Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Vettel az élről esett ki, Hamilton a végéről nyert

Fotó: Amber PR

Sebastian Vettelnek nem sikerült ezúttal sem nyernie hazai pályáján, Hockenheimben. Bár rajtelsőként indult, az 51. körben a szakadó esőben hibázott a Ferrari pilótája, s kiesett. A rendkívül rosszul sikerült szombati napot követően Lewis Hamilton, a mezőny végéről az élre állt, s végül az első helyen ért célba. A második helyen a második pilótája, Valtteri Bottas ért célba. A bronzérmes helyezés Kimi Raikkönené lett.

„Nyilván nagyon nehéznek ígérkezett (a győzelem) abból a pozícióból, de mindig hinni kell. A verseny előtt imádkoztam. Összeszedett és nyugodt akartam lenni. A csapat pedig nagyszerű munkát végzett ma. Hittem benne és mivel megtörtént, bevonzottam az álmomat (a győzelmet) ma. Egy nagy köszönet Istennek.” – nyilatkozta Lewis Hamilton a versenyt követően.

Vettel pechje, Hamilton szerencséje

Nyugodt, csöndes időben rajtolt el a mezőny a 67 körös Német Nagydíjon, de az 51. körben lezúduló eső teljesen megkeverte a kártyákat. Az élen haladó Sebastian Vettel senkitől sem zavartatva haladt, de a csúszós pályán hibázott, s leszaladt a pályáról, egyenesen a gumifalba. Rendkívül dühösen verte Ferrarija kormányát, még a bukósisakját sem vette le, miközben visszasietett a Ferrarihoz. Ezzel ezüst tálcán nyújtotta át a vezetést annak a Hamiltonnak, aki egy rendkívül peches szombati napot követően a 14. helyről rajtolva nyert.

Silverstone-ban két hete a Ferrarinak, ezúttal azonban a Mercedesnek állt a zászló. Vettel nullázott, így Hamilton az egyéni ponttáblán is visszavette az első helyezést a Ferrari pilótájától, csakúgy, mint a konstruktőrök között a Mercedes a Ferraritól.

Raikkönen értetlenkedik

Érdekes jelenetnek lehettünk a verseny során fültanúi. A bokszbeállásokat követően Kimi Raikkönen Vettel elé került, aki elkezdett panaszkodni, hogy a csapattársa feltartja. Erre a csapat főmérnöke virágnyelven arra kérte Raikkönent, hogy engedje el a csapattársát, aki viszont konkrét utasításokat kért és kapott végül.

A Red Bullpilóták nem sok vizet zavartak a futam során. Ricciardo eleve a 15. helyről rajtolt, mivel vezérlőelektronikát cseréltek az autójában, s később a 13. helyről volt kénytelen kiállni. Csapattársa Max Verstappen a negyedik helyen ért célba.

Eső, eső és eső….

Az eső lába szinte folyton ott lógott a Hockenheimring fölött. S mikor egy kicsit komolyabban elkezdett esni, többen esőgumira váltottak, holott a pálya nagy része még száraz volt. Az eső viszont gyorsan abbamaradt, így a vizes gumikon komoly teljesítmény volt az autókat a pályán tartani. Ekkor, aki korábban cserélt, ismét száraz abroncsokra váltott, de ezúttal már komolyabban elkezdett esni az eső.

Az élen álló Vettel tapadást vesztett és kiesett. A biztonsági autót kiküldték a pályára, amikor sokan bejöttek friss ultralágy gumikért. Tíz körrel később folytatódott a verseny, s bár Bottas elkezdte támadni az élen álló Hamiltont, rászóltak, hogy fogja vissza magát és érje be a második hellyel.

Az első tíz

A rendkívül jól rajtoló Hülkenberg jött be az ötödik helyre, akit Grosjean, Perez és Ocon követett a hatodik, hetedik és nyolcadik helyen. Marcus Ericsson meglepő módon jobb helyen ért célba (kilencedikként) a Sauberrel, mint csapattársa, az eddig brillírozó Charles Leclerc, aki a nedves pályán kétszer is megpördült, s végül körhátrányban a 15. lett. Az utolsó pontszerző helyet Brendon Hartley csípte el.

A Williams ismét leszerepelt. Sem Lance Stroll, sem Szergej Szirotkin nem ért célba, a biztonsági autós periódus során technikai okokból álltak ki.

Következik a Magyar Nagydíj!

A Forma-1-es cirkusz nonstop halad tovább a Hungaroringre, a nyári szünet előtti utolsó megmérettetésre. A hétvégén (2018. július 29.) ugyanis már nálunk, Mogyoródon zúgnak majd a Forma-1-es autók. A 33. Magyar Nagydíjat követően ráadásul a mezőny marad a ringen a kétnapos szezonközi tesztelésre. A főállású pilóták valószínűleg elutaznak a versenyt követően a legutóbbi hetek hajtása után, de egy sor feltörekvő tehetség körözését még így is megnézhetik a rajongók. Vajon Vettel nálunk visszavág? Hamarosan kiderül….

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top