pexels karolina grabowska 4397841

Találj motivációt a sporthoz! – 12 ötlet, ami átlendít egy nehéz időszakon

A sport remek dolog és rengeteg pozitív élettani hatása van, mégis gyakran fordul elő, hogy nehezen vesszük rá magunkat. Ember legyen a talpán, akinek mindig van kedve mozogni és ne csábulna el a barátok, egy film vagy akár a pihenés kedvéért. Ez, ha nem rendszeresen fordul elő, nem is jelent problémát, hiszen legtöbbünk amatőr hobbisportoló, aki munka és család mellett áldozza idejét, energiáját a kedvenc sportjára. Viszont amikor már minden edzésre nehezen vesszük rá magunkat és legszívesebben hagynánk az egészet a francba, szükség van némi extra motivációra. Ilyenkor jól jöhet az alábbi néhány ötlet! (A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2021/3. számában került publikálásra.)

 1. Nevezz be egy régóta vágyott versenyre vagy tűzz ki magad elé egy izgalmas célt! A legjobb, ha ez belátható időn, néhány hónapon belül van, hiszen ha túl távoli a cél, könnyebben lazsáljuk el a felkészülést. Gondold végig, mi szükséges ahhoz, hogy elérd a célod és milyen érzéssel fog eltölteni, amikor azt sikeresen megvalósítottad.
 2. Lepd meg magad egy ajándékkal! Sokszor már az is motiválni tud, ha veszel egy új eszközt, vagy felszerelést. Esetleg ezt az ajándékot add magadnak jutalomként, ha sikeresen teljesítettél egy nehezebb edzéshetet vagy versenyt. Lehet a jutalom akár csak egy forró fürdő és egy szelet csokoládé egy strapás, esős edzés után – nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni.
 3. Keress edzőtársat, hiszen többedmagaddal hamarabb elmegy az idő, ráadásul a már előre megbeszélt edzést nem valószínű, hogy le fogod mondani. Ha van a környékeden sportklub vagy csapatban történő edzés, csatlakozz hozzájuk, remek alkalom ez egyben ismerkedni, sporttársakra találni is.
 4. Ha eddig nem vezettél edzésnaplót, fogj hozzá! Ez lehet akár régimódi, papír alapú, vagy beregisztrálhatsz különböző alkalmazásokba is. Én személy szerint a Stravát ajánlom, ami mondhatni a futók és kerékpárosok Facebookja. Itt nem csak a saját, hanem mások edzéseiből is motivációt meríthetsz, de akár különböző kihívásokhoz is csatlakozhatsz, amik sikeres teljesítéséért virtuális érmet kapsz.
 5. Ha másként nem megy, alkudj meg magaddal, add alább az elvárásokat. Ha motivációszűkében vagy, az is jó megoldás lehet, hogy átmenetileg lejjebb viszed az edzésmunkát vagy a tempót és igyekszel kiélvezni a sportod. Találj vissza a gyökerekhez, hogy miért is kezdted el az elején ezt az egészet és ne nyomaszd magad semmilyen elvárással, csak örömből mozogj!
 6. Változtass a megszokásokon. Ha eddig nem tetted, sportolj zenével, ha eddig reggel edzettél, menj este, vagy tedd azt egy új helyen vagy útvonalon. Sokszor csupán annyi is elég, ha a szokásos köröd más irányba teljesíted. Gondold át, milyen módon fűszerezhetnéd meg a már unalomig ismételt edzéseidet.
 7. Próbáld ki a mindfulnesst! Ez egy újfajta irányzat, amiről külön cikket is lehetne írni. A lényege az, hogy tudatosan maradj a jelenben sportolás közben. Ne a napi feladatokkal, a bevásárlólistával vagy a munkahelyi dolgokkal foglalkozz, hanem éld át, ami az adott pillanatban történik veled. Érezd, ahogy süt a nap vagy fúj a szél, hallgasd a madárcsicsergést, figyeld meg a fák színét vagy víz fodrozódását. Tudatosan irányítsd a figyelmed az adott pillanatra. Ez egyben egy remek stresszoldó technika is, így több legyet is ütsz egycsapásra.
 8. Fogadj edzőt, vagy ha eddig edzővel sportoltál, kérj szabadságot! Ez a fajta változás is üdítő tud lenni, ha az ember kezd belefásulni a szokásos menetrendbe. Egy edző hihetetlenül tud motiválni, sokaknak fontos, hogy valaki kívülről ellenőrzi az elvégzett edzésmunkát. Viszont ha ez már inkább nyomaszt, beszélj vele, hogy most egy hónapig inkább mozognál a saját kedvedre. Lehet, hogy csak ennyi változásra van szükséged, hogy később újult erővel vesd vissza magad az edzésbe.
 9. Próbálj ki egy új sportágat! Biztos van valami, ami már régebb óta mozgatta a fantáziádat, legyen az sziklamászás, úszás, vadvízi evezés vagy bármi. A változatosság gyönyörködtet és biztosan rengeteg élményt fog adni egy teljesen új tapasztalás.
 10. Olvass utána! Vegyél egy tematikus könyvet, magazint, vagy keress az interneten a témába vágó írásokat. Ezáltal új dolgokat tanulsz és lehet, hogy más irányból közelíted meg a kedvenc sportágad.
 11. Keress példaképeket, inspiráló személyeket és kövesd őket! Mindig vannak, akikre valami okból kifolyólag felnézünk. Gondold át, mit tudsz tőlük ellesni és átültetni a saját életedbe. Legyenek ezek akár csak kisebb dolgok, de lehet már ennyi is elég lesz, hogy meghozza számodra az újult lendületet.
 12. Gondold végig, hogy miért is csinálod ezt az egészet és mit akarsz elérni. Tegyél ki apró emlékeztetőket, motiváló képeket, idézeteket a hűtőre, vagy az otthonod különböző pontjaira, így minden nap a szemed előtt lesz a célod és könnyebb lesz rávenni magad, hogy tegyél is érte.

Akárhogy is legyen, magadban kell megtalálnod az erőt, hogy túljuss a nehézségeken. Nagyon könnyű felsorolni azt a számtalan okot, hogy miért is ne indulj el mozogni, hogy mennyi más, jobb dolgod lenne, mint a napi edzés. Viszont, ha tudatos maradsz és arra fókuszálsz, miért is szereted ezt csinálni és mi az, amit el akarsz érni, biztosan meg fogod találni a célodhoz vezető utat!

Szerző: Peterdi-Farkas Éva

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top