Keresés
Close this search box.
figure 1691868 1280

Izomgörcs – a sportolók ellensége

Szinte mindannyian tapasztaltuk már egy-egy hosszabb futás, úszás közben, vagy esetleg reggel, ébredés után az izomgörcs okozta kellemetlen fájdalmat. Utánanéztünk annak, hogy mi okozza, hogyan kezelhető, illetve annak is, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Az izomgörcs és tünetei

Az izomgörcs során az izomszövet akaratlanul, tartósabb ideig, erőteljesen összehúzódik, amelyet nem követ azonnali elernyedés. Kutatások szerint annyira gyakori jelenség, hogy az emberek 95%-a legalább egyszer átéli életében.

A görcs az esetek túlnyomó többségében hirtelen jelentkezik, az izmok összehúzódása pedig éles, kellemetlen fájdalommal párosul. A görcs intenzitása változó, az enyhétől az olyan erősig terjed, amely már az érintett izomrostok szerkezetét is károsíthatja. Az ilyen erős görcsök akár láthatóak vagy kitapinthatóak az izomban.

Szintén széles a néhány másodpercestől, a több percen át tartó skálán mozgó görcsök időtartama is. Tudtad például, hogy a szájzár a hátsó őrlőfogak vagy az állkapocscsont gyulladása miatt kialakuló speciális izomgörcs?

Mi állhat az izomgörcs hátterében?

Az izomgörcs kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak. Több ok is állhat mögötte, például:

  • dehidratáció;
  • többféle betegség;
  • folyamatos stressz;
  • a babavárás közben megváltozott hormonháztartás;
  • komoly fizikai megterhelés során az izmok oxigénhiányos állapota;
  • a sport előtti bemelegítés, vagy a levezető nyújtás elmaradása.

A felsorolásból jól látható, hogy az izomgörcs kialakulása főként a mozgással, az izmok túlterhelésével, a folyadék, illetve az elektrolitok hiányával hozható összefüggésbe.

Az izomgörcs kezelése

Mit tudunk tenni, ha már megtörtént a baj és görcsölünk? A legegyszerűbb esetben, amikor az izomgörcs erős fizikai erőkifejtés eredménye, érdemes óvatos nyújtással és masszírozással kezelni. A pihentetés – amennyiben módunkban áll – szintén jót tesz. Komolyabb görcs esetén, amikor már az izmok is károsodtak, a kezelés az izomhúzódásoknak megfelelően ajánlott, tehát pihentetés, hűtés, kötözés, nyújtás.

Abban az esetben, ha az izomgörcs

  • gyakran jelentkezik;
  • erős fájdalommal jár;
  • otthoni kezelés hatására nem múlik el, és
  • nem egyértelmű a kiváltó oka

javasoljuk szakorvos felkeresését, mivel olyan betegségek tünete is lehet, mint az érszűkület vagy a cukorbetegség.

A megelőzés

Annak érdekében, hogy kisebb eséllyel kelljen a görcs kellemetlen hatásaival szembesülnünk, több megelőző intézkedést is tehetünk.

Sportolás előtt melegítsünk be, utána pedig minden esetben nyújtsuk le a megmozgatott izmokat; figyeljünk a megfelelő hidratációra, különösen melegben; és gondoskodjunk sport (és egyéb megterhelő vagy hosszan tartó fizikai aktivitás) közben a megfelelő elektrolit-utánpótlásról!

A bemelegítést és a nyújtást önállóan kell megoldanunk, a prevenció egyéb területein azonban sokat segítenek a Hammer HEED és a Hammer Endurolytes, illetve Endurolytes Extreme termékek, amelyek minden kiszerelésükben megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat, és gyors felszívódásuknak köszönhetően segítik megelőzni az izomgörcsök kialakulását.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top