Keresés
Close this search box.
Fotó: Red Bull Content Pool

A Hungaroring váltja Silverstone-t a tesztnaptárban

Fotó: Red Bull Content Pool

Remek hír a magyar szurkolók számára: a Magyar Nagydíj leintése után nem csomagolnak össze rögtön a csapatok, hiszen ezúttal – a F1 történetében először – itt maradnak tesztelni.

Az utóbbi időben Silverstone-ban került sor arra, hogy a szezon közepén tesztelhessenek a csapatok, azonban idén a mogyoródi pálya szolgál ennek helyszínéül augusztus 1 és 2 között.

Habár arra már volt példa, hogy egy-egy istálló tesztelt a Hungaroringen (1989-ben a McLaren Alain Prosttal, valamint 2001-ben a Toyota), olyan azonban még nem volt, hogy a teljes mezőny a magyar aszfaltcsíkon tette volna próbára a szezon közbeni fejlesztéseket.

Silverstone ezáltal idén kimarad a sorból, hiszen a másik két fennmaradó tesztnapra Bahreinben kerül majd sor április 18 és 19 között.

A szabályok értelmében a négy tesztnapból kettőben a csapatoknak olyan fiatal pilótákat kell az autóikba ültetniük, akik legfeljebb három F1-es futamon álltak rajthoz. A tesztnapok azonban nem csak az ifjú titánok számára tartogatnak izgalmakat, hiszen ilyenkor a csapatok korlátozás nélkül, bármilyen fejlesztést kipróbálhatnak az autóikon.

 

„A Brit Nagydíj maradni fog a versenynaptárban”

Habár a tesztnapok „elvesztése” komoly spekulációkra adhat okot Silverstone jövőjével kapcsolatban, azonban úgy tűnik, hogy erről szó sincs, hiszen a Formula 1 újdonsült vezérigazgatója, Chase Carey kijelentette: a Brit Nagydíj maradni fog.

Még karácsony előtt látott napvilágot a BRDC elnökének, John Grantnek egy levele, amelyben úgy fogalmaz, hogy a szervezetük azt fontolgatja, hogy élni fog a jelenlegi szerződésben szereplő kikötési lehetőségekkel.

Mindezek ellenére Carey, aki lényegében Bernie Ecclestone helyét vette át a napokban, úgy fogalmazott, hogy Silverstone helye a versenynaptárban biztos, valamint Nyugat-Európa a „sportág alapja”.

„Megtartjuk a Brit Nagydíjat” – nyilatkozta Carey a BBC Sportnak. „A sportágat Nyugat-Európában alapították meg. Szeretnénk fejleszteni. Van egy tárgyalási dinamika, amely él. Azonban mi egy egészséges kapcsolatot szeretnénk fenntartani a promótereinkkel.”

„Olyan módszerek után fogunk nézni, amelyek az eseményeket nagyobbá és jobbá teszik.”

Silverstone egyike a legfontosabb pályáknak, hiszen 1950-ben itt rendezték meg a legelső Formula 1-es futamot, valamint 1987 óta ez a pálya szolgál a Brit Nagydíj helyszínéül. Az új megállapodást egyébként még 2010-ben írták alá, amely egészen 2026-ig szól.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top