel? Mit érzel? Végezd el ezeket a gyakorlatokat minden nap, és próbáld meg minél kedvesebben leírni még a számodra helytelennek ítélt testtartást is! Alkalmazkodj a környezethez, ne mindig azonos időpontban és helyszínen kapcsolódj a testeddel!

Miért hasznosak ezek a gyakorlatok? Mert meglátjuk a rögzült magatartási szokásainkra. Mert megértéshez vezet bizonyos kérdésekben; fókuszt tudunk váltani, ami a legfontosabb eszköz ahhoz, hogy egy problémát, elakadást megértsünk, megoldjunk.

Darwin mondta, hogy nem azok tudnak túlélni nehéz időket, akik a legerősebbek és legintelligensebbek, hanem azok, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni ahhoz a helyzethez. Mit jelent ez a testünkkel való kapcsolat szempontjából? Minél inkább tudok a testemre, mint az Én-re és nem tárgyra gondolni, annál inkább megismerem. Ismerni fogom a korlátait, a miértjeit, de leginkább az erősségeit, amik nélkül képtelen lennék alkalmazkodni egy hirtelen bejövő változáshoz.

Átváltoztatnám a „Légy erős!” berögzült parancsot az „Ismerd meg önmagad!”-ra azért, hogy minél rugalmasabb legyen a lelkünk. Van egy régi mondás, miszerint ami mozog és rugalmas, az élő, és ami nem mozog és merev, az már nem él.

Kívánok nektek még sok-sok önismereti futást, testmozgást és minden olyan megtapasztalást, ami során kapcsolódni tudtok magatokhoz. Éljetek!

Egyéni coaching folyamatokon és önismereti csoportjaimban szeretettel látlak!

Kelemenné Szilágyi Noémi

Life&Sport Coach, önismereti tréner

Facebook: IHELPU coaching

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top