Keresés
Close this search box.
amber horvat rali rovanpera

Kalle Rovanpera extrém esőben is győzött

Kalle Rovanpera ismét diadalmaskodott, ezúttal azonban nem a télies Svéd Ralin tette, ahol az ismerős terep is a kezére játszott. Horvátországban tavaly is rajthoz állt a Toyota fiatalja, de ezúttal az első helyezést szerezte meg közelharcot vívva a hamvaiból feltámadó Ott Tanakkal szemben. Az észt pilóta kénytelen volt beérni a második helyezéssel, míg a bronzérmes hely Thierry Neuville-é lett.

Változékony tavaszi idő, néhol heves esőzések és még sűrű köd is nehezítette a Horvát Rali mezőnyének dolgát az elmúlt napokban. Ez együtt a nagyon koptató aszfalttal megalapozta a nehéznek ígérkező rali hírnevét. A rali utolsó napján a mezőnyt megtréfáló lezúduló esőben megmutatkozott Harri Rovanpera fiának tehetsége. Rovanpera nyerte meg a Wolf Power Stage-et is és így a maximálisan megszerezhető pontokkal távozik Horvátországból. A Toyota pilótáját Tanak, Elfyn Evans, Craig Breen és Emil Lindholm követte a sorban az extra pontokért vívott csatában az utolsó gyorsasági szakaszon.

Thierry Neuville-re, aki az utolsó dobogós helyen ért célba, különösen rájárt a rúd. Büntetések, problémák és balesetek tarkították a hétvégéjét. A Hyundai pilótáját többször is megbüntették főként gyorshajtás miatt. Pénz- és időbüntetést is sikerült begyűjtenie ezen a számára kevésbé szerencsés hétvégén. Ha ez még nem lett volna elég Neuville-nek és navigátorának részt kell vennie egy kétnapos közmunkán a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szervezésében a következő egy év során valamikor.

A belga pilóta nagy csatát vívott helyezéséért Craig Breennel az utolsó reggelen. Az ír pilóta végül a negyedik helyre vitte célba Fordjárt. Az ötödik helyezett a tavalyi ezüstérmes Elfyn Evans lett, s első idei pontjait gyűjtötte be. Nagyon szeretett volna a walesi pilóta jó helyezést elérni Horvátországban, de már a rali elején egy sor defektet szedett össze. Ezután azonban nagyobb gondok nélkül vezetett és a Power Stage-en a harmadik helyet szerezte meg. Őt csapattársa, Takamoto Katsuta követte a hatodik helyen.

Yohan Rossel első WRC2-es győzelmét szerezte, s összetettben hetedik lett. Egy perccel lemaradva követte őt Kajetan Kajetanowicz a második, majd Emil Lindholm a harmadik helyen. Nyikolaj Griazsin zárja az első tizet.

A következő világbajnoki raliversenyre egy hónapot kell várnunk. 2022. május 19-22. között kerül megrendezésre a Portugál Rali, amely kétéves pihenőt követően tavaly került vissza a Rali Világbajnokság versenynaptárába. A ralisok által felettébb kedvelt versenyt 2021-ben Elfyn Evans nyerte meg. Érdekesség, hogy Sebastien Loeb biztosan és Sebastien Ogier vélhetően részt fog venni a Portugál Ralin, ami legutóbbi monacói összecsapásuk után vélhetően sok rajongót vonz majd.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top