Keresés
Close this search box.

Hammer Nutrition Magyarország-nagykövetek az Ultra Tisza-tó verseny dobogóján!

blank

Az Ultra Tisza-tó 111 kilométeres futóversenyt idén 3. alkalommal szervezték meg. Útvonala a Tisza-tó mentén, a gáton haladt végig. Nem teljes kört kellett megtenniük a résztvevőknek, hanem féltávnál visszafordulva ugyanazon az útvonalon visszatérni Tiszafüredre, ahonnan elrajtoltak. Az egyéni versenyzők mellett csapatok is indulhattak, így az idei évben közel 3500 fő vett részt az eseményen. Az egyéni mezőnyben elrajtoló 144 futóból 113-an teljesítették a versenyt szintidőn belül, azaz 16 órán belül értek sikeresen célba.

A versenyen egyéni női és férfi pályacsúcs is született. Az első helyen a nőknél Cseke Lilla érkezett vissza Tiszafüredre 9:47:18-as idővel, míg a férfiaknál Csécsei Zoli a tavalyi pályacsúcsát javította tovább, és végül 8:32:46-os idővel szakította át a képzeletbeli célszalagot.

Miért írtam képzeletbeli célszalagot? A válasz egyszerű: ezen a versenyen nem a megszokott első helyen befutónak járó célszalagot feszítették ki a célkapunál. Itt minden szintidőn belül célbaérkező győztesként érkezett vissza, és a saját nevével ellátott teljesítői szalagot emelhette a magasba a célkapun átfutva.

A Hammer Nutrition Magyarország nagykövetei közül is több sikeres célba érkező futó volt, külön egyedi eredményként kiemelve, hogy négyen közülük az egyéni női és férfi verseny dobogójára is felállhattak. Az eredményekért kiemelendő a már említett, pályacsúcsot futott férfi és abszolút első helyezett Csécsei Zoli, a női egyéni harmadik helyezett, Horváth Reni, a férfi egyéni második helyen Csereklei József, és a nőknél a dobogó második fokára jómagam állhattam fel az eredményhirdetéskor.

A verseny után a beszámolómat írogatva rájöttem, hogy a közös kapcsolódási pont mögött nem ismerem, ki milyen céllal, elvárással érkezett a versenyre, illetve, hogy a Hammer Nutrition kapcsolódás is az egyéni szinten érdekes volt számomra. Így megkérdeztem a dobogósainkat, hogy milyen is volt számukra az Ultra Tisza-tó.

Csécsei Zoli, az abszolút és férfi egyéni első helyezettje:

Csécsei Zolival a verseny előtti hétvégén találkoztam először. A Margit-szigeten tartott előadást arról, hogy a nyári versenyeken a frissítés és az öltözék hogyan menthet meg a kánikulában egy aszfaltos versenyen. Sok hasznos tanácsot hallhattunk, és bár már rutinos versenyzőnek mondhatom magam, mégis tanultam néhány újdonságot.

Zoli már akkor mesélt arról, hogy nem titkolt célja, hogy a tavalyi pályacsúcsánál jobbat fusson. Tetszett a magabiztossága, és szurkoltam is neki, hogy a célja sikeresen megvalósuljon a versenyen. A verseny közben nem tudtam, hogyan haladt a tervével, de a fordító előtt ő már bőven előttünk járva szemből érkezett. Lehetett látni, hogy jól haladt, céltudatos volt a táv több mint felénél is. Aztán telt-múlt az idő, és olyan egyórányi futásra voltam a céltól, amikor már szembejött velünk kerékpáron, szurkolt a pályán futóknak. Csak később tudtam meg, hogy a pályacsúcsát sikerült megdöntenie, és a megmaradt erejéből bringára pattanva a tanítványait és a többi futót lelkesítette a pályán. Fantasztikus példamutatás volt ebben a cselekedetében, amelyre nem is tudnék hirtelen hasonló saját tapasztalású példát mondani.

Milyen céllal indultál el a versenyen?

Nem titkolt célom volt az új pályacsúcs. Egy éve már sikerült legjobb időt futnom, szerettem volna azt még tovább faragni. Másrészről a Sparthatlon (Görögországban rendezett, 246 km hosszúságú ultramaraton) lesz a következő nagy versenyem, és gondoltam, a légüres teret a versenynaptárban jó ötlet megtölteni addig is. A fő tervem ez volt, B tervvel nem igazán készültem, az mindig nehezebb. Ha az A tervnek annyi, akkor lesz, ami lesz alapon mentem volna végig a versenyen, de szerencsére ettől bőven messze voltam.

A versenyre edzővel vagy egyénileg készültél? Milyen edzésmódszerrel?

