Keresés
Close this search box.
amber abu dzabi f1 2022 dobogo

Egy hosszú szezon lezárása

Egy nagyon hosszú Forma-1-es szezon végéhez közeledünk. Régen indultak el a csapatok otthonról, a főhadiszállásról, hogy megvívják harcukat a 2023-as szezonban. Várható volt a Red Bull fölénye idén is, de azt senki nem gondolta volna, hogy alig pár győzelmet enged át Max Verstappen a vetélytársaknak és rekordmennyiségű első helyet gyűjt be. A Las Vegas-i futam után egy visszafogottabb szezonzáró következik az európaihoz igazodó időzónában.

Az egyéni ponttábla első három helyezettje bebiztosította a helyét. Max Verstappen mögött Sergio Pereznek végül sikerült a második helyet megcsípnie. Lewis Hamilton pedig ezúttal kénytelen beérni a harmadik helyezéssel. A legnagyobb tétre menő harc így a negyedik helyért folyhat majd. Carlos Sainz és Fernando Alonso is 200-200 ponttal rendelkezik és nem sokkal mögöttük jön Lando Norris és Charles Leclerc is. Carlos Sainz egyébként az egyetlen Forma-1-es pilóta, akinek a Red Bullpilótákon kívül sikerült idén futamot nyernie.

A Ferrari nagyon rosszul járt a Las Vegas-i Nagydíjon. Az első szabadedzés során lerepülő csatornafedél nagyjából 1,5 millió dolláros kárt okozott Carlos Sainz Ferrarijában és a spanyol még egy tíz rajthelyes büntetést is kapott. Ez a Ferrari konstruktőri ponttáblán elfoglalt helyét is befolyásolhatja, hiszen millióktól esik el az olasz istálló, ha a Mercedes megőrzi második helyét. Jelenleg négy pontos a különbség a Mercedes (392 pont) és a harmadik helyen álló Ferrari (388 pont) között. A Ferrarinak sürgősen egy új karosszériát kellet Abu-Dzabiba szállítania és bár a költségsapka alatt marad a csapat, de az erőforrásaik eléggé megcsappantak.

A verseny és a pálya

A Yas Marina pálya már nem új a mezőny számára. A pályát finom homokréteg takarja, ami az abroncsok szemcsésedéséhez vezet, de ahogy közeledünk a verseny napjához, a betoncsík egyre tisztább lesz. Elég nehéz a pálya, amelyet átépítettek 2021-re. 21 kanyar helyett már csak 16 található. A verseny nappali fénynél kezdődik és sötétben fejeződik be, s ez hatással van a beton hőmérsékletére, amely legalább 7-8 fokot eshet napnyugta után. Ezáltal a gumik viselkedése is megváltozik, így a lágy abroncsokon később, napnyugta után, hosszabb ideig lehet a pályán kint maradni, mint korábban, mikor még teljes erejével süt a nap.

A pálya különlegessége, hogy bárhol is ül a néző, nagyjából a pálya 30 %-át látja. A főlelátók mindegyike fedett. A mezőny számára érdekesség, hogy a bokszutca kijárata tulajdonképpen egy alagút.

Az 58-körös Abu-Dzabi Nagydíj november 26.-án helyi idő szerint 17 órakor (nálunk 14 órakor) veszi kezdetét a Yas Marina pályán. A pálya hossza: 5,281 km, a teljes versenytáv 306,183 km. A pályarekordot Max Verstappen tartja 2021-ből. A holland pilóta ideje 1 perc 26.103 másodperc volt.

2022-ben Max Verstappen (Red Bull) állhatott a dobogó tetejére, ideje 1:27:45.914 volt. A második helyen Charles Leclerc (Ferrari) ért célba, míg bronzérmesként Sergio Perezt (Red Bull) üdvözölhettük.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top