Keresés
Close this search box.
noémi kúria vj11

Sport coaching… Az meg mi?

Röviden: a sport coach a sportoló mentális, pszichikai felkészítésére fókuszál, míg az edző a sportolók fizikális edzettségét helyezi előtérbe.

Amikor a versenyző felkészül a megmérettetésre, a sport coach segíti őt a „belső versenypályán” a lehetséges maximális teljesítmény elérése érdekében. Most biztosan megkérdezitek magatokban, hogy mi az a „belső versenypálya”? Jogos a feltevés, hiszen a sportolók nem magukban versenyeznek, hanem egy nagyon is látható pályán. Ott, ahol a külső akadályokat győzik le és érik el a külső céljaikat.

És itt jön a de! Létezik egy belső játszma is, egy belső versenypálya, ami a sportoló tudatában játszódik le. Itt is léteznek akadályok mint a félelem, a fókusz elvesztése, a motiválatlanság, önbizalomhiány, feltételezések, vagy akár a rossz célkitűzés által okozott csalódottság, de lehetnek tanulási problémák is. A belső terheket általában a sportoló teszi rá saját magára, tehát saját magának is kell levennie őket! Nem is lenne ezzel semmi probléma akkor, ha korlátlan mennyiségű ideje lenne dolgozni azon, hogy az akadályoktól megszabaduljon.

Ekkor jön segítségül a sport coach, aki a sportoló belső arénájában segít rendet tenni.

A versenyző nem juthat magas szintre anélkül, hogy az elhanyagolt mentális, pszichikai felkészülésére odafigyelne a menedzsmentje, vagy éppen ő maga.

Szinte minden versenysportoló túlzottan rágörcsöl az elképzelt mozdulatsorra, hajlamosak túl sokat gondolkodni a verseny előtt és aggódni az eredményen. A sport coach viszont segíti a sportolót abban, hogy a valós eredményt hozza ki magából a sportoló úgy, hogy a belső gátakat összetörjék.

Ismerős a kép, amikor versenyek előtt a versenyző becsukott szemmel fura mozdulatsorokat végez? Ilyenkor fejben lejátssza a versenyt, a meccset, a pályán végigfut.Tanulja a mozgást, megismeri a környezetet, felkészül fejben is.

De hogyan is zajlik ez a tanulás?

A tanulás hagyományos formája során először ítéletet kap a sportoló a cselekvéséről, majd jönnek a negatív kritikák, azután megkapja az utasítást arra, hogy változtasson. Majd következik a kőkemény erőlködés, próbálkozás és nő a belső feszültség. Ezzel pedig elveszíti a precizitását is és a tevékenység (sport) természetes folyamata is döcögőssé válik. Ez egy ördögi kör, mert végül újabb kritikát kap és felszólításokat a jobb eredményekre. A rosszat, a hibát emelik ki és arra koncentrálnak.

A sport coach segítségével a tanulás folyamata különbözik az előbbi módszertől.

Először megfigyeli a sportoló a cselekvését úgy, hogy mindenféle ítélkezést, kritikát mellőz. Ezt követi az, amikor a versenyző megkéri magát a változtatásra úgy, hogy a kívánt célt, végeredményt képzeli el és közben végigmegy fejben az úton úgy, hogy maga elé idézi a folyamat során elképzelt érzéseket. Tudatosan kerüli a hibák javítását, helyette egyszerűen csak hagyja történni a dolgokat, bízik a saját képességében, testében, tudásában és abban, hogy az elképzelt módon ér majd a célba. Végül az eredményt ítélkezés nélkül, tényszerűen megfigyelik és addig ismétlik ezt a folyamatot, amíg a kívánt viselkedés, mozgás automatikussá válik.

A sport coach segít a versenyző „belső kritikusát” kikapcsolni, azt a gondolkodást, ami idővel önbizalomhiányhoz vezet.

Ismerős gondolatok bizonyára mindenki számára az olyan mondatok, mint a „mit fog szólni X.Y., ha nem állok dobogóra?” Az ilyen, vagy hasonló belső monológ kizökkenti a sportolót a koncentrációjából és máris hiba kerül a gépezetbe. A sport coach segít abban is, hogy az ilyen negatív belső monológokat lecsökkentsék és ezáltal a sportoló teljesítménye nő. A coach olyan kérdéseket tesz fel a sportolónak, ami például a pálya színeire, a támogatók logójának formáira, illetve minden apró részletre irányul úgy, hogy közben semmilyen utasítást nem ad. Ezáltal a versenyző olyan mentális állapotba kerül, amiben a legjobb teljesítményét nyújtja és tud tanulni. Ez az ellazult figyelem állapota.

Az utasítások, tanácsok nem segítenek a tanulásban, ezért a coach nem a tanítást tartja feladatának, hanem a tanulás segítését.

Kelemenné Szilágyi Noémi

Life&Sport Coach, Tréner

Fb:IHELPU

www.ihelpyou.com

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top