Keresés
Close this search box.
img 7021(1)

„Hiába van egy tökéletes képeségekkel rendelkező sportolód, ha nem találod meg a motiváló erőt” – interjú Takács Péterrel

Az emberi test és szellem összhangja, a motiváció megtalálása és az egyéni képességek kibontakoztatása – mindezekre összpontosítva beszélgettünk Takács Péterrel, a Spartan és HYROX rendezvényeken is szereplő versenyzővel, aki nem csupán a fizikai edzés, de az akadályok leküzdése terén is otthonosan mozog. Az interjú során megismerhettük a sport iránti szenvedélyének gyökereit, az edzői tapasztalatait, és azt a motiváló erőt, amely végigkíséri pályafutását. (Az interjú eredetileg a Sportime Magazin 2023/6. számában került publikálásra.)

-Egy bemutatkozást szeretnék kérni.

-Takács Péter vagyok Spartan és HYROX verenyző, személyi- akadály- hyrox- és állóképességi edző.

-Mióta része az életednek a sport?
-Egészen csöpp koromtól kezdve a mozgás volt az, ami igazán örömöt okozott számomra. Amint járni tudtam a labda megkerülhetetlen része lett az apukámmal való játéknak. Fociedzőként tevékenykedett, így hamar a labdarúgás lett a fő érdeklődési irányom, majd ezután sok más sportot is kipróbáltam többet versenyszerűen is.

-Hogy kapcsolódott a fiatalkorodhoz a sport?
-A sport sok élményt adott, amelyek segítségével a személyiségem fő alakítójává vált.

-Az edzői pályafutásod során mi inspirál a leginkább?

-Az alkotás öröme. Ez egy igazi művészet. Ezt a tevékenységet a legkevésbé sem szeretem sablonosan csinálni. Minden ember egy csoda. Különböző személyiséggel, eltérő lelkülettel. Valakivel nagyon könnyű, és valakivel nagyon nehéz.
Vannak célok, amiket ha kérnek tőlem, egyszerűen rá tudom vágni, hogy ez menni fog, és vannak azok, amiket ha meghallok, pár másodpercig nem tudok megszólalni, aztán fogom a fejem, de utána már rögtön elindulnak a fogaskerekek a megoldást keresve. (mosolyog)

-Milyen képzettségeid vannak?
-Testépítő Fittnes Sportoktató , OCR(akadály) edző, sporttáplálkozási tanácsadó és HYROX edzői képesítéseim vannak.

-Az OCR edzői vizsgát sikeresen teljesítetted 2023-ban, milyen tervekkel vágtál bele a képzésbe?
-A képzés sikeres teljesítésével és a korábbi versenyeredményeimmel együtt szerettem volna hiteles képet festeni magamról, hogy mennyire fontosnak tartom a meglévő tapasztalataim mellett a szaktudás megszerzését is, annak érdekében, hogy ezt másoknak is áttudjam adni.

-Futóedzőként miben tudsz mást nyújtani a többi edzőhöz képest?
-Nem tartom kimondottan futóedzőnek magam. Inkább mérnöki szemszögből közelítem meg a test és az állóképességi rendszer működését. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy az ember nem egy gép. Sőt! 
Attól lesz igazán szép és egyben nehéz is egy-egy emberrel a közös munka, hogy nem csak a „hardware-rel”, a testtel kell foglalkoznom, hanem a software-rel, vagyis az elmével és a lélekkel is. Hiába van egy tökéletes képességekkel rendelkező sportolód, ha nem találod meg azt a motiváló erőt, ami ahhoz kell, hogy ki tudjátok hozni közösen a benne rejlő lehetőségeket.

-Voltak mélypontok a karriered során?
-Nem igazán voltak mélypontok. Ha volt is ilyen, akkor egy-egy sérülés alkalmával csakis az motivált, hogy ugyanott folytassam, ahol abbahagytam. 

-Minek a hatására és mióta versenyzel?
-A verseny és a versenyzés mindig is szerves része volt az életemnek. A magvakat édesapám ültette el bennem, aki belém csepegtette a győzni akarás vágyát.

-Milyen eredményeid vannak?
-Ami említésre méltó, az a kilenc darab Spartan korosztályos dobogóm és a Spartan világbajnoki 18. helyezésem. Talán ezekre vagyok a legbüszkébb, illetve a HYROX formátumban a 2. magyar vagyok a férfiak között, akik 1 óra 10 percen belüli időt ért el egyéniben.

-Mi motivál leginkább a versenysportban?
-Talán az a másodlagos hatás, amit mi, sportolók az emberekre gyakorlunk. Nagyon jól esnek azok a visszajelzések, amikor valaki ennek hatására emeli bele az életébe a mozgást.

-A mentális vagy a fizikális határok feszegetése a nagyobb kihívás?
-Számomra a fizikai határok sokkal nehezebben legyőzhetőek, így erre teszem a voksom. Mentális gátjai nem voltak soha a jó eredményeim megszerzésének. Fejben vagyok erősebb. (mosolyog)

-Milyen lemondásokkal jár egy ilyen szintű teljesítmény?
-A korcsoportos versenyek is elértek arra a szintre, hogy félprofi felkészülést igényelnek egy olyan szint eléréséhez, ami nélkül a jobb eredmények már elérhetetlenek lettek. Ez már olyan mennyiségű időt von el, hogy az már az élet más területeinek a kárára megy. Az egyensúly megteremtése egy nagyon nehéz és fontos feladat e téren.

-A szociális életed érinti a sok edzés és verseny?
-Számomra az emberek, az emberi kapcsolódások a levegővétellel azonos szinten vannak. Tudom, hogy nem jut elég időm mindenkire, de törekszem arra, hogy mindazokkal, akikkel kölcsönösen közeli viszonyt ápolok, megfelelő időt töltsek el.

-Volt olyan sérülésed a karriered során, ami hátráltatott?
-Volt. Szerencsére hamar felépültem belőle, és újult erővel folytattam tovább az edzéseket.

-A táplálék-kiegészítők terén van, amit szívesen és eredményesen fogyasztasz?
-Táplálékkiegészítés terén a multivitamint és a kreatint említeném meg, mint alappilléreit a test támogatásának az erős igénybevétellel szemben. Illetve természetesen a hosszabb versenyeken javarészt a frissítéseket én is zselékkel és sótablettával oldom meg.

-Mivel tudod magad és az edzettjeidet motiválni?
-Ez egy egészen összetett kérdés. Minden emberhez más út vezet. Sokszor csak elég rámutatni a célra; másokat hajtani, űzni kell. Ahány ember, annyi stílus. Vannak, akik finom bánásmódot igényelnek, és vannak, akiknél a markáns fellépés fog működni. A magam részéről a kedves, aranyos, halkszavú edzőbá lennék mindenkivel… (nevet) Illetve talán az egyetlen egyetemes igazság, ami mindig működik, hogy bízni kell bennük és szeretni őket.

-Mit tanácsolnál a fiatalabb generációnak, akik erre a pályára szeretnének lépni? 
-Legyenek nyitottak, szerezzenek minél szerteágazóbb tudást, tapasztaljanak minél többet és próbáljanak önmaguk lenni a munkában, ne kövessenek sémákat. Legyenek be- és elfogadóak.

Szerző: Szalóki Tímea

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top