Keresés
Close this search box.
Fotó: turizmus.com

Nyaralj másképp a horvát Adrián!

Fotó: turizmus.com

Aki még nem hajózott az Adrián, az nem ismerheti a partvidéket a maga teljességében – a romantikus öblök, rejtett kincsek így tárulnak fel igazán. Ráadásul a tenger felől még az ismerős tájak is egészen más arcukat mutatják.

Legalább egyszer az életben ki kell próbálni a vitorlázást a horvát vizeken – javasolják az Adria szerelmesei –, aki megteszi, életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. Nem véletlen, hogy a horvátországi nyaralás egyre népszerűbb módja a vitorlázás.

A partvidék 1185 szigete között vannak buján zöldellőek, kopárak, hegyesek, laposak, aprók és hosszan elnyúlók – a vitorlástúra szépségét épp e változatos szigetvilág felfedezése adja: a part közeli hajózás, az újabb és újabb helyszínek meghódítása, a kikötés a történelmi városok tövében vagy egy-egy apró halászfaluban. Bérelt vitorlással akár magunkban, akár egy tapasztalt kapitánnyal a fedélzeten bejárhatjuk a legjobb strandokat, titkos öblöket, népszerű nyaralóhelyeket, és ha kedvünk tartja, naponta másik kikötőhelyen tölthetjük az éjszakát.

A horvát tengerpart április végétől egészen október elejéig élvezhető, a hajózás biztonságos. A főszezon július–augusztus, ekkor a legzsúfoltabbak a kikötők és a horgonyzóhelyek, és a költségek is ilyenkor a legmagasabbak. Az elő- és utószezonban is alkalmas a tenger a fürdésre, ekkor a hajóbérlet olcsóbb, a kikötők kevésbé forgalmasak, és a hőmérséklet is kellemes.

Csillagtúrák Hvar szigetéről
Aki ragaszkodik a szárazföldi nyaraláshoz, de azért szívesen hajózna is, annak azt ajánljuk, válassza Dalmácia királynőjét, Hvar szigetét, és hajóval, vízi taxival vagy komppal járja be a környező vidéket.

Évi 2715, napi átlag 7,4 napsütéses órájával Hvar az Adria legnaposabb szigete, ahol télen is kellemes a hőmérséklet. Nemcsak gyönyörű, türkizkék öblei, de a zöldellő pineaerdők, a szőlőskertek, olívaligetek és az illatozó levendulamezők is varázslatosak. A sziget történelme szintén figyelemre méltó: az országban itt láthatók a velencei építészet legszebben megmaradt emlékei, és itt van a legrégebbi település: Stari Grad. Ráadásul Hvar igazi bulisziget, pezsgő éjszakai élettel.

Kikötőjéből katamaránnal lehet elérni Split városát, de Horvátország talán legbujább szigete, Korčula is megér egy hajókirándulást. Sokak szerint a környék legérdekesebb helye a Hvar előtt elterülő zöldellő Pakleni-szigetek; a nagy szigetre Hvar kikötőjéből kis hajótaxikkal mehetünk át. Itt számos eldugott, kristálytiszta vizű öblöt találunk, és bőven van olyan rejtett partszakasz, ahol magunkban lehetünk.

Hvar északi városaiból induló kirándulóhajókkal fedezhetjük fel a nyugalmas Brač szigetét, a szomszédos Visre pedig könnyedén eljuthatunk a menetrend szerinti kompjárattal.

S ha már itt járunk, egy izgalmas barlangtúrára is érdemes befizetni: a Vistől öt kilométerre fekvő Biševo-sziget rejti a horvát tenger egyik legszebb természeti látványosságát, a csónakkal bejárható Kék-barlangot. A 24 méter hosszú és 15 méter magas képződmény természetes bejárata a déli oldalon van – a napfény ezen a kis víz alatti nyíláson bejutva úgy törik meg, hogy sugárzó kék színbe vonja az egész barlangot.

Vis, a nyugodt búvárparadicsom
Vis, ez a horvát partoktól legtávolabb eső, csendes sziget nemcsak a kirándulók, hanem a búvárok körében is népszerű. A közelben található merülő helyek talán legnagyobb vonzereje a rendkívüli látótávolság, ami szinte a Vörös-tengeréhez hasonló. A haladó búvárok hajó- és repülőroncsokhoz merülhetnek, miközben a gazdag vízi élővilág is lebilincselő. A körülmények a kezdőknek is ideálisak: jók a látási viszonyok, és még a part közelében is gyakorta lehet találkozni halrajokkal, polipokkal és tintahalakkal. A búvárbázist a sziget második legnagyobb településén, Komizán találjuk.

Vis az Adria egyik legzöldebb szigete, ahol rengeteg a zöld terület, tiszta a levegő, a kéknél is kékebb a tenger, és szinte mindig süt a nap. Ezen a nyaralók elől sokáig elzárt földdarabon ma sincsenek szórakozóhelyek, nagy szállodák, nincs zsúfoltság – de akik a rejtett öblök csendjét, a romlatlan szépséget és a nyugalmat keresik, azoknak Vis szigete az ideális pihenőhely.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top