Fotó: Palkó Noémi

3 alacsony szénhidráttartalmú recept a bomba alakért

Fotó: Palkó Noémi

Mikor az emberek tanácsért, útmutatásért fordulnak hozzám, az első kérdésük az étkezés kapcsán a szénhidráttartalom. Mondván, nem akarnak magas szénhidráttartalmú ételeket enni, hiszen azoktól csak híznának. Ez azonban nem így van. A szénhidrátra igenis szüksége van a szervezetünknek, hisz nélkülözhetetlen tápanyagforrás. Azonban nem mindegy, hogy egyszerű vagy összetett szénhidrátokat fogyasztunk többségében. Az utóbbi lassabban szívódik fel a szervezetben, nem emeli meg hirtelen a vércukrot, ezáltal hosszabban eltelít bennünket; később éhezünk csak meg. Továbbá az sem mindegy, hogy milyen makrotápanyagot mivel fogyasztunk, milyenek az arányok, milyen napszakban esszük, mekkora adagot, milyen az aktivitásunk és így tovább. Emlékszünk, mikor egy adag tészta vagy saláta elfogyasztása után fél-egy órán belül újra megéhezünk? Ezt tudjuk elkerülni a jól megválogatott élelmiszerekkel és lassú felszívódású szénhidrátokkal. Ha háromóránként megéhezünk, az teljesen normális. A mai cikkemben kizárólag azért hoztam alacsony szénhidráttartalmú recepteket, hogy többet lehessen belőlük enni…

Cukkinitócsni

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb cukkini
  • 3 db tojás
  • bors
  • fokhagyma
  • 1 púpos ek. liszt
  • 1 ek útifűmaghéjliszt
  • petrezselyem

Öntet + feltét:

  • 1 kis dobozos tejföl
  • fokhagyma
  • 2-3 db reszelt répa
  • 1 db cukkini
  • 8-9 db koktélparadicsom
  • fél citrom leve

Reszeljük le a cukkinit és a répát, majd keverjük össze a 3 tojással, a fűszerekkel és a lisztekkel. Öntsük a masszát egy tepsire, és 180 fokon 10 perc alatt süssük meg. Vágjuk össze a koktélparadicsomokat, az uborkát, és keverjük össze a reszelt répával, sóval és citromlével. A tejfölt sózzuk, adjuk hozzá a fokhagymát és a petrezselymet. Szeleteljük fel a tócsnit, tegyünk rá a tejfölös öntetből, majd a friss zöldségekből. Végül hintsünk rá friss petrezselymet.

 

Tejpite

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 5 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg xilit
  • 100 gramm málna

Egy robotgép keverőtáljába tegyük a feltört tojásokat, és a xilittel együtt keverjünk habosra. Ezután öntsük hozzá a tejet, és ezt is verjük fel. A lisztet szórjuk bele a keverőtálba, és nagy fokozaton keverjük össze. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük a masszát, a málnaszemeket óvatosan helyezzük rá, majd tegyük az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 30 percig. Kivéve hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockákra, és porrá őrölt édesítőszerrel meghintve fogyaszthatjuk is.

 

Cukkinis hamis bolognai

Hozzávalók:

  • 3 db cukkini
  • 500 gramm darált hús
  • 1 db vöröshagyma
  • 300 gramm paradicsomsűrítmény
  • bors
  • fokhagyma
  • petrezselyem
  • paprika
  • kókuszzsír a sütéshez

A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és pirítsuk üvegesre a kókuszzsíron. Halmozzuk rá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, paprikával, majd ha a hús kifehéredett, fedjük le, és lassú tűzön főzzük. Addig a cukkinit aprítsuk fel egy spirálozóval, és tegyük félre. Ha a hús megfőtt, adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt, és főzzük további 10–15 percig. Egy tálra szedjünk a cukkiniből, majd halmozzuk rá a húst, végül hintsük meg friss petrezselyemmel.

Az összes recept gyorsan elkészíthető, és beilleszthető az egészséges étkezésbe. Vitamindús, rostgazdag, minden makrotápanyag megtalálható bennük, és nagyon finomak. Ha tápanyagdús és értékes ételeket eszünk, rendszeresen mozgunk, akkor könnyedén elérjük a számunkra ideális bomba alakot. Sok sikert a januári célokhoz, és jó étvágyat kívánok a receptekhez!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top