Keresés
Close this search box.
Fotó: Nikos Zagas

Berecz Zsombor ezüstérmes az Európa-bajnokságon

Fotó: Nikos Zagas

Pályafutása második Európa-bajnoki ezüstérmét szerezte a vitorlázó Berecz Zsombor: a finn dinghy osztályban induló magyar világbajnok az Athénban megrendezett versenyen második helyezett lett. A szombati éremfutamon a kilencedik helyen ért célba, amivel bebiztosította Európa-bajnoki helyezését. A magyar versenyző számos nagy nevet előzött meg, a vert mezőnyben végzett a világranglista élén álló holland Nicholas Heiner és a balatonföldvári 2017-es világbajnok svéd Max Salminen is.

A magyar világbajnok egy klubváltással (a BYC1912 SE-től a Procelero SE-be igazolt) és egy fölényesen megnyert előversennyel érkezett Athénba. Az Európa-bajnokságon rendkívül erős mezőny gyűlt össze, nem kis részben azért, mert a versenyen további 4 olimpiai kvótát lehetett szerezni. A legfrissebb (április 24-én közzétett) világranglista első öt helyezettje (a holland Nicholas Heiner, a svéd Max Salminen, az új-zélandi Josh Junior, a brazil Jorge Zarif, és az új-zélandi Andy Maloney) egyaránt rajthoz állt a versenyen.

A szombati éremfutam előtt – 8 futam teljesítése után – Berecz 43 ponttal állt a második helyen, előtte a riói olimpiát megnyerő angol Giles Scott jelentős előnnyel, 15 ponttal vezetett. A magyar vitorlázó mögött az új-zélandi Maloney 7 ponttal leszakadva következett a harmadik helyen, míg negyedik helyezett argentin Facundo Olezza hátránya már behozhatatlan 37 pont volt. Ez azt is jelentette, hogy a magyar vitorlázó a harmadik helynél hátrébb már nem tudott végezni az összetettben, így az éremfutamon csak két ellenfelére kellett figyelnie. Ez azonban csak részben valósult meg: Berecznek ugyan a sikerült az összetettben vezető angolt maga mögé tudta utasítani, azonban az új-zélandi Maloney megnyerte a futamot, így a nyílt versenyben összetettben a magyar világbajnok elé került. Az ő eredménye azonban nem számít bele az Európa-bajnoki vetélkedésbe, így Berecz maradt a második helyen.

A magyar olimpiai csapat első kvótáját megszerző magyar világbajnok az egy hetes verseny alatt kiegyensúlyozottan szerepelt. Az egész mezőnyben az ő kieső futama volt a legkisebb helyezés (22.), és a rosszabbul sikerült szerdai gyenge szeles naptól eltekintve az olimpiai bajnok angollal együtt rendre az első tíz között végzett a futamokon. Kedvező jel az olimpiára nézve, hogy a magyar versenyző sebessége a világ közvetlen élmezőnyével való összevetésben is sokat javult, a mezőnyben a 7. legmagasabb sebességet (11,23 csomó) érte el az Európa-bajnokságon.

A junior Németh Domonkos összetettben a 61. helyen zárta a versenyt, az U23 korosztályban pedig 15. pozíciót szerezte meg. A legjobb junior korú versenyző az összetett lista 11. helyén álló svájci Nick Theuninck lett. Azt azonban semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a juniormezőny első fele legalább 2-3 éve a felnőttekkel együtt járja a világversenyeket, többen közülük futamokat is nyertek már. Németh eddig két korosztályos világversenyen, valamint a tavalyelőtt balatonföldvári világbajnokságon – ahol amúgy a 3. legjobb magyar lett – vett részt. Akik megelőzik, összehasonlíthatatlanul nagyobb tapasztalattal bírnak tehát, és nem mellesleg jó pár évvel idősebbek is.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára hangsúlyozta: az olimpiai felkészülés hajrájához közeledve bizakodásra adhat okot a magyar vitorlázók jó formája. A tokiói olimpiai kvótát elsőként megszerző világbajnok Berecz Zsombor és a szintén olimpiai résztvevő Érdi Mári mellett esély van rá, hogy a genovai világkupa fordulóban kiemelkedő eredményt elért Vadnaitestvérek (Jonatán és Benjámin) és a 470-es osztályban Európa-bajnoki 15. helyezett Gyapjas BalázsGyapjas Zsombor páros már idén belépőt szerezzen az olimpiára.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top