Pész Attila az edzőm, immár öt éve dolgozunk együtt a versenyeimre, kitűzött céljaim megvalósítására. Pulzusalapú edzéseim vannak, és a versenyeken is szigorú pulzuskontrollal megyek végig.

Az elvárásaidhoz, tervedhez viszonyítva hogyan sikerült a verseny, adódott bármilyen nehézség?

A várakozásomnak megfelelően alakult a verseny. Az eltervezett cél sikerült, a pályacsúcsot megdöntöttem, a versenyzésem pedig zökkenőmentes volt. Talán egy dolgot említhetek, de ez sem nehézség volt, inkább csak egy röpke pillanatnak mondanám, ami előjön egy ilyen távú versenyen: 90 kilométernél volt egy kisebb holtpontom mentálisan, de a kerékpáros kísérőm túllendített rajta. Azon gondolkodtam, miért is akarok pályacsúcsot menni? Sokkal könnyebb lenne hatpercessel lekocogni a végéig, úgy is nyernék, nem kell szenvedni. Aztán pár lépés után ez a gondolat gyorsan elszállt, és már ugyanazzal a lendülettel robogtam a célom felé a napsütötte, aszfaltos úton.

A Hammer Nutrition termékeivel frissítettél. Mióta használod a termékeket?

Magyarországon immár négy éve kaphatóak a Hammer Nutrition termékei, és amióta megjelentek a hazai forgalmazónál, azóta használom őket.

Miért pont a Hammert? Milyen változást hozott a versenyzésben?

Sokkal kiegyensúlyozottabban tudok versenyezni. A vércukorszint ingadozása nélkül, fizikálisan a maximális teljesítményt tudom elérni, ami számomra minden szükséges feltételt biztosít.

Összességében milyennek találtad a versenyt, a szervezést?

Jó ez az oda-vissza pálya, így láthatom az egész mezőnyt, és szurkolhatok. A szervezés kiváló, mindenki segítőkész. A célban az ünneplés és a fogadtatás szuper! Jövőre is ott a helyem!

 

Horváth Reni, a női egyéni versenyzők harmadik helyezettje:

Horváth Reni a női egyéni versenyzők között a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ami érdekesség még, hogy Reni Csécsei Zoli tanítványa, vagyis a Csécsei Team tagjaként edzője példamutató és motiváló sikerét is a pályáról láthatta, illetve Zoli szurkolását is élvezhette, ami erőt adott neki az utolsó kilométereken a célba vezető úton. A verseny után Reni egy aranyos poszttal legkedvesebb szurkolójának üzenetét is tolmácsolta, amelyben az állt a kisfiától: „Harmadik? De miért harmadik? Figyelj, anya, megmutatom. Így kell szedni, ilyen gyorsan a lábaidat, és nyerni fogsz. Így, nézd, mint én.” Reni harmadik nőként, abszolút hatodik helyen futott be a célba, 11:02:49-es idővel.

Milyen céllal indultál el a versenyen?

Eredetileg nem volt benne a versenynaptárban idén az Ultra Tisza-tó, de végül egy edzőverseny lett belőle, ahol teszteltük a hűtést és a frissítést. Az idei célverseny nekem a Korinthosz 161 kilométeres távja, így az elsődleges cél az indulásommal az volt, hogy felmérjük, hol tartok a felkészülésben.

A versenyre edzővel vagy egyénileg készültél? Milyen edzésmódszerrel?

Tavaly január óta edzővel készülök a versenyeimre. A Csécsei Team tagjaként, Csécsei Zoli iránymutatásával, pulzuskontrollos edzésmódszerrel értem célba ezen a versenyen is.

Az elvárásodhoz, tervedhez viszonyítva hogyan sikerült a verseny, adódott bármilyen nehézség?

A melegre sokat készültem, a hűtésre nagyon figyeltünk. Egyedül talán annyit tudnék negatívumként mondani, hogy kicsit elfutottam az első felét. Az előírt pulzuson belül voltam, de ha kicsit lassabban kezdtem volna, akkor egyenletesebb lett volna a futás. Akkor és ott nagyon jólesett az a tempó, vittek a lábaim. 11 óra körüli időt szerettem volna futni, végül 11:02-es idővel értem célba. Nagyon örültem, mert öt héttel a Korinthosz versenyem előtt ez egy jó visszajelzés a felkészülést tekintve.

A Hammer Nutrition termékeivel frissítettél. Mióta használod a termékeket?

Tavaly tavasszal, vagyis lassan másfél éve, hogy elkezdtem használni a termékeket a versenyeken.

Miért pont a Hammert? Milyen változást hozott a versenyzésben?

