Keresés
Close this search box.
Fotó: MTI / Ceglédi Zsolt

A felvonulás elmarad, de megtartják a debreceni virágkarnevált

Fotó: MTI / Ceglédi Zsolt

Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót nézhetnek meg az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be.

A közösségi összefogás eredményeként tíz virágkocsi mutatkozik be augusztus 20-án: a kompozíciók a környezetvédelem fontosságát és a természet szeretetét, az elődök, a hagyományok tiszteletét, valamint az összetartozás érzését jelenítik meg – mondta Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere a rendezvény sajtótájékoztatóján. Utóbbira példaként említve Debrecen város Trianon 100 című virágkocsiját.

Hajdúszoboszló húsz év múltán vesz részt ismét a virágkarneválon, ezúttal történelmi témájú virágkocsival. Kompozíciójuk Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket, aki 1606-ban telepítette le a lovas hajdúkat Szoboszlóra – tájékoztatott Majoros Petronella, Hajdúszoboszló alpolgármestere.

A Trianon– és a Bocskai-virágkocsik mellett ezúttal is láthatják majd az érdeklődők a Szent Koronát és a koronázási ékszereket bemutató, valamint a Debrecen címerét megjelenítő virágkocsikat – mondta Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője.

Az AKSD városgazdálkodási cég a természetvédelmet előtérbe helyező virágkocsival készül, a debreceni Szakképzési Centrum kocsiján Vuk, a rókakölyök biztat helytállásra, a Fórum bevásárlóközpont kocsija Szinyei Merse Pál Lila ruhás nőjét jeleníti meg, a Richter Gedeon gyógyszercég kocsija az Egyszer volt… Az élet címet viseli, a Teva gyógyszergyár kompozíciója Semmelweis Ignác előtt tiszteleg, a hajdú-bihari önkormányzat és a romániai Bihar megyei tanács közös kocsija pedig Szent László lovagkirályt idézi meg – ismertette a részleteket a főszervező.

A virágkarneváli hét programjai már augusztus 15-én megkezdődnek és augusztus 23-ig tartanak Debrecenben.

A sajtótájékoztató után bemutatták a már készülő virágkocsikat. Pikó Sándor képzőművész kiemelte: miután az idén az érdeklődők nem felvonulás közben, távolról látják a kocsikat, hanem közvetlen közelről szemlélhetik meg, olyan növényeket, virágokat használtak, amelyek színesebbek, részletgazdagabb, önmagukban is egyfajta virágkötészeti alkotások.

A virágkocsikat augusztus 20-án a Kossuth téren, 21-től 23-ig pedig a nagyerdei Szent II. János Pál pápa téren tekinthetik meg az érdeklődők.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top