Keresés
Close this search box.
Fotó: Cserta Gábor (MVSz)

A Prevital nyerte a Kékszalag főpróbáját

Fotó: Cserta Gábor (MVSz)

Nagy csatában és a verseny végére leálló szélben, esős időben a Litkey Farkas kormányozta Prevital nevű katamarán nyerte a Balaton keleti medencéjében szombaton megtartott Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat. A klasszikus hajóknak kiírt 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyen, azaz a Classic Roundon pedig a Pomucz Tamás kormányozta Capella 70-es cirkáló szerezte meg az első helyet.

Összesen 249 hajó nevezett a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 22. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round vitorlásversenyen. A Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Balatonfüred útvonalon, azaz a Balaton keleti medencéjében megrendezett regattán induló versenyzők esős időben, változékony szélben versenyeztek, az abszolút értékelés szerint a leggyorsabban a katamaránok teljesítették a távot.

Rekorderek az élbolyban
Elsőként a Litkey Farkas kormányozta Prevital nevű katamarán futott át a füredi célvonalon, 2 óra 8 perces 12 másodperces idővel. Mögötte végzett a New Black Jack katamarán, élén Roland Gaebler kormányossal, a harmadik helyet pedig az RSM2 szerezte, utóbbi csapatot Vándor Róbert irányította ezen a versenyen.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjjal párhuzamosan, ugyanezen a távon rendezték meg a 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyt, más néven a Classic Roundot, amelyen a második világháború előtt tervezett, úgynevezett klasszikus hajók indulhattak. A Classic Roundot a Capella 70-es cirkáló nyerte Pomucz Tamás vezetésével, másodikként a Pannónia 70-es cirkáló, harmadikként pedig a Sirocco 75-ös cirkáló futott át a célvonalon. (A fenti sorrendek nem a hivatalos, az óvási tárgyalások előtti eredményt tükrözik. A mezőny jelentős része még a vízen tartózkodik, ezért hivatalos eredmény csak később várható.)

Jön az 51. Kékszalag Nagydíj
Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára azt mondta, hogy a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj és a 22. Izsák Szabolcs Emlékverseny volt a főpróba a 2019. július 18-án rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjra, amely Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye. A Magyar Vitorlás Szövetség szerint várhatóan több mint 600 hajó vesz majd részt a Kékszalagon. A főtitkár szerint a magyarországi vitorlásversenyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ami elősegíti többek között a Balaton idegenforgalmának fejlődését.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top