Keresés
Close this search box.
2022 korda racing rallye bodrogkő rallye beszámoló 1

Vincze Ferenc: „Már három szakaszt nyertem, előbb-utóbb elkapom Madsot!”

A hétvégén folytatódott a 2022-es Magyar Rallye Bajnokság, ezúttal a szintén egynapos Boldogkő Rallye-n száguldott a mezőny. A Korda Racing az elmúlt évek talán legjobb viadalán van túl, ugyanis a szezonnyitó után most is a legjobb magyarként az abszolút második helyén végzett a Vincze Ferenc, Németh Gergely páros, míg hibátlan versenyzéssel megnyerte az ORC-t a Foczkó Ákos, Madarász Szabolcs, míg a Határ Attila, Éhn Dániel kettős kategóriájában a negyedik helyen végzett.

Vélhetően a 2022-es Magyar Rallye Bajnokság második futama, a Boldogkő Rallye felejthetetlen lesz a Korda Racing számára. Az egynapos viadalon ugyan ezúttal is a volt világbajnok Mads Östberg győzött, ám közvetlenül mögötte ezúttal is a 2019-es abszolút bajnok Vincze Ferenc végzett, aki a navigátorával, Németh Gergellyel és autójával, a vele csúcsra érő Skoda Fabia R5-össel három szakaszt nyert meg, többek között a pluszpontokat hozó power stage-t, így legjobb magyarként áll az abszolútban Östberg mögött.

„Sajnos az első szakasz előtt leesett eső miatt a burkolat igencsak nedves volt, mi pedig pont ilyen talajon nem teszteltünk, így az új lengéscsillapítót nem sikerült a legjobban beállítani. Semmi komfortérzetem nem volt a kocsiban, és az első szakaszon összeszedett hátrányt már nem tudtuk ledolgozni. Menet közben módosítottunk az autón, onnantól kezdve minden rendben volt. Már nyertem három szakaszt, a rendkívül fontos power stage is a miénk lett, és ahogy jönnek a kilométerek, úgy leszünk egyre gyorsabbak. Előbb-utóbb elkapom Madsot, abban biztos vagyok. Nagyon elégedett vagyok, az autó remek volt, érzem, hogy méterről méterre fejlődünk” – fogalmazott Vincze Ferenc.

Csapattársai közül a P14-es kategóriában induló Foczkó Ákos és Madarász Szabolcs eddigi pályafutásuk legjobb hétvégéjét hagyták maguk mögött, ugyanis végre-valahára elkészült a versenyautójuk, egy Mitsubishi Evo X volánja mögött egyszerűen nem tudtak hibázni, valamennyi szakaszt megnyerték az ORC mezőnyében, így összetettben is elsők lettek, míg abszolútban a kilencedikek lettek.

„A verseny előtti napjaink az autó összeszerelésével teltek, pénteken a gépátvétel előtt is szorgosan csinálták a srácok, amíg mi Szabival a pályákon voltunk. Készen lettünk és a sok fáradozásnak lett is eredménye, hibátlanul telt a hétvégénk, az autó is tökéletesen működött és fantasztikus érzés volt vezetni. A reggeli esőtől tartottam, végül is egész jól megoldottuk a vizes részeket is. Ez volt az első versenyünk, ahol minden gyorsot mi nyertünk az ORC-ben, azt hiszem joggal mondhatjuk, hogy kimaxoltuk a hétvégét” – fogalmazott Foczkó Ákos.

Az ORC-ben egy Peugeot 306-ossal rajthoz álló Határ Attila és Éhn Dániel kettős élete első Boldogkő Rallye-ját teljesítette, és csak azért nem sikerült kategóriájukban a dobogóra állniuk, mert háromszor időbüntetést kaptak: kétszer a lassítók érintéséért, egyszer pedig korai rajtért.

Gyermekkori álmunk valósul meg azzal, hogy ilyen ellenfelek ellen versenyezhetünk. Sajnos a szűkös anyagiak miatt nem hoztunk magunkkal esőgumit, így saját magunkat hoztuk nehéz helyzetbe, hiszen az első szakaszt vizes pályán kellett teljesíteni. Végül sikerült használt intermedia abroncsokat vennünk, ezekkel teljesítettük az első kört. Utána alaposan belehúztunk, már dobogósok voltunk a kategóriánkban, amikor hibáztam, hozzáértem két lassítóhoz, amiért időbüntetést kaptunk. Megpróbáltam behozni az így szerzett hátrányt, ám újra jött a lassító, újra jött az időbüntetés. Az utolsó szakaszon szerettem volna javítani, ám itt hiába mentünk jól, a korai rajtom miatt megint büntetést kaptunk. Szégyellem magam, hogy ilyen hibákat elkövettem és miattam maradtunk le a dobogóról. Persze a negyedik helyünket sem kell szégyellnünk, ráadásul nincs időnk az önsajnálatra sem, hiszen alig egy hónap múlva jön a Dunakanyar Rallye. Egy biztos, ott sokkal jobban fogok hallgatni a navigátoromra. Köszönöm azt a segítséget, amit a szerelőimtől, a csapattól kaptunk, és már a következő bajnoki viadalon szeretnénk bebizonyítani, méltók vagyunk a bizalomra – jelentette ki Határ Attila.

A Korda Racing csapattulajdonosa nagyon elégedetten hagyta el a Boldogkő Rallye helyszínét, hiszen nem mostanában ért el a csapata ilyen remek eredményt egy bajnoki versenyen. Hisz abban, ez csak egy remek kezdet, és már egy hónap múlva Vácon és környékén akár még ennél is feljebb vezethet az útjuk.

„Most mindenki láthatta, hogy Ferinek teremtették ezt a Skoda Fabia R5-öst, hiszen egy év kihagyást követően egyre jobb és gyorsabb az autóval. A rendkívül szerencsétlen első szakaszt követően képes volt mindent kihozni magából és az autóból, már három szakaszt is meg tudott nyerni, és idén eddig nincs jobb magyar versenyző. Gergellyel remek kettőst alkotnak, biztos vagyok abban, hogy ott lesznek a bajnoki címért küzdők között, hiszen az abszolút első hely a kimondott célunk. Ákos és Szabolcs végre az általuk nagyon szeretett Mitsubishivel száguldott, és rögtön be is bizonyították, bizony megértek a nagyobb feladatokra. Ritkán láttam olyat, hogy egy páros valamennyi szakaszon a leggyorsabb tud lenni. Remélem, most már elhiszik ők is, hogy képesek arra, hogy bajnokok legyenek az ORC-ben. Attila és Dani nagyon akart, talán ezért csúszott be egy-két apró hiba, ám nincs baj, ez benne van a versenyzésben. Ha összeáll bennük minden, akkor ők is a dobogóért harcolhatnak majd. Persze ehhez most sem sok hiányzott…” – mondta Korda Erik csapattulajdonos.

(Nyitókép: Korda Racing Kommunikáció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top