Az edzőm, Zoli már évek óta a Hammer termékeit használja, ő ismertette meg velem. Fontos volt számomra, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, mert tavaly év eleje óta életmódot váltottam, nem eszem cukrot, és fehér lisztet sem. Az is fontos szempont, hogy semmilyen gyomorproblémát nem okoz, ami előtte sajnos más termékeknél mindig visszaköszönt. Ami még nagyon szembetűnő volt, az az, hogy mennyivel gyorsabban ment a regenerálódás a termékekkel a versenyek után.

Összességében milyennek találtad a versenyt, a szervezést?

Csak pozitív élményeim vannak! Kiemelném a frissítőpontokon a segítők munkáját, sokszor nagy segítség volt egy-egy mosoly vagy biztató szó. Minden frissítőponton volt jég és mindenféle finomság, amire szükség lehet egy ilyen távú versenyen.

Csereklei József a férfi egyéni versenyzők második helyezettje:

Józsi szintén a Csécsei Team tagja, emellett róla is, mint a beszámolóm többi tagjairól is elmondható, hogy a verseny sikeres teljesítéséhez kerékpáros kíséretet is igénybe vett. A versenyen a párja kísérte végig, otthonról pedig a család többi tagja szurkolt érte. Józsi egyéni férfi második helyezettként és abszolút harmadik helyen ért célba, 10:16:32-es idővel.

Milyen céllal indultál el a versenyen?

Kezdő vagyok még az ultrafutásban. Tavaly ősszel kezdtem kacérkodni a gondolattal, hogy a hobbifutásokat ultrázásra váltom, így egyelőre a versenyeken a teljesítés az elsődleges célom. Az Ultra Tisza-tó versenyén is így indultam el. Mögöttem volt egy sérülésből adódóan sikertelen ultrabalatonos esemény, ami ugyan az első 100 kilométer feletti futásomat hozta, de mégis bennem volt egy kis félelem és fenntartás, hogy hogyan fogom bírni. Elég nagy bennem a versenyszellem, ezért felállítottam magamnak másodlagos célként a teljesítésen kívül, hogy 10 órán belül, minél kevesebb belesétálással teljesítsem a versenyt.

A versenyre edzővel vagy egyénileg készültél? Milyen edzésmódszerrel?

Fél éve vagyok a Csécsei Team tagja. Erre a versenyre is Zoli készített fel. Az ő edzéstervei alapján készültem, heti 50–110 km-es futóhetekkel.

Az elvárásaidhoz, tervedhez viszonyítva hogyan sikerült a verseny, adódott bármilyen nehézség?

Bár a 10 órán belüli célba érés nem sikerült, a verseny minden várakozásomat felülmúlta. 40 kilométer környékén szembesültem vele, hogy összetett 3. és férfi 2. helyen állok. Innentől újabb cél lebegett a szemem előtt: megőrizni ezt a pozíciót. A legnagyobb harcot önmagammal vívtam, hogy egy percre se álljak meg, és menjek előre, amit aztán sikeresen abszolváltam.

A Hammer Nutrition termékeivel frissítettél. Mióta használod a termékeket?

A hétköznapokban is nagyon nagy hangsúlyt helyezek a táplálkozásomra. A családomnak fontos a tiszta és megbízható tápanyagok biztosítása, ezért az edzéseimhez és a versenyeken is odafigyelek, hogy mivel frissítek. Évek óta használom a Hammer egy-egy termékét, azonban az ultra távokon vált igazán fontossá a megfelelő frissítés, amely ezen termékeknek köszönhetően nem okozott csalódást.

Miért pont a Hammert választottad? Milyen változást hozott a versenyzésben?

A frissítésem összeállításában nagyon sokat segített az edzőm, Zoli, aki szintén megerősített benne, hogy a megfelelő termékcsaládot választottam.

Összességében milyennek találtad a versenyt, a szervezést?

Az UTT számomra nagyon pozitívan zajlott. Fantasztikus volt a jég és a hűtött víz a frissítőpontokon, illetve a lelkes és segítőkész szervezőknek is köszönet jár. Ezek mind hozzásegítettek, hogy a dobogó második fokára futhattam fel aznap.

 

Ezúton is köszönöm az érdekes információkat és személyes tapasztalatokat Zolinak, Reninek és Józsinak. A saját beszámolóm megírása helyett úgy gondoltam, hogy én is a kérdésekre válaszolok, így az egységes forma megtartásával elmesélem, milyen volt számomra a verseny.

Ez volt a második Ultra Tisza-tó versenyem, amelyen a női mezőny 2. helyezettjeként felállhattam a dobogó második fokára.

Milyen céllal indultam?

