Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Williams Martini Racing)

Felipe Massa bejelentette visszavonulását

Fotó: Facebook (Williams Martini Racing)

Itt a vége: Felipe Massa bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul. A 35 éves brazil, aki jelenleg a Williams színeiben versenyez, 15 évet töltött el a Forma-1-ben, s ez alatt volt a Ferrari, valamint a Sauber pilótája is.

Massa csütörtökön, egy sajtótájékoztató keretében a monzai paddockban mondta el, hogyan és miért jutott erre a döntésre. „Muszáj azzal kezdenem, hogy mennyire hálás vagyok a feleségemnek és az édesapámnak, az egész családomnak, a menedzseremnek, Nicolas Todt-nak, és mindenkinek, aki a karrierem során támogatott” – kezdte mondandóját a brazil versenyző, aki Abu Dhabiban fog utoljára felállni a rajtrácsra, s az emírségekbeli megmérettetés lesz pályafutásának 250. futama.

„Köszönöm Istenem az életben kapott lehetőségeimet, valamint azt, hogy mindezek mellett védelmeztél is. Hatalmas köszönettel tartozom még azoknak, akikkel karrierem során együtt dolgozhattam – minden csapat, amelynek a tagja lehettem, egy különleges élményt jelentett számomra, és ez nem csak a Formula 1-re igaz. Rengeteg emlékkel gazdagodtam az évek során, és hálás vagyok mindenkinek, aki segített nekem abban, hogy idáig eljutottam. A karrierem során többet értem el, mint amennyire valaha is számítottam, és minderre büszke vagyok” – nyilatkozta Massa, aki hozzátette, hogy hatalmas megtiszteltetés számára az, hogy egy olyan remek csapatnál fejezheti be a pályafutását, mint a Williams.

A sajtótájékoztatón a Williams csapatfőnök-helyettese, Claire Williams is megszólalt, aki kiemelte: számukra is öröm volt a közös munka, és szomorúak, hogy a brazil a visszavonulás mellett döntött. „Felipe akkor érkezett meg hozzánk, amikor nagy változások előtt álltunk, és a tapasztalatának, tehetségének valamint a lelkesedésének köszönhetően fontos tényezővé vált. Bárki, aki ismeri Felipét tudja, hogy egy melegszívű, gondoskodó ember, lenyűgöző személyiséggel. Az évek során remekül működött a közös együttműködésünk, és úgy gondolom, hogy minden csapat, amely vele dolgozhatott, szeretettel gondol rá.

Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem volt egy könnyű döntés számára, de mindannyian tiszteletben tartjuk, hogy a szezon végén vissza szeretne vonulni a Forma-1-es karrierjétől. Az egész csapat nevében köszönetet szeretnék neki mondani a három évnyi kemény munkájáért, és sok sikert kívánunk neki, bármit is tartogat számára a jövő. Ő mindig a Williams-család tagja lesz” – zárta gondolatait Claire Williams.

Felipe Massa 2002-ben mutatkozott be a királykategóriában a Sauber színeiben, a következő négy évben pedig három teljes szezont teljesített a svájci istállónál, majd a Ferrarihoz igazolt, miután az olasz csapat egy hosszútávú szerződést ajánlott számára.

A következő években 11 futamgyőzelmet zsebelt be, s 2008-ban hajszál híján világbajnok lett hazai futamán, a Brazil Nagydíjon, miután Lewis Hamilton az utolsó körben szerezte meg a vb-elsőségéhez szükséges egy pontját.

A következő, 2009-es szezon nem sok jót tartogatott a brazil számára, hiszen a Magyar Nagydíjon hatalmas balesetet szenvedett, miután a honfitársa, Rubens Barrichello autójáról leszakadó darab fejbe találta.

Ezután a visszatéréssel 2010-ig várt, s az elkövetkezendő négy évben egyetlen győzelmet sem tudott aratni, amivel a maranellói istálló vezetősége nem volt megelégedve, így került 2014-ben a Williamshez – pont akkor, amikor a turbó-éra újra beköszöntött az F1-be.

A Grove-i alakulatnak igencsak ínyére voltak a változások, Massa pedig felvette a ritmust, s a versenynaptárba visszatérő Osztrák Nagydíjon megszerezte a pole pozíciót, valamint 2014 és 2015 között összesen ötször állt a dobogón.

Az utóbbi hónapokban rengeteg találgatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a tapasztalt dél-amerikai pilóta hol folytatja majd igencsak színes pályafutását, azonban a bejelentés most véget vetett minden spekulációnak.

Felipe Massa Forma-1-es karrierje számokban:
Győzelmek: 11
Dobogós helyezések: 41
Pontok: 1110
Rajtelsőségek: 16
Leggyorsabb körök: 15

Obrigado

Közzétette: Felipe Massa – 2016. szeptember 1.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top