Keresés
Close this search box.
amber monacoi f1 2023 dobogo

Monaco, te csodás

A legpatinásabb európai helyszínére látogat el a hétvégén a Forma-1 az Emilia Romagna Nagydíj után pihenő nélkül. A szezon hosszú, a cirkusz nem pihenhet, s a hétvégén már a Monacói Hercegségben a szokásos időpontban állnak rajthoz az autóversenyzők, azaz 2022-től kezdve nem különbözik a hétvége lebonyolítási rendje Monacóban sem. A versenynaptár legrövidebb és leglassabb futama következik.

Hagyományosan Monacóban csütörtökön tartották a máshol pénteken megszokott eseményeket, s a péntek pihenőnapnak számított. 2022-től azonban itt is pénteken rendezik az első edzésnapot, ebben már nem kivétel ez a futam.

Monaco a Forma-1 koronaékszere. Így a csapatoknak és a pilótáknak nagy presztízzsel bír egy monacói győzelem. A szokatlan és az új, nagyobb versenyautók számára különösen szűknek ígérkező utcai versenypályán nemegyszer borul a papírforma, s egészen váratlan győztesek is születhetnek. Ezen a helyen tényleg a pilóták tudása a mérvadó, s nem annyira az autóik teljesítménye.

Hét verseny telt el az idei versenyszezonból, s Max Verstappen ugyanolyan formában van, mint tavaly. Idén kétszer elhappolták előle a győztes trófeát, de ötször azért felállt a dobogó tetejére. Legutóbb Imolában is, ahol domináns teljesítménnyel megnyerte a futamot. Lando Norris megszorongatta ugyan az egyre jobb és jobb formáját nyújtó McLarennel, de végül mégis a hollandnak állt a zászló. 2020 óta egyedül Red Bull pilóta nyert Monte-Carlo utcáin, s ez várhatóan idén sem lesz másként.

A verseny és a pálya

A szűk és kacskaringós utcák miatt elég kicsi Monacóban az átlagsebesség, ennek ellenére a versenyautók helyenként 290 km/órás sebességet is el tudnak érni. Utcai pálya lévén, itt nincsenek kavicságyak és a szűk utcák miatt nincs hely a hibázásra. Aki mégis megteszi, az nagy árat fizethet, akár azt, hogy kiesik a versenyből. A motorerő nem játszik nagy szerepet, de fontos, hogy az autóknak jó legyen a húzásuk a kanyarokból kijövet és ami még fontosabb, hogy jól vezethetőek legyenek.

Technikai szempontból fontos, hogy a versenyautóknak nagy legyen a tapadása. A pálya finom tavaszi autóbeállítást igényel. A Grand-Hotel kanyar a verseny leglassabbja, amelyet nagyjából 40 km/órás sebességgel vesznek be a pilóták. A pálya leggyorsabb része a híres alagút, ahol a sebesség akár a 300 km/órát is elérheti.

A 78-körös Monacói Nagydíj május 26.-án 15 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 3,337 km, a teljes versenytáv 260,286 km.

2023-ban Max Verstappen (Red Bull) nyerte meg a futamot. Ideje 1:48:51.980 volt. A második helyen Fernando Alonso (Aston Martin) ért célba, míg a bronzérmes hely Esteban Oconé (Alpine) lett. A körrekordot Lewis Hamilton (Mercedes) tartja 2021-ből. A brit pilóta ideje 1:12.909 volt.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top