Keresés
Close this search box.

Oldalkocsis motorkerékpár világbajnoki futam a Pannónia-Ringen

blank

2016. június 25-26-án az ostffyasszonyfai Pannónia-Ringre látogat a különösen látványos, oldalkocsis motorkerékpár világbajnokság mezőnye. (FIM Sidecar World Championship) A magyar futam a hat helyszínből álló bajnokság harmadik állomása lesz, amelyre 20-25 nevezőt várnak a rendezők.

Az oldalkocsi története a motorsportban 1977-ben kezdődött, akkor még az oldalkocsik a közúti motorokon megtalálhatóakhoz hasonlítottak. Az oldalkocsis világbajnokságban használt technika azonban kezdett megváltozni, egyre jobban eltért a közismert „közúti” oldalkocsiktól. Mára már gyakorlatilag semennyire sem hasonlítanak ezekre. E járművek vezetése alapvetően eltér a kétkerekű motorokétól, már csak a pozíciót illetően is: a pilóta a motorblokk előtt, előre hajolva, térdelő helyzetben irányítja a járművet egy csutkakormánnyal, míg az „utas” hátul mozog a platformon. A súlyát úgy helyezi balról jobbra, előre vagy vissza, hogy segítse a megfelelő tapadást az első vagy a hátsó kerekeken.

A sorozat valaha volt legsikeresebb versenyzője az a Steven Webster, aki összesen tíz bajnoki címet szerzett, az elsőt 27, az utolsót 44 esztendősen. A legeredményesebb gyártó a svájci LCR (nem keverendő össze a gyorsasági világbajnokságban érdekelt Team LCR-rel): kitalálója Louis Christen 28 világbajnokságot nyert 1979-2011 között. Eredetileg kétütemű Yamaha és a Krauser, újabban négyütemű Suzuki és BMW motorok a legnépszerűbbek a fogatokban.

blank

A világbajnokságot sokáig elkerülték a tragédiák, az elmúlt években viszont sajnálatos módon két esetben is halálos balesetet szenvedtek az utasok. A 2013-as asseni futamon a német Sandor Pohl esett az útra, miután társával elvesztették az irányítást a motor felett, s egy érkező riválisa már nem tudta elkerülni, 2014-ben a sachsenringi versenyen pedig a szintén német Enrico Becker hunyt el, miután motorja nagy sebességgel a korlátnak ütközött.

blank

A gyorsasági motorsport egyik legextrémebb szakága kiemelten veszélyes, de részben ez is adja a különlegességét a használatos egyedi technikák és a tökéletes csapatmunka igénye mellett!

2016-os versenynaptár:
Április 10. Franciaország, Le Mans
Június 18-19. Horvátország, Grobnik-Rijeka (2 futam)
Június 25-26. Magyarország, Pannonia Ring (2 futam)
Augusztus 7. Hollandia, Assen
Augusztus 27-28. Németország, Oschersleben (2 futam)
Szeptember 17 Nagy Britania, Donington Park

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top