Keresés
Close this search box.
Fotó: Glenn Dunbar/Williams

Nem marad az F1 tinédzser nélkül

Fotó: Glenn Dunbar/Williams

A Williams Forma-1-es csapata csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy a 2017-es szezonban Valtteri Bottas mellett a Formula 3-as széria bajnoka, Lance Stroll lesz az istálló másik versenyzője.

A 18 éves Stroll lesz a következő szezonban a legfiatalabb pilóta a rajtrácson, illetve minden idők második legifjabb versenyzőjeként debütálhat majd a királykategóriában – a listát egyébként Max Verstappen vezeti.

Stroll az idén visszavonuló Felipe Massát fogja váltani, azonban a finn Valtteri Bottasnál keresve se találhatott volna magának jobb csapattársat, hiszen a 27 éves pilóta nem csak tapasztalt, hanem tudja, hogy mi kell a Williamsnek, hiszen jövőre már az ötödik szezont fogja lehúzni a Grove-i istállónál.

Annak ellenére, hogy Stroll nagyon fiatal, azonban rengeteg eredményt tud felmutatni: mindössze 11 éves volt, amikor a Ferrari Driver Academy szárnyai alá került – ezzel egyébként rekordot állított fel, hiszen az akadémia történetében ő eddig a legfiatalabb foglalkoztatott versenyző. A tehetséggondozó program akkori vezetője, Luca Baldisserri így nyilatkozott akkor róla: „Habár nagyon fiatal, de a gokartban már megmutatta, hogy milyen kivételes tehetséggel rendelkezik.” Stroll egyébként megannyi nemzetközi gokartbajnokságon is elindult, amelyekben számos bajnoki címet is bezsebelt.

Habár Stroll igencsak tehetséges, azonban eddigi sikereihez édesapja, Lawrence Stroll anyagi hozzájárulásai is hozzásegítették. Az idősebbik Stroll a divatszakmában tett szert a mesés vagyonára, valamint a Québec-ben található Mont-Tremblant Circuit (amely 1968 és 1970 között helyszínéül szolgált a Kanadai Nagydíjnak) is az ő tulajdonát képezi. Az édesapa hobbija nem áll messze a sportágtól, hiszen luxusautókat gyűjt.

Lance Stroll formulaautós karrierje 2014-re vezethető vissza, ekkor kezdett ugyanis a ferraris érdekeltségű Florida Winter Series-ben versenyezni, ahol például Max Verstappen is a vetélytársa volt. Ezután az olasz Formula 4-es bajnokság következett, amelyet a Prema színeiben teljesített – ebben a kategóriában igencsak kényelmesen szerezte meg a bajnoki címet, ugyanis hét győzelmet aratott, ennek örömére pedig a zárófutamon már rajthoz sem állt. Az élete ezután sem állt meg, a tél alatt részt vett az Új-zélandi Toyota Racing Series-ben, ahol szintén megszerezte magának a bajnoki címet.

A kanadai pilóta 2015-ben a Formula 3-ban állt rajthoz, szintén a Prema versenyzőjeként, ahol a szezont úgy kezdte, hogy már a pontokért harcolt, azonban ez az év nem alakult úgy számára, ahogy azt eltervezte: a riválisaival rendre összeütközött, e miatt mind ő, mind pedig a kategória a támadások kereszttüzébe került. Monzában például Stroll úgy összeütközött Antonio Giovinazzival, hogy a következő futamon, Spa-Francorchamps-ban már nem vehetett részt. A fiatal versenyző tanult az esetből, ennek örömére Ausztriában megszerezte első dobogós helyezését a kategóriában, majd Portimaóban és a Nürnburgringen is a top háromban végzett, ezután pedig első Formula 3-as szezonját egy győzelemmel koronázta meg Hockenheimben, amivel az összesített pontverseny ötödik helyére került.

Egy újabb fordulatot jelentett a 2016-os esztendő Stroll karrierjében, ugyanis otthagyta a Ferrarit azért, hogy a Williamsnél betölthesse a teszt– és tartalékpilótai pozíciót. „A Williams igazán tudja, hogyan kell a versenyzőket fejleszteni a lehető legmegfelelőbb módon” – nyilatkozta az akkor 17 éves versenyző a GPUpdate.net-nek. „Erre a legjobb példa Valtteri. Megérkezett a Formula 1-be és az első pillanatától kezdve erős formát mutatott. Korábban pedig Nico Rosberg is a Williams-nél kezdte a karrierjét. Jó érzés tudni, hogy hisznek a fiatal pilótákban és kétségkívül pozitív az is, hogy a versenyzőiket fel tudják úgy készíteni, hogy a jövőben sikeres autóversenyzők lehessenek.”

Ez az év egyértelműen az ő szezonja, hiszen a Formula 3-ban már a szezon elejétől kezdve dominált, s végül magabiztosan meg is szerezte a bajnoki címet 14 győzelemmel a zsebében.

Érdekesség, hogy Jacques Villeneuve óta Stroll lesz az első kanadai pilóta az F1 mezőnyében. Villeneuve 2006-ban vonult vissza, kilenc évvel azután, hogy a Williamsszel megnyerte első és egyetlen világbajnoki címét.

 

Bottas marad

A 27 éves Bottas 2010-ben csatlakozott a Williamshez tesztpilótaként, majd miután 2011-ben megszerezte a GP3-as bajnoki címet, a csapat előléptette tartalékpilótának. Végül 2013-ban debütált az F1 rajtrácsán – habár az első szezonja csak egy bemelegítő év volt, 2014-ben felülmúlta a várakozásokat a teljesítménye, ugyanis összesen 186 pontot szerzett, hatszor állt a dobogón és a szezon végén a negyedik helyet szerezte meg az összesítésben. Ezután olyan pletykák is felröppentek, hogy a Ferrari szeretné őt megszerezni, azonban a maranellói istálló végül Kimi Räikkönen mellett döntött.

Bottas egyébként azzal, hogy meghosszabbította a szerződését a Williamsszel, megdönti Jim Clark rekordját, azaz ő lesz az a pilóta, aki a legtöbb futamot teljesítette egyetlen csapat színeiben.

Have some news for you. I’m racing with Williams Martini Racing in 2017!

Közzétette: Valtteri Bottas – 2016. november 3.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top