pexels roman pohorecki 241044

Kész a kajak-kenusok menetrendje a kvalifikációs vb-ig

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége elfogadta a felnőtt gyorsasági szakág 2023-as felkészülési tervét. A jövő év legfontosabb versenye az augusztusi, duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz.

Egy ország 18 kvótát szerezhet 2024-es párizsi ötkarikás játékokra, kajakban a férfiak és a nők egyaránt hatot, kenuban pedig hármat-hármat. Fontos változás, hogy az eddigi 12 helyett 10 versenyszám lesz a programban, emellett férfi kajak és kenu párosban ezer helyett ötszáz méter lesz a táv.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány a jövő évi menetrend ismertetésekor elmondta, hogy az idei szezont teljes egészében kihagyó tokiói olimpiai bajnokok közül Csipes Tamara és Hadvina Dóra már megkezdte a felkészülést, Kozák Danuta anyai örömök elé néz, Kárász Anna pedig még nem döntött a folytatást illetően. A szintén olimpiai aranyérmes Tótka Sándor már edzésben van.

A duisburgi vb-n – valamint a krakkói Európa Játékokon – szereplő magyar csapat a hazai válogatókon, valamint két világkupa eredményei alapján áll majd össze.

A válogatási elvek nem minden szakágban egyeznek meg, női kajakban például két hazai válogató dönt a csapatba kerülésről.

Azt gondolom, hogy a visszatérő olimpiai bajnokaink hazai viszonylatban is komoly konkurenciával nézhetnek majd szembe. Nyilván kell egy kis idő majd, mire visszarázódnak, de fontos, hogy új párosokat és csapathajókat is ki fogunk próbálni” – idézte az MKKSZ hírlevele  Hüttner Csabát.

Kenuban és férfi kajakban egy hazai válogató mellett a két világkupa lesz sorsdöntő. A válogatóról két-két egység jut ki a világkupákra, és az ott elért eredmények alapján állítja össze a csapatot a kapitány. Ez különösen férfi kajakban okozhat majd fejtörést a kapitánynak.

Úgy kell hat kvótát szereznünk ebben a szakágban, hogy szükségünk lesz egy erős négyesre, párosra és egyesre. Az hazai válogatóról egy egység jut ki a világkupákra, a másik indulót minden esetben én jelölöm majd ki, és a világkupák eredményei alapján alakítom ki a csapatot. Természetesen egyébként is lesz eredménykényszer, így utólag akár bele is nyúlhatok mondjuk a négyesbe, mert egy olyan egységre van szükségünk a világbajnokságon, amely bármilyen elő- vagy középfutamból döntőbe tud kerülni” – fogalmazott Hüttner Csaba.

Fontos kitétel, hogy míg a férfiaknál lehet egy átfedés a négyes és a páros tagjai között, a nőknél erre nem lesz lehetőség.

(Forrás: MTI, nyitóképünk illusztráció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top