Keresés
Close this search box.
Fotók: Adri’s Kitchen

Laktató uzsonnák Marton Adrienntől iskolakezdésre

Fotók: Adri’s Kitchen

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.

Adri nehezen mond le a nyár spontán pillanatairól, de megtalálja a szépséget az iskolára való készülődésben is. „A fiaim egyre nagyobbak és egyre önállóbbak. Mégis jó érzés gondoskodni róluk anyaként, kikészíteni a ruhájukat este, saját készítésű uzsonnát csomagolni nekik. Maxi mindenevő, de a kisebbik, Noel válogatós, így tudom, hogy nem mindig elég a példamutatás, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek. Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek kedvenceknél: a hamburgernél, kakaóscsigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondta Marton Adrienn. Hozzátette: kedvenc receptjeink bolti változatát szó nélkül elfogyasztják a gyerekek, mégis egészségesebben elkészíthetők otthon.

A bento box igazán praktikus, belefér a szendvics, a keksz és a gyümölcs. Örök favorit a müzliszelet, amit előre el lehet készíteni, s tele van magokkal és energiával, amire nagy szüksége van a fiatal szervezetnek. A szülők gyermekkorát idéző kakaós csiga, bár kalóriadúsabb, viszont annál hálásabbak érte az iskolások, és persze a többi családtag is.

Marton Adrienn receptjei:

MG 0229

FEHÉR CSOKIS-ÁFONYÁS MÜZLISZELET
HOZZÁVALÓK (2 főre)
MÜZLI SZELETHEZ
80 g Szőlőmag olaj 160 g Zabpehely
50 g Mandula apróra vágott 80 g Pörkölt mogyoró
50 g Pisztácia apróra vágva
40 g Mazsola
10 db Aszalt sárgabarack 2 marék Aszalt áfonya 280 g Méz
20 g Kókuszreszelék 20 g Puffasztott köles 1 ek Mandulaliszt
1 csipet Só
1 tábla Fehér csokoládé

EGYÉNI HOZZÁVALÓK
Ízlés szerint egy kis vanília őrlemény

ELKÉSZÍTÉS
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
3. Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
4. Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket, a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
5. Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.
6. Addig süssük, míg szép aranybarna színe nem lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig.
7. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből és fordítsuk fejjel lefelé, hogy a sütőpapírt mihamarabb letudjuk húzni róla.

A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. Légmentes tároló edényben 5 napig is eláll.

 

HÁZI DUPLA CSOKIS KAKAÓS CSIGA

MG 6387

HOZZÁVALÓK (10 darabhoz)
KAKAÓS CSIGA TÉSZTA
50 dkg Liszt
10 dkg Margarin
2 dl Tej
1 db Tojás
25 g Élesztő
2ek Kakaópor
2 ek Olaj
1 cs Vaníliás cukor
2 ek Cukor
1 csipet Só

ELKÉSZÍTÉS

1. Langyosítsuk fel a tejet és morzsoljuk el benne a friss élesztőt, adjunk hozzá egy kis cukrot, majd hagyjuk felfutni.
2. A lisztet szitáljuk át egy tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd jól dolgozzuk el. Készítsünk a tésztánk közepébe egy lyukat és tegyük bele a tojást és a felfuttatott élesztőt.
3. Alaposan dagasszuk meg, gömböt formázva belőle és tegyük egy kilisztezett tálba, letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül duplájára kelesszük.
4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki, kenjük meg étolajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a cukrozott kakaóval.
5. A téglalap kisebbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Egy vékony cérna vagy damil segítségével a tekercs alá nyúlunk és keresztezve elvágjuk a tésztánkat. Ezzel a technikával nem fognak a fekete – fehér rétegek elmosódni és megmaradnak a csigaformák.
6. A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc. 180 fokon 20 perc alatt légkeveréses programon megsütjük őket.

TÁLALÁS
Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

3 IZGALMAS BENTOBOX A SULIKEZDÉSRE

MG 0877

HOZZÁVALÓK (3 bentobox)
MÜZLISZELET
80 g Szőlőmag olaj
160 g Zabpehely
50 g Apróra vágott mandula
80 g Pörkölt földimogyoró
50 g Apróra vágott pisztácia
40 g Mazsola
10 db Aszalt áfonya
280 g Méz
20 g Kókuszreszelék
20 g Puffasztott köles
1 ek Mandulaliszt
1 késhegynyi Vanília őrlemény
1 tábla Olvasztott fehércsoki

UBORKA ROLL
1 db Kígyóuborka
1 db Érett avokádó
1 gerezd Fokhagyma
1 ek Majonéz
8 szelet Pulykamell sonka
8 szelet Edami sajt

VASÁRNAPI RÁNTOTTHÚSOS SZENDVICS
2 db Rántotthús
4 szelet Teljes kiőrlésű rozskenyér
150 g Zsírszegény túró
2 ek Natúr joghurt
1 negyed Kígyóuborka felkockázva
1 tk Friss kapor
1 marék Gyalult lilakáposzta
4 levél fejes saláta

EGYÉNI HOZZÁVALÓK
Ízlés szerint só, bors Friss petrezselyem Friss gyümölcsök Lime

ELKÉSZÍTÉS

MÜZLI SZELET (4 főre)

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
3. Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
4. Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket és tegyük hozzá a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
5. Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy az utóbbi bevonatot képezzen rajta.
6. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’masszánk’’.
7. Addig süssük, míg szép aranybarna színe lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük.
8. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből, úgy, hogy fejjel lefelé fordítjuk és a sütőpapírt mihamarabb húzzuk le róla.
9. A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit.
10. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. 5 napig légmentesen zárt tároló edényben eláll.

