Keresés
Close this search box.
young fitness instructor feeling motivated while running against sky copy space

A siker és az önbizalom kéz a kézben jár

Sport coachként segítem a hozzám fordulókat a folyamatok közben, valamint a privát életem kapcsán figyeltem meg, hogy az önbizalom és annak megélése, a siker és annak definiálása milyen különbözőségeket mutatnak, de vannak általánosítható meglátásaim is a két fogalom és azok egymáshoz viszonyulása között. Úgy látom, hogy mi, magyarok gyakran hivatkozunk a szerencsére, a sorsra, a tőlünk kívülálló okokra. Mi, magyarok egy nagy, közös önbizalomhiány nevű csónakban hajózunk. Önbizalomhiány ide vagy oda, de mégis, mennyi magyar ember ért el világraszóló sikert, amit sokuk nem is élt meg sikernek!

Hobbi futó vagyok, olyan futó, aki az autoimmun „haverja” miatt évekig menni is alig tudott, és mire ezek a sorok megjelennek a magazinban, én már ismerni fogom a siker ízét, amint felfutottam hazánk csúcsára, a Kékesre, ott is a nehezített változaton, a trail szakaszon (terepen, nem aszfalton). És mit csinálok most? Előre írok a jövőbeli sikeremről és az önbizalmam (nem összekeverendő a nagyképűséggel) már most a csúcson jár. Pedig „csak” írok róla, elképzelem, vizionálom az utamat, de minden nap teszek is azért, hogy teljesítsem a kitűzött célomat. Személy szerint én nem hiszek a „csak akarni kell, és minden fejben dől el” szemléletben, úgy élem meg, hogy én teszek a sikeremért és én vagyok a sikertelenségemnek is a fő oka. Beleteszek „anyait, apait”, hetente háromszor kimegyek a 400 méter hosszú mesterséges városi szemétlerakó dombra futni, hogy alföldiként hozzászokjak a szintes futáshoz, akár két órán át is. És mi van akkor, ha tőlem kívülálló okok miatt valamiért nem fogom teljesíteni a versenyt? Mi lehet az, amire nem lehet befolyásom? Nem tudom, előre nem is akarok ezekkel az elképzelt helyzetekkel foglalkozni! Észrevettem, hogy vannak, akik pont arra fókuszálnak, ami miatt korábbi sikereikhez vezető útjuk során valami külső körülmény akadályozta őket, olyan körülmény, amire nem volt ráhatásuk. Minél többször felidézték, és fókuszukban tartották ezeket az eseményeket, annál inkább rájuk ült az úgynevezett tanult tehetetlenség érzése. A „nincs befolyásom erre” hozzáállás kapcsán a motiválatlanság eluralkodhat a személyen, ezért muszáj olyan élethelyzeteket, körülményt keresni, ahol meg tudjuk változtatni ezt a tehetetlenséget. „Nem, tudom, ez nekem úgysem fog sikerülni, nem kellek már a csapatba, már megint nem jött össze…” És volt önbizalom, nincs önbizalom!

A siker és önbizalom sportolók esetében abszolút téma, náluk is megfigyelhető, hogy amikor csapatban játszanak, mindig egy valaki lesz a szupersztár. Találkoztam olyan csapatjátékossal, aki nem tudta megélni a győzelmet, a sikert akkor, mikor alig jutott játékidőhöz. Az a sportoló, aki nem tudja a sikert megélni, előbb utóbb az önbizalmából is veszít, ami pedig egy lavinát indít meg afelé, hogy elveszítse a motivációját.

Mire gondol az, aki egy sikeres célba érkezés után egyből a következő céljáról beszél? Mit tesz az, aki sikeresnek érzi magát már attól is, ha elindul a céljához vezető úton? Mi és ki inspirálja, motiválja a sikeres embert?

Ha túl alacsonyra lövöm a Kékes futásom kapcsán a célomat, akkor nekem már az is siker, hogy egyáltalán mertem elküldeni a nevezésemet és az ismeretlen optimizmusával reménykedem a célom elérésében. Van egy erős hitem is, ami bizonyosság arról, hogy kész vagyok az útra. Van bennem a szeretet is. Szeretem magamat és szeretem az utat is, amit nem ismerek, de fejben már annyiszor végigfutottam az elképzelt erdei ösvényeken, fel, fel, ott, ahol a sete-suta Őzgidácska is futott…. Emlékek, vágyott jövő, én és a most. Érzelmeim és hangulatom már ott van a hegytetőn, önbizalmammal együtt, szépen, lassan megyünk felfelé.

Coachként segítem a hozzám fordulókat abban, hogy saját sikerüket egyáltalán sikernek éljék meg és ne vegyék természetes állapotnak. Coachként segítem az ügyfelemet abban, hogy növelje önbizalmát és merjen belevágni olyan cselekedetbe, amitől fél, de nagyon szeretné azt elérni.

Segítek, hogy neked is legyen egy hegyed, amire te is fel szeretnél futni. Egyéni konzultáción és önismereti csoportjaimban szeretettel látlak.

Kelemenné Szilágyi Noémi

Sport&Life coach, önismereti tréner

Facebook: I HELP U coaching

Nyitókép: Image by Drazen Zigic on Freepik

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top