Keresés
Close this search box.

Mitől ütős egy instant túra? És egyáltalán mi is az?

blank

Hatrészes Groove Trails cikksorozatunkban az instant túrák kerülnek górcső alá: kiderül, hogy mit is nevezünk itthon instant túrának, körbenézünk az ilyen köröket szervezők palettáján, röviden kitekintünk külföldre, valamint megismerkedünk néhány neves hazai terepfutóval, és szemezgetünk eredményeikből. Ezután közelebbről is szemügyre vesszük, és élménybeszámolókon keresztül első kézből jövő tapasztalatokat adunk át a tavaly márciusban debütált Groove Trails által kínált instant túrák helyszíneiről és sokrétű szolgáltatásukról.

De mi fán terem az instant túra?

A hazánkban különösen népszerű, úgynevezett instant túrák a szervezés nélküli, bármikor teljesíthető túrák gyűjtőneve. Az ilyen útvonalak lényege, hogy azok „gazdája” (természetesen az erdők, turistautak senkihez sem köthetők kizárólagosan, azok használata bárki számára nyitott) egy jól definiált, jellemzően turistaút-szakaszokból álló túrát jelöl ki. Az útvonal lehet vonalas, vagyis olyan, ahol a kezdő- és a végpont nem egyezik meg, és lehet körtúra is. Erről az útvonalról – jobb esetben – részletes leírást, fotókat, térképet, és sportórára, telefonra tölthető GPX tracket tesz közzé. Akinek pedig megtetszik a kör, és szívesen teljesítené, az – túrától függően ingyen vagy térítés ellenében – bármikor elindulhat rajta. A teljesítésigazolás modern eszközökkel történik, ennek három bevett módja terjedt el: a QR kód alapú (ahol kihelyezett kódokat kell az útvonal során leolvasni az okostelefon kamerájával), a GeoGo alapú (ami egy magyar fejlesztésű webalkalmazás GPS-alapú pontérintésre), illetve az egyedi fejlesztésű megoldások, applikációk. Minden instant túrához tartozik egy szintidő, némelyikhez több is. Aki ezen belül ér célba – a saját kezdési időpontjától számolva – az jogosult a túra érmét, kitűzőjét, oklevelét (melyiken mit) átvenni. Több helyen ezt utólagos postázással lehet kérni, míg máshol a túraszervezők egy étteremhez, cukrászdához helyezik az utolsó ellenőrző pontot, ahol nyitvatartási időben – a sikeres teljesítés igazolása után – a jutalom személyesen is átvehető.

Minden 2014-ben, a Vérkörrel kezdődött: övék volt az első instant túra az országban. A 77 kilométeres táv a Vértes turistaútjain kanyarog, és mára több mint 1200 teljesítővel büszkélkedhet. A nagy berobbanás azonban csak néhány évvel később, 2018-2019 magasságában kezdődött, amikor szélesebb körben is ismertséget szereztek a hasonló útvonalak. Mára a Nagykovácsi és Solymár környéki Szénás Köré a legtöbb teljesítő, számuk a 31 km-es távon meghaladja a 4000-et.

Ahogy azonban az az élet más területein is lenni szokott, a hirtelen kínálatnövekedés és ingerbővülés nem tette könnyebbé az egyszeri túrázni vágyó, de még a rutinos terepfutó helyzetét sem – mit döntsek, melyik útvonalon induljak el, mi alapján válasszak? Sokan sokféle módon igyekeznek érvényesülni ezen a területen, több ígéretes kezdeményezés, jópofa ötlet, ugyanakkor néhány hamvába holt újítás és esetenként erős rivalizáció is jellemzi az instant túrák magyarországi térnyerését. Egyik célom, hogy támpontot, kapaszkodót nyújtsak azok számára, akik nem tudják, merre induljanak el, vagy nincs kedvük több tucat weboldalt és több száz beszámolót átrágni egy hétvégi kirándulás vagy futóedzés előtt.

