unnamed (5)

Ikonikus helyszínen, nyitott kapukkal vár minden atlétát a Félmaraton Magyar Bajnokság

2022. május 8-án a Puskás Aréna és a mellette lévő szoborpark ad otthont a Félmaraton Magyar Bajnokságnak. A verseny nemzetközi pályafelmérő által hitelesített, 1514,77 méter hosszúságú körön zajlik majd, ami a Puskás Arénát és a szoborparkot is megkerüli. 
 
A 13 körös versenyen a részvétel ingyenes, nevezési szint nincs. Nem titkolt célja ezzel a 2023-as világbajnokságra készülő a Magyar Atlétikai Szövetségnek, hogy minél nagyobb számban vonja be versenyeire a szélesebb értelemben vett atléta társadalmat. A részvétel feltétele kizárólag az érvényes versenyengedély, ennek köszönhetően azokat is várják, akik más típusú versenyekre szoktak menni, például ultra-, hegyi-, vagy terepfutók, de motiváló kihívásnak tarják a megmérettetést. A pályán szintemelkedés szinte egyáltalán nincs, így akár egyéni csúcsdöntésre is kiváló lehet.
 
Hasonlóan az előző évhez, ezúttal is része lesz az Atlétikai Magyar Csapatbajnokságnak a félmaraton bajnokság. Míg 2021-ben a szeptemberi döntőbe számítottak bele az itt szerzett pontok, addig a mostani viadal az elődöntőkhöz jelenthet értékes pontokat az egyesületek számára. A csapatversenyben való pontszerzéshez férfiak esetében 80 perc, nőknél pedig 100 percen belül kell célba érni.
 
Minden résztvevő technikai pólót is kap, a díjazás egyéni és csapatszinten történik, valamint a felnőttek mellett U23-as kategóriában is eredményt hirdetnek. Tavaly Kácser Zita győzött a nők között, senki sem nyerte meg többször ezt a megmérettetést nála a versenyszám 1992 óta íródó történetében. A férfiaknál Csere Gáspár diadalmaskodott, a BEAC kiválósága az elmúlt öt évben legyőzhetetlen volt a 21 097,5 méteres távon.
 
Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója azt mondta, hogy a férfi és női felnőtt, valamint U23-as félmaratoni magyar bajnokságra szép számú nevezés futott be, az indulók száma a százat is meghaladhatja. „Annak köszönhetően, hogy a pályát, az 1514.77 méteres köröket a technikai munkatársaink hajszálpontosággal mérték ki és hitelesítették, a bajnokságon elért eredményekkel világranglista pontokat is lehet gyűjteni, ami extra motivációt jelent a rajthoz álló hosszútávfutók számára” – hangsúlyozta a sportszakmai igazgató.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top