Gyakran tapasztalsz gyomorégést, puffadást, szelesedést, savas böfögést esetleg húsundort? Ha igen, akkor érdemes az alacsony gyomorsavszintre is gondolni…
Ez a nélkülözhetetlen sav az utóbbi időben szinte boszorkányüldözésnek van kitéve, miközben nagyon fontos szerepe van a szervezetünkben.
Többek között
- Baktérium ellenes hatása van
- Innen indul a fehérje emésztés. A gyomornyálkahártya sejtjei termelik a pepszinogént, amiből pepszin lesz. A pepszin egy fehérjebontó enzim. Ha kevés a gyomorsav szintje, kevesebb pepszin lesz jelen, ami emésztési problémákat fog eredményezni.
- Biztosítja az emésztőenzimek számára a szükséges PH-t.
- Nagyon fontos a B12, cink, réz és vas felszívódásához.
- A csökkent gyomorsav hatással van a hasnyálmirigy enzimek termelésére.
- Hozzájárul a bélmozgásokhoz és késlelteti a gyomor ürülését
A gyomornak kiemelkedő szerepe van az emésztésben, mert a tápanyagok akkor tudnak majd felszívódni a vékonybélben, ha jól meg vannak emésztve!
Az alacsony gyomorsavszint azért problémás, mert akkor kevesebb pepszin, fehérjebontó enzim lesz jelen, vagyis a bevitt táplálék fehérjeemésztése már nem olyan mértékű lesz a gyomorban, mint amilyennek lennie kellene, és ez már a vékonybélben is problémát fog okozni. Ugyanis ez a félig emésztett táplálék már bizonyos rothasztó folyamatokon is át fog esni a kórokozó mikróbák által (a savhiány miatt elszaporodnak a patogén baktériumok), amik emésztési problémát eredményeznek és olyan kellemetlen tüneteket fognak okozni, mint a puffadás, szelesedés, és bűzös gázok.
Mi okoz gyenge gyomorműködést és alacsony gyomorsavszintet?
Például a krónikus stressz, a pajzsmirigy alulműködés, a B12-vitamin hiány és a savlekötők használata.
A gyomorsav nem egy mumus, aminek minden áron le kell nyomni a szintjét savcsökkentőkkel (természetesen van az a helyzet, amikor erre van szükség). Tudom, hogy a legtöbb helyen azt olvasni, hogy a sok gyomorsav okozza a refluxos tüneteket, de a legtöbb esetben csak nem működik jól a nyelőcső alsó záróizma, a pylorus (gyomorkapu) és inkább az alacsony gyomorsavszint okozza ezeket a kellemetlen tüneteket. Mi nyitja ki a gyomorkaput? Például a kapkodó evés!
Alacsony gyomorsavszint tünetei lehetnek
- B12-vitamin hiány
- Húsundor
- Puffadás, bűzös gázok – a fehérje emésztési probléma miatt
- Gyomorégés
- Savas felböfögés
- Ételintolerancia kialakulása
Tudtad, hogy az emésztés a szájban kezdődik a rágással? Már az étel illatára, sőt a látványára működni kezdenek a szájban lévő nyálmirigyek (beindul a nyálelválasztás), amik enizmeket termelnek és felkészítik a szervezetet az emésztésre. Az első falattal el is indul az emésztési folyamat, mert a nyálban megtalálható amiláz enzim elkezdi a szénhidrátok bontását.
Fontos szerepe van a fogaknak is az emésztés során, az alapos rágás nélkülözhetetlen, mert jeleket küld az agynak és felkészíti a további szakaszokat a megfelelő enzimek termelésére. Már nagyanyáink is megmondták, hogy jól meg kell rágni az ételt – és milyen igazuk volt!
Ha a táplálék kevés időt tölt el a szájban a kapkodó evés miatt, akkor már a rágás sem lesz olyan alapos, mint amilyennek kéne lennie és az amiláz enzim is kevésbé tudja elkezdeni a szénhidrátok bontását, ezzel megnehezítve a gyomor munkáját. Alacsony gyomorsavszint esetén pedig további emésztési problémákat fog okozni.
3 tipp a gyomorműködés támogatására
- Sószopogatás cukorkaszerűen (Parajdi só ajánlott). Étkezések előtt 10-15 perccel, a mutatóujjadat mártsd sóba, majd nyald le róla a rátapadt sót. A só a nyállal keveredve beindítja a gyomorsav kiválasztását.
- Fermentált vagy savanyú levek ivása étkezés előtt közvetlenül. Például 2 ek. almaecet 1,5 dl vízben elkeverve vagy fél citrom kifacsart leve 1,5 dl vízben elkeverve.
- Keserű italok kortyolgatása szintén beindítja az emésztést, mint a gyömbér vagy borsmenta tea.
Szerző: Strompf Andi
Szólj hozzá