Keresés
Close this search box.
amber finn rali 2022 tanak

Tanak harmadik finnországi győzelmét szerezte meg

Ott Tanak Szardínia után a Finn Rali győzelmet is behúzta vasárnap. Az észt pilóta revansot vett azért, mert hazai raliját nem sikerült megnyernie – harmadik lett – három héttel ezelőtt. 2018 és 2019 után harmadjára is az övé a finnországi győztes trófea, csak ezúttal már a Hyundainak szerezte a győzelmet és a pontokat, nem pedig volt csapatának, a Toyotának. A második helyen Kalle Rovanpera ért célba és így tovább növelte előnyét az egyéni ponttáblán. A bronzérmes hely a 2017-es győztesé, Esapekka Lappié lett.

Kalle Rovanpera bár tarol az idei szezonban, egy-két győzelmet azért sikerül versenytársainak is behúzni, s ez nem volt másként a szokásos augusztus eleji időpontra visszakerült Finn Ralin sem. Ott Tanak elemében volt, már a pénteki naptól kezdve vezette a mezőnyt és bár a Power Stagegyőzelem a fiatal toyotás pilótáé lett, de a végső győzelmet mégis az észt Hyundaipilóta gyűjtötte be. S a szebb napokat is megélt alzenaui csapatra rá is fért már egy újabb siker.

Tanak számára a legnagyobb kihívást Lappi jelentette pénteken, de ahogy az időjárás egyre rosszabbra fordult, úgy lassult le a finn toyotás, s visszaesett Rovanpera mögé. Rovanperát hátráltatta a sepregetés szerepe a rali elején, de aztán összeszedte magát és felverekedte magát a második helyre, s onnan riogatta Tanakot, de az észt nem adta meg magát.

A toyotás fiúk reményt adtak a pénteki kezdésnél, és aztán láttuk a fényt az alagút végén, így elkezdtük nagyon nyomni. Ezekben a nehéz időkben csak a feleségemnek szeretnék üzenni, aki olyan nagyon támogatott, nagyon büszke vagyok rá és nagyon szeretem.” – szögezte le a 34 éves versenygyőztes.

Az élen álló duó dolgát megkönnyítette a végül harmadik helyezett Lappi. Yarisával ugyanis háromszor is megpördült, mikor túl szélesen ment és autóját megdobta egy keréknyom. S gyors javítások után szélvédő nélkül ért be a bronzérmes helyen.

Elfyn Evans, a tavalyi Finn Rali győztese lett a negyedik helyezett. A walesi ezúttal elégedett lehet ezzel a hellyel is azután, hogy szombaton eltört autójának a lengéscsillapítója és egy hevenyészett javítással kellett végigbotorkálnia az utolsó gyorsasági szakaszon.

Thierry Neuville futott célba az ötödik helyen a Hyundaijal s ennél jobb eredményt nem is remélhetett ezen a ralin, ami oly kevéssé fekszik a belgának. S mivel nem kockáztatott annyit, mint Tanak, így több, mint két perccel csapattársa mögött ért célba.

A hatodik hely azé a Takamoto Katsutáé lett, aki miután Finnországban él, szebb helyezést képzelt el magának.

Az M-Sportnak ezúttal sem sikerült túl jól a hétvégéje. Gus Greensmith a hetedik lett a Ford Pumával. Craig Breen eredményességében nagyon reménykedett csapata azután, hogy már kétszer is dobogón állhatott korábban Finnországban. S bár a mezőny elején versenyzett egy ideig, szombaton beütött a krach. Letérve a versenyvonalról egy kőnek csapódott, ami kitépte autója jobb hátsó kerekét és a felfüggesztése is megsérült. Ezzel véget ért számára a verseny. Kiesett, csakúgy, mint az Észt Ralin is.

Három finn pilóta, Suninen, Lindholm és Huttunen zárja az első tizet. Suninen a Rally2 kategória győztese is egyben.

Folytatás augusztus 18 és 21. között az Ypres Ralival. Ez a belgiumi verseny tavaly debütált a Rali Világbajnokságban, s akkor az előzetes várakozásoknak megfelelően Thierry Neuville nyerte meg a hazai raliját.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top