Keresés
Close this search box.
Fotó: Alfa Romeo Racing ORLEN

„Minél tapasztaltabb vagy, annál könnyebbnek érzed a dolgokat” – exkluzív interjú Kimi Räikkönennel

Fotó: Alfa Romeo Racing ORLEN

Kimi Räikkönen már a 18. Forma-1-es szezonját tapossa idén. A „Jégembert” igazából senkinek se kell bemutatni, a 40 éves pilóta pedig számtalanszor bebizonyította már nekünk a pályán, hogy a kor nem számít. Az idei első, Osztrák Nagydíj előtt volt lehetőségünk a finn versenyzővel exkluzív interjút készíteni.

-Hogy telt a karantén és a kényszerszünet?

-Természetesen a helyzet nem volt ideális, de meg kellett birkóznunk vele. Számomra olyan volt, mintha még mindig téli szünet lenne. Az idő nagy részében a családommal voltam Finnországban, szóval ilyen normális dolgokkal telt… Otthon voltam, más dolgokat is csináltam, más sportokat is kipróbáltam.

-Milyen edzéseket végeztél?

-Speciális fitnesz edzéseket és gokartoztam a fiammal.

-És most, hogy végre elkezdődött a szezon, hogy érzed magad?

-Örülök, hogy végre versenyezhetek, de hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy milyen lesz. Majd meglátjuk. De olyasmi lesz, mint egy teszt, csak még annál is kevesebb emberrel.

-Bátran kijelenthetjük, hogy a mostani volt az egyik leghosszabb szünet versenyzői karriered során. Mennyire nehéz visszatérni a versenypályára ekkora kihagyás után?

-Nekem olyan volt ez a szünet, mintha a téli vagy a nyári szünet lett volna, én így éreztem. Finnországban voltam a családommal és teljesen átlagos dolgokat csináltam. Nem nagyon mentünk sehova, legtöbbször otthon voltunk. Igazából nem nagyon érdekelt, olyan volt, mint egy vakáció. Számomra nem volt nagyon szokatlan.

-Idén már a 18. szezonodnak vágtál neki. Milyen érzés?

-Minél tapasztaltabb vagy, annál könnyebbnek érzed a dolgokat. A versenyzés viszont még mindig motivál.

-Szerinted kik fognak idén harcolni a világbajnoki címért?

-Nekem ez annyira nem számít, én csak a csapatunkra koncentrálok és a lehető legjobb munkát próbálom végezni. Az, hogy mi történik előttünk vagy mögöttünk, nem igazán aggaszt.

-Szerinted van olyan fiatal finn versenyző, akiben megvan a potenciál, hogy a jövő Forma-1-es sztárja legyen?

-Nem igazán követtem figyelemmel az utánpótlás szériákat, de komoly tradíciói vannak az autósportnak Finnországban és remélhetőleg valaki hamarosan átjut a szűrőn.

-Mit gondolsz a szabályváltoztatásokról, amelyek 2022-re lettek áttolva, jobbá fogják tenni az F1-et?

Szerintem ez egy jó döntés volt, mivel nagyon kevés idő lett volna amúgy a fejlesztésekre, és pénzügyi szempontból is jól jön a csapatok számára. Ez volt a megfelelő lépés.

-Mivel jövőre is maradnak a régi szabályok, így több esélyed is van arra, hogy 2021-ben is a mezőnyben maradj?

-Szerintem ez nincs hatással a történésekre. A következő év előtt fogom meghozni a döntésemet, de ahogy már mondtam, nem gondolkodtam még ezen. Nem kell sietnem a döntéssel. Megnézzük, hogy mi történik és hogy mennek a versenyek, és majd erre építkezünk.

-Hogy látod, a Liberty Media milyen munkát végez abban, hogy népszerűbbé tegyék a Forma-1-et?

-Sok dolgot kipróbálnak, valami működik, valami nem. Végülis úgy lehet megtudni, hogy mi működik, ha kipróbálják. Nekem annyira nem számít addig, amíg csak az autót vezetem, az ő dolguk az, hogy jobb show-t csináljanak, így próbálkoznak.

-Te milyen változást hoznál be, hogy jobbá tedd a sportot?

Nem számít, hogy én min változtatnék mivel nem én hozom a szabályokat.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top