UBORKA ROLL, EZT MINDENKI IMÁDNI FOGJA (4 főre)

1. Az avokádót kettévágjuk kiszedjük a magját és egy kanál segítségével kiszedjük a húsát. Egy villával összetörjük és belekanalazzuk a majonézt, rácsepegtetünk pár csepp lime-ot, és egy fokhagymanyomó segítségével beletörjük a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk végül friss petrezselyemmel még üdébbé tesszük és összedolgozzuk.
2. A kígyó ubikat mandolin vágóval hosszú, vékony szeletekre vágjuk (ha, nincs mandolin vágótok, teljesen szuperül működik krumplihámozóval is, a lényeg, hogy minél vékonyabb szeleteket kapjunk)
3. Egy egyenletes felületre kiterítjük az uborkákat, úgy, hogy félig egymásra lógjanak. Az uborkára mehet a pulykamell sonka, amire rákenjük az avokádókrémünket, végül a sajttal is beterítjük.
4. Most jön a feladat „legnehezebb” része, az uborkát óvatosan felgöngyöljük, lehetőleg
minél szorosabbra és 1- 1,5 centis cikkekre szeleteljük. Egy fokpiszkálóval átszúrva már mehetnek is a dobozba.

NEM A MEGSZOKOTT VASÁRNAPI RÁNTOTTHÚSOS SZENDVICS (2 főre)

1. A túrót a joghurttal, a kaporral és az apró kockára vágott uborkával elkeverjük, adunk hozzá egy csipet sót és borsot.
2. Az egyik szelet kenyeret kiterítjük és jöhet a rétegezés. Alulra mehet a saláta, lilakáposzta, aztán a házi kapros-uborkás túrókrém, majd mindenki kedvence a rántott hús és végül még egy levél saláta és ezzel el is készült a kis csoda szendvicsünk.

 

SPENÓTOS-FETÁS TÖNKÖLY CSIGA

MG 1182

HOZZÁVALÓK
1 csomag tönköly leveles tészta
2 csomag friss baby spenót
1 gerezd fokhagyma
18 dkg feta sajt
15 dkg reszelt sajt
2 ek. tejföl
2 evőkanál vaj
1 db tojás
só, bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

1. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk az előzőleg kicsit összevágott spenótot,
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát majd borsot őrlünk rá. (Én sót már nem tettem bele, mert a
feta amúgy is sós.)
2. Közben a fetát összemorzsoljuk, rákanalazzuk a tejfölt és a spenóttal összekeverjük.
3. Egy egyenletes felületre kiterítjük a tésztát és beterítjük vele a spenótos-fetás tölteléket úgy,
hogy a széleinél 1 centit ráhagyunk, megszórjuk a reszelt sajttal, ha valaki nagyon sajtosan
szereti, akkor a tetejére is mehet majd belőle.
4. Hosszanti részen feltekerjük, 1-1,5 cm szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk
megkenjük a tojással őket és 190 fokos sütőben légkeverésen 15-17 perc alatt aranybarnára
sütjük.

GASZTROTIPP: Ha a kezünk melegétől nagyon megpuhul a tészta, szeletelés előtt 10-15 percre tegyük fagyasztóba, így könnyebben feltudjuk majd szeletelni.

 

ZÖLDSÉGES SALÁTA WRAP

E4A1617 1

HOZZÁVALÓK (4 főre)
WRAP
7 szelet Bacon
7 szelet Sajt
7 szelet Pulykamell sonka
35 dkg Lila káposzta
2 db Sárgarépa
1 db Kicsi cukkini
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Sárga kaliforniai paprika
7 db Jégsaláta

TÁLALÁS
1 üveg Ezersziget öntet

EGYÉNI HOZZÁVALÓK
14 db fogpiszkáló

ELKÉSZÍTÉS

1. A lila káposztát, a sárgarépákat, a cukkinit, és a paprikákat vékony hosszú csíkokra felvágjuk.
2. A salátát kiterítjük, majd ráfektetjük a sajtot, a sonkát és a bacont.
3. Minden zöldségből egy keveset keresztbe ráfektetünk a bacon tetejére, majd szorosan feltekerjük a salátát, és megtűzzük fogpiszkálóval.
4. A salátatekercseket félbevágjuk, és peremes tálban fölsorakoztatjuk.

TÁLALÁS

Ezersziget öntettel kínáljuk.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top