Ahogy említettem, második alkalommal indultam el a versenyen. A tavalyi évben 12 óra 40 perc alatt teljesítettem a versenyt, az utolsó 11 kilométeren már sokat sétálva. A verseny után megfogadtam, hogy idén visszatérek, és jobb időt fogok futni a tavalyinál. Így hát a célom adott volt. Szokásomhoz híven volt egy A, B, C és D tervem az időbeli teljesítést illetően, illetve tartalékként az, hogy csak érjek célba.

Hogyan készültem a versenyre?

A tavalyi verseny után néhány héttel bátorkodtam felkeresni Lőrincz Olivért egy merész üzenettel: „az UTT-n 12:40-es idővel értem célba, vajon lehetséges, hogy egy évvel később két órával jobb időt fussak, és ha igen, hogyan?” Tetszett neki az üzenetem, mert leültünk átbeszélni a lehetőségeket, és amellett, hogy erre a versenyre sikeresen felkészített, további remek versenyeredmények is születtek, amelyeket a közös munka sikeressége mutat. Szigorú pulzuskontrollal futok, amióta edzőm is van. Korábban el se tudtam képzelni, hogy pánttal a mellkasomon fussak végig egy órát is akár. Most pedig a legmegbízhatóbb társam a hosszú futásokon a pulzusom.

Hogyan alakult a verseny?

Kezdem a nehézségekkel, ami szerencsére alig volt: előző este eszméltem rá, hogy az órám töltője otthon maradt. 82%-on volt az aksi, kicsit bepánikoltam, de szerencsére a tartalékolós üzemmóddal simán kibírta az öreg Suuntóm a versenyt. Az út során a 107. kilométernél kérdeztem meg Gergőt, aki végig kísért bringával, hogy sétálhatnék-e egy kicsit, úgy éreztem, már megérdemlem, de szerencsére szigort tartott, és meneteltem tovább. Sikersztori pedig akadt bőven: az első olyan ultra versenyemet is letudtam, amelyen nem sétáltam egyszer sem; a bringás kíséret is jól bevált, első próba volt, de mindketten sikeresen abszolváltuk a nehézségeket is, Gergő remekül segített, mintha már rutinos lett volna ebben. Nehezen fogtam fel, hogy amit kimondtam és megálmodtam egy évvel ezelőtt, tényleg valóra vált: 10:49:25-ös célidővel, majdnem két órát javítva a tavalyi eredményemen sikeresen célba értem.

A frissítésem

Nem emlékszem pontosan, de olyan két éve már a Hammer Nutrition termékeit használom a versenyek és a hosszabb edzések során is.

Miért pont a Hammert?

A változatos ízek a gélekben, a gyomorproblémáktól mentes frissítés a fő érvem. Kávéfüggőnek is mondhatom magam, így megtaláltam minden számításomat a gélekben és a Perpetuemban, amire szükségem van egy-egy hosszútávú verseny során. Amit pedig nem hagynék ki, a legjobb mind közül számomra a regeneráló ital, a Recoverite. A regenerációt legalább a felére csökkenti, kihagyhatatlan és otthon hagyhatatlan számomra.

Milyen volt a verseny?

A hangulat a tavalyihoz hasonlóan kifogástalan volt. A frissítőpontok kínálatát ugyan nem különösebben néztem meg, de a víz és a jég nekem is sokat segített, hogy jól hűtve tartsam magam a verseny alatt végig. Amire azt mondanám, hogy lehetne rajta javítani, az a befutóknak járó élelem… zsíros kenyér. Szerintem egyre több futó, sportoló van, aki egészségesen táplálkozik, és bár jómagam vegetáriánus vagyok, ezzel sem egyedüliként hiányoltam számunkra erre megoldást, alternatívát. A díjak átadására csodás helyszínt találtak a tó partján, ami feltette a pontot az i-re, hogy jól végződjön a napunk.

Összegezve azért elmondanám, hogy a fenti beszámolókból néhány érdekes közös dolog van:
– A dobogósok edző segítségével készültek fel a versenyre.
– Pulzuskontrollos futással teljesítették a 111 kilométeres távot.
– Minden versenyzőt kerékpáros kísérő kísért végig a gáton, segítve az egyéni futók frissítését.
– A Hammer Nutrition termékeit használva, a gyomorproblémáktól mentesen, okosan frissítve sikerült végigmenni a versenyen.

Gratulálok minden sikeresen célba érkező egyéni és csapatversenyzőnek is! Számomra a saját harcok megvívása, a célok elérése a fő és legdicséretesebb, így mindenki, aki a határait feszegetve tette a dolgát, és kiállt az álmaiért, az győztesként távozhatott a versenyről!

 

A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2019/4 számában jelent meg.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top