Keresés
Close this search box.
20220809 094439 dbogi

Újabb megmérettetés a Hungaroringen

Közép-Európa legnagyobb konstrukciós mérnökversenyének ad otthont augusztus 8. és 12. között a Hungaroring. 73 csapatból több, mint 2500 motivált hallgató népesíti be a Forma-1-es Magyar Nagydíjnak is otthont adó pályát. A versenyt szervező Járműmérnökök Egyesülete a rendezvény fő partnereivel sajtótájékoztatót tartott, ahol a rendezvény részleteiről tudhatott meg többet a sajtó. A megmérettetésen hazánkat fogja képviseli a BME Formula Racing Team elektromos csapata, a belsőégésűek közül pedig az Arrabona Racing Team Győrből, a BME Motorsport, és a kecskeméti KEFO Motorsport.

A Járműmérnökök Egyesülete 2022-ben a legnagyobb eddigi hazai Formula Student megmérettetést szervezte: 19 ország 73 csapata érkezett szerte a világból, hogy a végső győzelemért járó díjakért megmérkőzzenek, elektromos, önvezető és belső égésű kategóriákban. A járványhelyzet enyhülésének köszönhetően a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit a rendezvény helyszínen vásárolható belépőkkel, akiknek a csütörtöki és pénteki versenynapok tartogatják a legvonzóbb lehetőséget: csütörtökön kerül sor a belső égésű kategória 22 km-es Endurance futamára, melynek során egyszerre akár 3-4 autó is versenyez a pályán, majd pénteken ugyanez ismétlődik az elektromos autókkal, ami mellett az önvezető kategóriának a leglátványosabb száma is helyet kap.

Dr. Palkovics László, technológiai és ipari miniszter videoüzenetében a HUMDA Magyar AutóMotorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség gálavacsorájáról, a Forma-1-es Magyar Nagydíj előestéjéről jelentkezett be. Apropója volt a bejelentkezésének az illusztris helyszínről, ugyanis az eseményen egy kerekasztal-beszélgetésben Jean Todttal, az FIA volt elnökével és David Coulthard volt F1-es pilótával az autózás jövőjét érintő kérdéseket feszegették. Ebben a kontextusban a 100 évvel ezelőtti nagy technológiai döntéshez hasonlította a mai helyzetet, amikor is a belső égésű motor javára billent a mérleg. Méltatta az elektromobilitás adta tervezői szabadságot és az általa elérhető alacsonyabb környezeti terhelést, ugyanakkor kiemelte, hogy Európában a belső égésű technológiában szerzett tudást fontos megtartanunk és továbbra is felhasználni, hiszen ennek a legutóbbi uniós döntés teret ad szintetikus üzemanyagok felhasználásával. A Formula Studentet ideális terepnek tartja ahhoz, hogy az egyre komplexebbé váló technológiai kihívásokra optimálisan felkészítse az egyetemi hallgatókat, ugyanis egy teljes körű üzleti környezetet ad az erre nyitott diákoknak, akik a tudásra legnyitottabb éveikben küzdhetnek meg változatos és nehéz feladatokkal. Zárásként kifejezte az állam szándékát a hazai Formula Student mozgalom további támogatására, és sok sikert kívánt a versenyen résztvevőknek.

Gyulay Zsolt, a Formula Student East számára kiemelkedő élményt adó Hungaroringet üzemeltető Hungaroring Sport Zrt. Ügyvezető igazgatója az elmúlt Forma-1-es versenyhétvégéről bejelentkezve köszöntötte a résztvevőket. Méltatva az izgalmas hétvégét, bízik benne, hogy a tehetséges fiatal mérnökök, akik a jövőben akár a Hungaroring boxfalán is helyet kapnak majd, nagy sikereket érhetnek el a motorsport királykategóriájának is otthont adó rendezvényhelyszínen.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top