Keresés
Close this search box.
amber spanyol rali ogier

Neuville duplázott Spanyolországban

Se Sebastien Ogier, se Elfyn Evans nem tudott elsőként célba érni a Spanyol Ralin vasárnap, így az egyéni világbajnoki cím sorsa az utolsó ralin, Monzában fog eldőlni. Helyettük a belga Thierry Neuville futott be elsőként, 2019 után zsinórban másodszor. A Hyundai pilótáját Elfyn Evans és a helyi hős Dani Sordo követte a dobogón. Sebastien Ogier erőfeszítései ezúttal a negyedik helyre voltak elegendők.

Neuville ellen nehéz volt felvenni a kesztyűt. 2019-ben a vegyes útfelszínű Spanyol Ralin szerzett győzelmét ismételte, de ezúttal aszfalton. Ráadásul a belga pilóta nyolc gyorsasági szakaszgyőzelmet is begyűjtött.

„Fellélegeztem a végén. Nehéz hétvége volt, de keményen küzdöttünk. Tisztán meneteltünk előre és minden tökéletes volt a vége előttig egy kicsivel. Sajnos nagyon stresszes volt az utolsó szakasz előtt. Nagyon csalódott vagyok emiatt, mivel máskülönben a hétvége tökéletes lett volna, így viszont nem volt az.” – vallotta be Neuville, akinek az autójában az indítómotor nem működött és bár sikerült elindítania az autót és végigmenni az utolsó gyorsasági szakaszon, ez az incidens szemmel láthatólag megrázta.

Evans egy sor beállítást próbált ki, s még így is elég tempója volt ahhoz, hogy Dani Sordo előtt érjen célba, még úgy is, hogy a spanyol az összes vasárnapi gyorsasági szakaszt megnyerte és Ogiert kielőzve harmadik lett. Sordo emellett begyűjtötte a Power Stage győzelemért járó öt extra pontot is. Ugyanitt Neuville, Evans, Ogier és Rovanpera lett a sorrend és szereztek négy, három, kettő és egy extra pontot a helyezésük alapján.

Bár Sebastien Ogier nem tudta nyolcadik vb címét behúzni a Katalóniában rendezett ralin, Elfyn Evans még nem dőlhet hátra. A walesi pilóta hátránya 33-ról 17 pontra olvadt a kellemes klímájú spanyolországi ralin, már csak egy rali van hátra, a szezonzáró Monza Rali november harmadik hetében. Itt még 30 pont gyűjthető, amiért óriási csata várható a csapattársak között. Nem csak az egyéni világbajnoki cím sorsa dől majd el Olaszországban, hanem a gyártói is a Toyota és a Hyundai között.

Kalle Rovanpera ért célba az ötödik helyen a Toyotával, s őt az egy sor problémával küszködő Gus Greensmith követte hatodikként. Oliver Solberg, aki első aszfaltos raliján vett részt a nagyon szép hetedik helyre vitte célba a Hyundai i20-ast. Rali világbajnoki pályafutása legjobb eredményét állította be ezzel a fiatal norvég raliversenyző.

Az első tizet Nil Solans, a WRC2 győztes Eric Camilli és Nyikolaj Griazsin zárja.

Folytatás öt hét múlva (2021. november 19-21.) a mindent eldöntő szezonzáró Monza Ralival.

(forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top