Keresés
Close this search box.
Fotó: Alfa Romeo Sauber F1 Team

„Szerencsés vagyok, hogy az első szezonomban egy ilyen csapattárs mellé kerülhettem” – exkluzív interjú Antonio Giovinazzival

Fotó: Alfa Romeo Sauber F1 Team

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben Antonio Giovinazzi. A 25 éves olasz versenyző első szezonját tölti a Formula–1-ben, és ha ez nem lenne elég, akkor még egy olyan klasszis csapattársaként is bizonyítania kell, mint Kimi Räikkönen. Nincs könnyű dolga, de a kihívások és a kritikák egyáltalán nem szegték kedvét, sőt elmondása szerint a legszívesebben még ötvenévesen is versenyezne. A húszas évei közepén járó pilótával a Belga Nagydíj előtt beszélgettünk. (Az interjú a Sportime Magazin 2019/5-ös számában jelent meg.)

„A nyári szünet idejére hazamentem Olaszország déli részére, ahol az időt a családommal és a barátaimmal töltöttem, de persze mindemellett sokat edzettem is. Felszívtam magam a szezon második felére” – kezdte magazinunknak adott interjúját Antonio Giovinazzi. A beszélgetés előtt természetesen végigpörgettük az olasz versenyző Instagram-oldalát is, ahol láttuk, hogy egy kerékpáros túrán vett részt a barátaival. Mivel az egyik hobbija a kerékpározás, kíváncsi voltam arra is, hogy esetleg gondolkodik-e azon, hogy Jenson Buttonhoz hasonlóan az állóképességi sportokban is megméreti magát. „Áh, nem, én erre csak edzésként tekintek. De persze szeretek kerékpározni, teniszezni – szerintem minden sportot szeretek. De most egy célra összpontosítok, az pedig az, hogy jól teljesítsek itt, az F1-ben. Naponta egyébként három vagy négy órát eltöltök az edzőteremben, és e mellett sok kardiós edzést is csinálok – ahogy mondtam, kerékpározok, teniszezek, focizok. Szeretek egyébként több sportot űzni, nem csak egyet. Mindennap edzek, nincs pihenőnap. Vagyis, általában vasárnaponként nem edzek, de akkor meg verseny van.” (nevet)

Olaszország a finom, és nem feltétlenül egészséges életeiről híres. Nagyon kevés olyan ember akad e világon, aki nem rajong az olasz konyháért. Giovinazzi pedig vérbeli olasz, és természetesen imádja a tradicionális itáliai étkeket. „Bármennyire is szeretem a hazám ételeit, tudom, hogy nem tesznek túl jót nekem. Próbálok odafigyelni az étkezésemre. Persze néha csalok, és szombatonként megeszek egy pizzát, de tudom, hogy ezt nem nagyon lenne szabad, szóval a helyes étkezésre próbálok mindig fókuszálni. A kedvenc ételem a pizza, de nagyon szeretem a tésztákat, illetve a tiramisut – többek között. Én magam egyébként nem tudok főzni, csak megenni tudom az ételeket. (nevet) Az édesanyám és a barátnőm is szerencsére nagyon jó szakácsok.”

2015-ben Giovinazzi a DTM-ben is megcsillogtatta tehetségét (akkor az osztrák futamon történt botrány miatt eltiltott Timo Scheider helyett pattant autóba), illetve tavaly a Le Mans-i 24 órás versenyen is próbára tette magát, ahol a kategóriájában 5., míg az összetettben a 20. helyen zárt. „A DTM és a GT autók sok tekintetben különböznek egymástól, és ráadásul az egyik verseny sprint, míg a másik endurance volt. Természetesen hatalmas élmény volt, tapasztalatot gyűjtöttem, jót tett a karrierem szempontjából is, és a formulaautókon kívül másban is kipróbálhattam magam. Szerintem a Le Mans-i 24 órás volt az egyik legjobb dolog, ami történt velem a versenyzői pályafutásom alatt, de a DTM is tartogatott izgalmakat, kemény verseny volt, mivel az autók többsége csak fél másodperces különbségre volt egymástól. Nagyon nehéz volt egyébként elöl haladni, mivel elenyésző volt a különbség. De hatalmas élmény volt.”

Jelenleg is még tárgyalás alatt van az az opció, hogy a verseny közbeni tankolásokat visszahozzák a Formula–1-be. Érdekelt minket az, hogy a fiatal olasz versenyző mennyire támogatja ezt az ötletet. „Szerintem ez egy jó opció lehet, a versenyeket érdekesebbé teheti, és a stratégiákat is megkeverheti, de meglátjuk. Ez a döntés igazából nem tőlünk, pilótáktól függ. Majd meglátjuk, hogy mi fog történni ez ügyben.”

Giovinazzi egyébként egy igencsak keserédes helyzetben van, hiszen az a Kimi Räikkönen a csapattársa, aki már 300-nál is több versenyen vett részt, mindemellett pedig az egyik legnépszerűbb egyénisége a száguldó cirkusz paddockjának. Viszont a finn versenyző nem arról híres, hogy túl barátságos és közvetlen az emberekkel – vajon mekkora kihívást jelent a csapattársának lenni? „Kimi egy nagyon tapasztalt és gyors versenyző, szóval szerencsés vagyok, mivel tanulhatok tőle. Láthatom a telemetriai adatait, figyelhetem, mit hogyan csinál. Tudom, hogy ha az autóban van annyi, hogy megfussa a nyolcadik leggyorsabb kört, akkor ő meg fogja csinálni. Szerencsés vagyok, hogy az első szezonomban egy ilyen csapattárs mellé kerülhettem, és mellette van lehetőségem gyorsabbá válni.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top