Mielőtt azonban belevágnánk az instant túrák értékelésének szempontjaiba, szögezzük le, hogy minden futónak, túrázónak, természetjárónak más és más fontos, sokszor egészen eltérő szempontok, vagy akár homlokegyenest különböző jellemzők tesznek vonzóvá egy útvonalat, így az itt leírtak csupán sorvezetőnek, szempontrendszernek kívánnak szolgálni, és nem hivatottak értékítéletet mondani, vagy bármilyen jósági sorrendet felállítani a fellelhető instant körök között. Aki szeretné az egész hazai instanttúra-palettát szemrevételezni, annak több gyűjtőoldal is segítségére lehet, de egyik sem listázza kivétel nélkül az összes túrát. Akárhogy is, a legjobb kiindulási alapot mégis ezek a weboldalak jelentik.

Az instant túrák gyűjtőoldalai

Instant túrák: az instantturak.hu oldal a Vérkör csapatához tartozik, és több tucat túrát listáz. Előnye, hogy térkép nézetet is biztosít, ahol országszerte látható, hogy merre helyezkednek el az egyes útvonalak, illetve statisztikát is vezet a teljesítőszámokról, bár sajnos ez utóbbi nem mindig naprakész.

Instant trail: az angolos nevű weboldal az itrail.hu linken érhető el, és rendszeresen frissítik, rögtön a nyitólapon láthatjuk a legfrissebb túrákat, amiket listáznak. Itt is elérhető térképes nézet, illetve eseményekről (amikor épp vannak) is tájékozódhatunk a felületen.

GeoGo: ahogy korábban írtuk, a nemrégiben az Ötpróba Magyarországhoz került hazai fejlesztésű GeoGo egy pontérintésre szolgáló, GPS-alapú webalkalmazás, amely a geogo.hu oldalon érhető el. A hagyományostól némileg eltérő honlapstruktúrában itt is felfedezhetünk saját (tehát geogós teljesítést lehetővé tevő) túrákat, nem is keveset, a cikk írásának pillanatában 451 darabot, amiben külföldi instant útvonalak is szerepelnek.

Hogyan válasszunk túrát?

Mivel aranykorát éli az instant túrázás – amelynek egyik oka a COVID-19-világjárvány okozta korlátozások miatt elmaradó eseményekből, versenyekből, szervezett túrákból fakadó hiány – megugrott a piacra lépők száma, és sokféle újdonság kerül elő nap mint nap. Mi mégis az alapvetőbb szempontoktól indulva tekintjük át a mérlegelési kérdéseket, mivel a ma csoda számba menő újítások holnapra talán már történelem lesznek, azonban egy erős alapokon nyugvó, jól működő, szerethető útvonal valószínűleg sokáig velünk marad még.

Kommunikáció: Kézenfekvő – szinte már annyira, hogy sokan nem is gondolnak rá, amíg valamilyen kellemetlen helyzetbe, nehezen fellelhető információ kutatásába nem torkollik a kikapcsolódásnak szánt hétvégi program előkészítése –, hogy bizony a megfelelő kommunikáció az instant túrát kínálóknál is a legalapvetőbb elvárás. Egészen más úgy nekivágni a programtervezésnek, hogy egy szép, igényes weboldallal találkozunk, mintha csak a közösségimédia-portálokon van fent elszórtan, sok-sok görgetés „mélyén”, amit keresünk. Az igényesebb weboldalak nemcsak részletes leírásokkal szolgálnak, de a leggyakrabban feltett vevői kérdéseket is csokorba gyűjtve megválaszolják. Ahhoz, hogy teljes legyen a felhasználói tájékoztatás, túraleírásra (itinerre), térképes nézetre, a látnivalók listázására, képgalériára, letölthető GPX trackre, a vízvételi lehetőségek összegyűjtésére, az esetlegesen nehezen vagy idényszerűen járható útszakaszok kiemelésére mind szükség van.  (Olvasd be a QR kódot, aminek segítségével megtekintheted a Groove Trails Zuppa Trail aloldalát.)

