Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Sokkoló kezdet, ismerős vég

Fotó: Amber PR

Brutális, nagyon régen nem látott horrorbalesettel vette kezdetét vasárnap a Bahreini Forma-1-es Nagydíj. Romain Grosjean hatalmas balesetet szenvedett, de a Haas pilótája a csodával határos módon kisebb sérülésekkel távozhatott a helyszínről. Az újraindítást követően újra baleset miatt állt meg a verseny. Lance Stroll szerencsére szintén kisebb sérülésekkel megúszta autója fejreállását. A futamot Lewis Hamilton nyerte meg, őt Max Verstappen és Alexander Albon követte a célban.

„Nagyon fárasztó verseny volt. Az elején a szünet nem jött jól – beütemezed magad arra, hogy kimenj és jól rajtolj – a 45 perces várakozás során könnyű kiesni a formából. Jó gyorsak voltak a Red Bullok ma, így tövig nyomtam a gázt végig, s próbáltam magam mögött tartani őket. Ez a pálya technikás. Sok a gyors kanyar és ezt eléggé éreztem is… Nagy köszönet a csapatomnak. Nagyszerű munkát végeztek a stratégiával és ez egy privilégium, hogy megint egy ilyen szép eredményt értem el.” – nyilatkozta elégedetten a versenygyőztes pilóta.

Az 57 körös futam rajtját követően Romain Grosjean autójával hozzáért Danyiil Kvjat AlphaTaurijához, emiatt kivágott a pálya jobb szélére és a szalagkorlátba csapódva autója azonnal lángba borult. Egy jó ideig nem lehetett tudni, hogy mi történt és mennyire súlyos volt a baleset. Egy kis idő múlva, miután kiderült, hogy jól van a pilóta, láthattuk, hogy Romain Grosjean autója gyakorlatilag kettétört. A lángoló autóból menekült ki a francia pilóta és a sérült korláton keresztül mentette az életét. Több helyen megégett a keze és a könyöke és valószínűleg néhány bordája is eltört. A sokáig utált Halo fejvédő mentette meg a 34 éves pilóta életét.

Egy hosszabb szünetet követően – mely során helyreállították a pálya széli szalagkorlátot – az újraindítást követően újabb baleset borzolta az idegeket. Lance Stroll autóját öklelte fel Danyiil Kvjat autójával, s a kanadai pilóta autója a feje tetején landolt, amivel véget ért a Racing Point pilótájának a versenye. Danyiil Kvajt, akinek mindkét balesetben benne volt valamelyest a keze, tíz másodperces büntetést kapott baleset okozásáért. A biztonsági autó mögött körözve kétórás késéssel indult el végül az igazi versenyzés.

A verseny különösebb dráma nélkül folytatódott. Egyedül Sergio Perez kiesése alig három körrel a futam vége előtt okozott kisebb csalódást. A mexikói pilóta ugyanis jó úton haladt egy bronzérmes helyezés és az azért járó értékes pontok felé, mikor is autója motorja megadta magát. A Racing Point így pontok nélkül zárja ezt a futamot és veszélybe került harmadik helye a konstruktőrök között.

Valtteri Bottas Hamilton világbajnoki címe után úgy tűnik teljesen leeresztett. Az első rajta sem sikerült túl jól és autójának abroncsai sem igazán tűrték a verseny megpróbáltatásait. A második rajt után a negyedik helyen tartotta autóját, de mivel defektje volt, kénytelen volt bemenni a bokszba új kerékért. A verseny végén ismét kapott egy figyelmeztetést a csapattól, hogy valószínűleg ismét defektje van. A finn pilóta a nyolcadik helyre vitte végül célba a Mercedes második autóját.

A Ferrarinak nagyon nem ment a versenyzés a szahíri pályán. Charles Leclerc a tizedik, míg Sebastian Vettel csak a tizenharmadik, már nem pontszerző, helyen ért célba. A konstruktőri ponttábla hatodik helyével lehet jobb, ha megbarátkozik a szebb időket is megélt istálló. Ilyen teljesítménnyel nemigen fog feljebb kerülni.

A Forma-1-es mezőny marad Bahreinben, hiszen a következő hétvégén (2020. december 6.) ugyanezen a helyszínen, de a szahíri pálya külső aszfaltcsíkján folyik a versenyzés. Soha nem versenyeztek itt még a pilóták, mindenki nagyon várja majd, hogy milyen kihívásokat tartogat ez a nyomvonal.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top