Keresés
Close this search box.
amber las vegasi f1 2023 dobogo

Verstappen bankot robbantott Vegasban

Max Verstappen idei 18. győzelmét gyűjtötte be a helyi idő szerint szombat éjszaka Las Vegas utcáin rendezett versenyen. Az első rajtkockából induló Charles Leclerc utolsó pillanatos manőverének köszönhetően megcsípte a második helyet. A dobogó harmadik fokára Sergio Perez állhatott fel.

Nem indult könnyen a versenyhétvége, több baki nehezítette a résztvevők és nézők dolgát. A pénteki nap különösen hosszúra nyúlt a Carlos Sainz autója alatt elszabadult csatornafedél miatt, de ahogy egyre jobban közeledtünk a verseny napjához, egyre inkább a helyére álltak a dolgok. Nem volt könnyű dolga a Liberty Mediának, a verseny promóterének. Las Vegasban egy monstre beruházás keretében megépítette az utcai pályát és kitalálta a levezetés rendjét. Ez a futam idén a Forma-1 zászlóhajója és ha nem is zökkenőmentesen, de végül egy izgalmas futam keretében szépen lezajlott a híres Las Vegas-i Stripen.

A rajt nem volt problémamentes. Egy sor ütközést láthattunk és a negyedik körben Lando Norris becsapódása a pálya széli falba adott okot borzongásra. A fiatal britet kórházba kellett szállítani további kivizsgálásra, oly mértékű volt az ütközés. A rajt legnagyobb győztese Lance Stroll volt, aki a mezőny végéről indulva, a balesetező autókat szépen kikerülve az első tízbe röpítette magát.

Max Verstappen a rajtot követő első kanyarban átvette az első helyet a Ferrari monacói pilótájától és még az öt másodperces büntetése és autójának sérülése sem állította meg abban, hogy megszerezze a győzelmet. A holland, aki még a héten korábban azt állította, hogy ez inkább csak egy show, végül hatalmas showműsor részese lehetett a szezon egyik legjobb versenyén.

„Nehéz volt, próbáltam már a rajtnál előzni, de szerintem mindketten későn fékeztünk és elvesztettem a tapadásomat, így szélesen vettük mindketten a kanyart és emiatt büntettek a sportfelügyelők. Ez egy kissé visszavetett, több autót meg kellett előznöm és ezután jött a biztonsági autó. Ekkor még sok volt hátra a versenyből.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta.

Charles Leclerc nagyon szép versenyzést mutatott be a kaszinófőváros utcáin, nehezen engedte el az első helyezést, de egy bokszbeállásos stratégiája nem bizonyult megfelelőnek. A verseny vége felé még Sergio Perez is kielőzte egy hibázását követően, de a második helyről már nem kívánt lemondani és egy merész előzéssel visszavette az ezüstérmes helyet Pereztől a cél előtt nem sokkal.

Bár George Russell kielőzte az utolsó körben, Esteban Ocon lett a negyedik, mivel Russell büntetést kapott baleset okozásért, ami miatt végül a nyolcadik helyre esett vissza. Az Alpine amerikai befektetői minden bizonnyal nagyon örültek a francia előkelő helyezésének.

Lance Stroll meg tudta őrizni a rajtnál szerzett előnyét és az ötödik helyre vitte célba az Aston Martint. Csapattársa, Fernando Alonso a kilencedik lett. Carlos Sainz és Lewis Hamilton követte a kanadait a hatodik és hetedik helyen. Az első tizet Oscar Piastri zárta, egy nem túl eredményes hétvégét követően a McLaren számára.

Folytatás egy hét múlva (2023. november 26.) a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjon.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top