Keresés
Close this search box.

Kínos! Lebukott a londoni olimpián ezüstérmes török futó

blank

Gamze Bulut török futót – aki a londoni olimpián női 1500 méteren ezüstérmet nyert – doppingvétségen érték.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfői körlevelében a Zaman című isztambuli napilapra hivatkozva közölte: a 23 éves atlétát biológiai útlevelének adatai buktatták le, melyek tanúsága szerint a közelmúltban tiltott anyagokkal manipulálta a vérét.

Honfitársát, a 2012-es játékokon győztes Asli Cakir Alptekint hasonló okokból tavaly augusztusban megfosztották aranyérmétől. A 30 éves versenyző 2010. július 29. utáni összes eredményét törölték, köztük a 2012-es Európa-bajnoki címét is, emellett nyolcéves eltiltást kapott. Utóbbi medált elvileg a mögötte akkor is második Bulut kapta volna meg, de doppingesete miatt ez most kétségessé vált.

Bulut a londoni olimpia óta alig versenyzett Törökországon kívül.

A londoni női 1500 méter döntőjének résztvevői közül Bulut az ötödik, akit pályafutása során doppingvétségen értek: az akkor negyedikként célba ért orosz Tatyjana Tomasovát 2008-ban két évre eltiltották, az ötödik svéd Abeba Aregawiról a napokban derült ki, hogy pozitív tesztet produkált, míg a hetedik fehérorosz Natallija Karejva 2014-ben kapott kétéves büntetést a nemzetközi szövetségtől.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top