Keresés
Close this search box.
10(1)

Vasakarat és elszántság – Szabó Zoltánnal beszélgettünk

Szabó Zoltán nevével a triatlon világában valószínűleg már többen találkoztak, de ezúttal közelebbről is megismerhetjük ezt az elszánt sportolót. 55 évesen 15 éves triatlonos karrier és 76 IronMan verseny van a háta mögött. A 2023-as év különlegessége, hogy háromszor is teljesítette a tízszeres Deca Ironman távot. Magazinunknak elárulta, mik inspirálták az idei versenyre való felkészülését, mi volt a legnagyobb kihívás az edzések mellett, és milyen új élményeket hozott számára a legutóbbi megmérettetés. (Az interjú eredetileg a Sportime Magazin 2024/1. számában került publikálásra.)

-Mikor fogalmazódott meg benned és minek a hatására, hogy idén is elindulsz ezen a rövidnek nem nevezhető versenyen? 

-A tavalyi év kudarca után, ami szintén ezen a versenyen ért, megfogadtam, hogy az idén célba érek.

-Milyen jellegű felkészülést igényelt?

-A felkészülés több hosszútávfutást, kerékpározást és úszást igényelt a korábbi évekhez képest.

-Mi volt a legnehezebb ebben az időszakban? 

-A munka mellett időt szakítani a megfelelő minőségű és mennyiségű edzésekre.

-Mi a véleményed a hosszabb távú versenyeken szerzett tapasztalatokról? Mennyire tudnak hozzátenni a következő megmérettetéshez?

-Azt gondolom, hogy pont ezeken a versenyeken lehet egyaránt megszerezni, majd alkalmazni a tapasztalatokat. Minden verseny más és más, de sokat segítenek a meglévő tapasztalatok, illetve egy-egy verseny további motivációt ad számomra. Itt is él a mondás, azaz a rutin és az évek számíthatnak az először indulókkal szemben. Példának okáért számomra már nem okoz problémát a holtpontok leküzdése.

-Milyen új élményeket adott ez a mostani verseny?

-Ismét pozitív élményekkel gazdagodtam. Először is, a tavalyi kudarc után ezúttal sikerült célba érnem, illetve a rossz élményeket szinte másnapra elfelejtem és már készülök is a következőre. Legalábbis fejben.

-Győry Bélával tudtátok egymást biztatni, tartottátok egymásban a lelket a nehezebb fázisokban?

-Teljes mértékben! Sőt, nagyon jó hatással voltunk egymásra, hiszen barátok is vagyunk és sokszor együtt is edzünk.

-Milyen termékeket fogyasztottál verseny közben, és ezeket hogyan tudtad időzíteni?

-Mint mindig, ezúttal is a Hammer Nutrition termékeivel készültem és versenyeztem. Amit minden versenyen használok: Endurolytes Extreme, Recoverite, Perpetuem és a különböző ízesítésű Hammer gélek. Ami szintén nagyon bevált számomra, az a Tissue Rejuvenator gyulladáscsökkentő készítmény.

-Milyen praktikáid voltak a nehezebb időszakokban? Mivel ez egy igen hosszú verseny, holtpontok mindenkinél előfordulhatnak… 

-Holtpontok voltak, nem volt kellemes például a napokig tartó folyamatos eső, amikor a nyakunkba zúdult. De az évek óta szerzett tapasztalatokkal áthidalhatóvá vált számomra.

-Végig hittél benne, hogy sikerrel veszed a mostani versenyt?

-Igen, az idén nagyon eltökélt voltam a felkészülési időszakban és a verseny alatt is.

-Mik a terveid a jövőre nézve?

-A jövő évi tervem között szerepel egy olasz- és egy észtországi verseny. Ebből a nagyobb kihívás az olasz verseny, mert az már a 20-szoros IronMan táv.

Szerző: Szalóki Tímea

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top