qrkod

Infrastruktúra, technológia: Az instant túrák szervezői sokfélék: magánemberek, üzleti vállalkozások, sportszervezetek egyaránt megtalálhatók köztük, és a különböző szereplőkre jellemző karakterisztikák és lehetőségek is visszaköszönnek a kínálatban. Egy kényelmes nevezési folyamatban egy-két perc alatt, akár otthon a fotelből intézve lezajlik minden: biztonságos, bankkártyás fizetés, gyors visszaigazolás és számlakiállítás, informatív tájékoztató e-mail, és persze az induláshoz szükséges egyéb információk (pl. GeoGo-kód) is megérkezik. Ez azonban a legritkább esetben van így. Gyakori, hogy a szervező privát e-mail-címére kell írni, ha nevezni szeretnénk, vagy hogy órákat, ha nem napokat kell várni a visszaigazoló kód érkezéséig, hiszen azt manuálisan küldi ki valaki, aki vagy éppen képernyő előtt ül, amikor nevezni szeretnénk, vagy nem. Érdemes ezért odafigyelni, hogy milyen infrastruktúra vár minket, mert sok kényelmetlenségtől megkímélhetjük így magunkat. Ugyanez igaz a pontérintésre is. Természetesen egyik megoldás sem bombabiztos, és megvan a QR-kód-keresésnek is a maga bája, de mégiscsak egy hibalehetőség az útvonalon (megtaláljuk-e a kódot? ott van-e még egyáltalán? kiállta-e az időjárás viszontagságait?), arról nem is szólva, hogy egyes figyelmetlen szervezők az élő fába rögzítik a kódjukat, ami semmiképpen sem természetbarát megoldás.

Értékrend: A korábbi, jól megfogható szempontokhoz képest az értékrend sokkal elvontabb, nehezebben körülhatárolható, ezért példákon keresztül próbáljuk megragadni. A Szénás Kör szervezői például – alapítvány lévén – a bevételüket jótékony célokra fordítják, aminek keretében hozzájárultak egy speciális gyermek-mentőautó megvásárlásához. Emellett gyűjtéseket is szerveznek sportruhákból, plüssállatokból, illetve egyéb adományokból beteg és rászoruló gyerekeknek. Hasonló a helyzet a Groove Trailsnél, ahol a bevétel egy részét környezetvédelmi szervezetek munkájának megsegítésére fordítják. Ennek keretében az első 9 hónapban több mint 7500 m2 kritikus fontosságú, védett esőerdőt vásároltak fel konzervációs céllal a Rainforest Trust szervezeten keresztül, elültettek 25 hazai facsemetét, illetve decemberben gyűjtést szerveztek az olajszennyezett Ráckevei-Duna-ág revitalizációjára is. Zöld szemléletük a mindennapi gyakorlat során is meglátszik, minimalizálják a szükségtelen termékek gyártását, és újrahasznosított anyagokat használnak fel érmeikhez.

Díjazás: Gyűjtőknek, megszállottaknak mindegy, mi a díjazás, ők azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy az összes túráról mindent begyűjtsenek, de akinek nem fér bele több tucat instant túra egy szezonba, annak érdemes ezt a szempontot is mérlegelnie. A túrák egy része kitűzővel jutalmazza a sikeres teljesítést (például a Csodák Útja vagy a Kocka Kör), míg a többség éremmel, de vannak persze egyedi megoldások is, mint a kupák, vagy a kő a Kelta Körön. Lelkiismeretes természetbarátoknak fontos lehet, hogy egy-egy fém érem legyártása viszonylag nagy környezeti hatással bír, míg egy kő megfestése közel nullával. Ugyanígy nem mindegy, hogy a visszatérő teljesítőket hogyan jutalmazzák, erre is többféle gyakorlat terjedt el. A Groove Trailsnél lehet érem nélküli nevezést is választani (gondolva a természetre), a Szénás Körnél pedig az érem színe (bronz, ezüst, arany) változik a teljesítések számával. Külön motiváció lehet, ha az érmek mögött valamilyen koncepció rejlik, például összegyűjtve őket egy fantáziatérképbe rendezhetők. Emellett a komolyabb túrák szervezői teljesítői adatbázist és saját statisztikákat is vezetnek, ahova bekerülni szintén dicsőség, és a díjazás része.

Számos fontos szempont előkerülhet még, amiről nem volt szó, például a túrák helyszíne, megközelíthetősége, a kényelmesen elérhetőség azonban mindenkinek mást jelent. Legközelebb pedig egyéb megkülönböztető szempontokra is kitérek, mindemellett a cikksorozat következő részeiben a tavaly indult 5 Groove Trails túrahelyszín 8 útvonalát mutatom be, szó lesz a helyszínválasztás okáról, a főbb látnivalókról, a teljesítők személyes tapasztalatairól, illetve minden részben szolgálunk egyéb érdekességekkel is.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top