Keresés
Close this search box.
amber osztrak f1 2023 rajt

A gőzhenger beindult, Stájerországban folytatják

A barcelonai futamot követően Ausztriába utaztak a Forma-1-esek, hogy pihenés nélkül következzen a csodaszép környezetben fekvő spielbergi futam. Amióta léteznek a sprintek, azóta itt mindig sprintfutamos hétvégét rendeznek. Ez idén sem lesz másként. Max Verstappen narancssárga hada biztosan elözönli a helyszínt és hatalmas fesztivállal várja kedvence győzelmét, ami a holland dominanciáját látva borítékolható.

A koronavírusos években, 2020-ban és 2021-ben, két-két futamot rendezhettek az osztrákok, s 2022 és 2023 után idén ismét sprintfutamos hétvége következik Spielbergben. Itt is tömött lelátók várhatók, ami a Forma-1 népszerűsége mellett a holland szurkolók nagyszámú jelenlétének is köszönhető. Kedvelt ez a pálya a résztvevők és nézők számára egyaránt, nem véletlen, hogy kiváltságos helyzetben van.

Ismét nagy várakozással érkezik ide a Red Bull, egy felemás spanyol hétvége után. Max Verstappen nyert, de Sergio Perez, bármilyen szépen tálalják is, csak a nyolcadik helyen ért célba a két Alpinepilóta előtt. A McLaren viszont nagyon megerősödött, immár a második erővé lépett elő. A Kínai Nagydíj óta mindig dobogós helyezést értek el pilótái, s Lando Norris a múlt hétvégén az egyéni ponttábla második helyére ugrott.

A McLaren vendéglátó egységében tűz ütött ki Spanyolországban, s a konyha teljesen kiégett. Emiatt Ausztriában egy alternatív megoldást találtak ki, s még az sem biztos, hogy az utána következő Brit Nagydíjon – a csapat hazai futamán – üzemkész lesz a csapat által megszokott vendéglátó helyszín.

A magyarok által is nagyon kedvelt helyre érkezik meg a világbajnokság, hiszen Spielbergbe egy ultramodern pályát álmodott meg annak idején a Red Bull alapító-tulajdonosa. 1970-ben rendeztek először ezen a betoncsíkon Forma-1-es futamot. Több mint egy évtizednyi kihagyást követően tért vissza 2014-ben a Forma-1 Ausztriába a pálya, és egyben a Red Bull alapító-tulajdonosa nyomására. Azóta is nagy sikernek örvend ez a futam az Alpok domborulatai között.

Az Osztrák Nagydíj versenynaptárba való visszatérése óta 2022-ig csak Mercedespilóta és Max Verstappen állhatott fel itt a dobogó legfelső fokára. 2022-ben megváltozott a helyzet, akkor ugyanis a Ferrari pilótája, Charles Leclerc vihette haza a győztes trófeát Stájerországból. Max Verstappen tavaly visszavette a stafétabotot az élen, de idén ismét előfordulhat, hogy egy újabb csapat pilótája áll a dobogó tetejére.

Az idei harmadik sprintfutamos hétvége következik, ami felborítja a szokásos programot. Pénteken rendezik az első szabadedzést és a sprintidőmérőt. Szombaton ebédidőben zajlik majd a sprintfutam és délután a főverseny időmérője. Vasárnap a főversenyt rendezik.

Ami az időjárást illeti, a hegyek közelsége miatt szinte bármi elképzelhető, eső, szél, de rekkenő hőség is. Jelenleg 24-26 fok várható és felhős, többször zivataros időt jósolnak péntekre és vasárnapra.

A verseny és a pálya

Ez a versenypálya magasan fekszik, így az alacsony légnyomás másként terheli a motorokat, mint az eddigi versenyeken, s erre jól kell a csapatoknak reagálnia. A hegyes-dombos pályán három nagyon gyors egyenesen és gyors kanyarokon kell keresztülverekednie magát a mezőnynek 71 körön át.

Az Osztrák Nagydíj június 30.-án 15 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 4,318 km, a teljes versenytáv 306,452 km. A körrekordot Carlos Sainz (McLaren) tartja 2020-ból 1:05.619-es időeredménnyel.

2023-ban az Osztrák Nagydíjat Max Verstappen (Red Bull) nyerte meg. A holland pilóta ideje 1:25:33.607 volt. A második helyen Charles Leclerc (Ferrari) ért célba, míg a bronzérmes pilóta Sergio Perez (Red Bull) lett. A tavalyi Osztrák Nagydíjat a büntetések futamának is nevezhetnénk, olyan sok büntetést osztottak ki a hétvége során főként pályaelhagyásért a versenyfelügyelők.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top