Keresés
Close this search box.
Fotó: Mercedes AMG / Steve Etherington

Elmarad az Ausztrál Nagydíj, a Formula E bajnokságot felfüggesztették

Fotó: Mercedes AMG / Steve Etherington

Megtörtént, amitől a leginkább tartottak a szurkolók: elmarad a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj. A bejelentésre kevesebb, mint két órával az első, pénteki szabadedzés előtt került sor. A késői döntés (érthető módon) nagy felháborodást keltett, ugyanis rengeteg szurkoló már úton volt a pályára, ráadásul sok külföldi néző is jegyet váltott az eseményre. Andrew Westacott vezérigazgató elmondása szerint már gőzerővel dolgoznak azon, hogy a megvásárolt jegyek árait visszatérítsék.

Korábban a Haas három szerelőjét vizsgálták koronavírus gyanújával, azonban a tesztjük negatív lett. Nem volt ennyire szerencsés a helyzet a McLarennél, miután az egyik csapattag pozitív tesztet produkált. A wokingi csapat ezután döntött úgy, hogy visszalép a versenytől, ez a döntés pedig lavinát indított el. A bejelentés előtt több közösségi médiás felületen lehetett arról olvasni, hogy több pilóta is összecsomagolt és elhagyta már a helyszínt.

Egyes információk szerint az egyeztetések a szervezők, az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) és a Liberty Media között egészen hajnali 1-ig tartottak, ezért sem értik sokan, miért éppen nem sokkal a szabadedzés megkezdése előtt jelentették be a hírt. Egyes beszámolók szerint a késői bejelnetésben szerepet játszott az, hogy a tartomány politikai vezetőivel csak reggel 7 órakor kezdődtek meg az egyeztetések. Ez azért fontos, mert az Ausztrál Nagydíj részben állami rendezésű, így a helyi vezetők jóváhagyása nélkül nem lehetett volna lemondani a futamot. Mindenesetre a lemondás hatalmas költségekkel jár, amelyek a lemondó felet terhelik, arról azonban jelenleg nincs információ, hogy a keletkezett károkat ki fogja megtéríteni.

És mit hoz a folytatás? Ezt nehéz megjósolni. A Kínai Nagydíjat még februárban elhalasztották, de kérdéses, hogy egyáltalán befér-e az idei versenynaptárba a pótlása. Korábban bejelentették, hogy a március 22-re eső Bahreini Nagydíjat nézők nélkül rendezik meg, azonban ezek után kérdéses, hogy egyáltalán sor kerül-e rá. A Vietnámi Nagydíj megtartása körül is rengeteg a kérdőjel jelenleg, nem hivatalos tájékoztatások pedig már arról szólnak, hogy a szervezők már jelezték a Formula-1 vezetősége felé, hogy lefújnák a futamot. Az első európai futamra május 3-án, Hollandiában kerülne sor, de kérdéses, hogy addigra hogy alakul a helyzet a kontinensen.

 

Frissítés: Elmarad a Bahreini és a Vietnámi Nagydíj

Nem sokkal cikkünk megjelenése után jött a hivatalos közlemény, miszerint lefújták a soron következő Bahreini és Vietnámi Nagydíjat is. Chase Carey, a Formula-1 ügyvezetője a következőképpen nyilatkozott a kialakult helyzettel kapcsolatban: „A COVID-19 jelenleg az egész világon nagyon ingoványossá teszi a talajt, és rendkívül nehéz lenne megjósolni a helyzet további alakulását. Éppen ezért arra a döntésre jutottunk az FIA-vel és a promotereinkkel, hogy a Formula-1-ben dolgozók és a szurkolók biztonságát helyezzük előtérbe.”

Az FIA elnöke, Jean Todt hozzátette, hogy az emberek egészségének a védelme az első, és továbbra is figyelembe fogják venni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsait és legfrissebb adatait.

Időközben elkezdődtek a találgatások is, sokak szerint valószínűleg csak júniusban fog elkezdődni a 2020-as Formula-1-es szezon, mivel úgy vélik, hogy a Holland, a Spanyol és a Monacói Nagydíj is veszélyben van. Ezek elhalasztásáról azonban még semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot.

 

Ideiglenesen felfüggesztették a Formula E hatodik szezonját

Egy pár órával ezelőtt jött a hivatalos sajtóközlemény arról, hogy a Formula E és az FIA közös döntése alapján két hónapra felfüggesztik a 2019/2020-as bajnokságot. Erre a drasztikus döntésre azért került sor, mert a Formula E futamait rendszerint belvárosokban rendezik meg és úgy ítélték meg, hogy ez extra kockázatot jelent a csapatok és a nézők számára egyaránt. Ennek megfelelően elmarad a Párizsban, Szöulban és Jakartában megrendezendő ePrix. Úgy vélik, hogy június-júliusra valószínűleg elmúlik már a veszélyhelyzet, így arra számítanak, hogy nyártól minden a megszokott kerákvágásban mehet majd tovább.

„Ezekben az időkben felelősségteljes döntéseket kell hoznunk” – nyilatkozta Alejandro Agag, a Formula E alapítója és elnöke. „Ezért jutottunk arra a döntésre, hogy ideiglenesen felfüggesztjük a Formula E aktuális szezonját. A motorsport nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, azonban az egészség mindennél fontosabb. A bajnokság folytatódni fog tovább, amint alábbhagyott a COVID-19 által okozott egészségügyi krízishelyzet.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top